
Isi Kandungan
TogglePucuk ubi antara sayur kampung yang memang sedap dicicah dengan sambal belacan. Banyak khasiatnya apabila dijadikan ulaman. Masalah yang sering dialami ketika merebus pucuk ubi ialah warnanya akan kelihatan lebam dan berbirat.
Sebenarnya ada cara dan bahan ‘rahsia’ yang perlu diletakkan di dalam rebusan pucuk ubi. Hasilnya barulah pucuk ubi yang direbus kelihatan elok cantik kehijauan dan lembut. Boleh ikut cara rebus pucuk ubi supaya lembut dan warna cantik kehijauan seperti yang dikongsikan oleh Abd Rahman Tayun ini.
Pucuk Ubi Kalau Rebus Nak Bagi Cantik & Nampak Hijau
Bahan-Bahan:
Pucuk ubi
Garam kasar
Air secukupnya
1/2 sudu teh baking soda (bahan rahsia)
Tambah Bahan ‘Rahsia’ Ini
Cara rebus pucuk ubi:
- Ramas pucuk ubi dengan garam kasar dan sedikit air.
2. Bilas kemudian toskan.
3. Panaskan air letak 1/2 sudu teh baking soda
4. Masukkan pucuk ubi tadi.
5. Bila dah lembut terus tapis dan masuk dalam bekas air + air batu.

6. Kemudian toskan. Insya Allah pucuk ubi warna kehijauan dan lembut.
Sumber: Abd Rahman Tayun
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Pilih Tepung Beras, Rupanya Setiap Jenis Ada Kegunaan Masing-masing

Rupanya setiap jenis tepung beras yang ada dekat pasaraya itu tak sama kegunaannya. Ada yang cuma sesuai buat kuih muih, atau cuma untuk buat bihun semata. Jadi, sebelum beli mak-mak kenalah tahu cara betul pilih tepung beras ikut kegunaan.
Ini lah yang dikongsikan oleh Wani Rashid.
Naifnyaaaa Wani.
Selama ni kan Wani main beli jek tepung beras. Asal kat plastik tu namanya tepung beras, terus rembat gi bayar kat kaunter. Patut la kuih kuih haku semuanya tak bagi kerjasama. Ada yang penyek, lembik, menyembah bumi, terlajak kempis. Macam macam lagi lah. Wonderpet betul.
Rupa rupanya setiap jenis tu ada kegunaan masing masing.
Ah jommm baca kegunaan setiap tepung beras kat caption setiap gambar yang Wani dah list untuk korang.
Kesimpulannya, bilangan gajah menentukan jenis kuih yang korang boleh bikin. Tak boleh semberono. Kalau tidak, siap sedia lah dengan perisai tudung periuk untuk tepis serangan kecaman dan kutukan bertubi-tubi.
Tip Pilih Tepung Beras
Pertama : Yang first sekali ni tepung beras cap teratai. Tepung beras jenis ni sesuai la kalau korang nak buat rempeyek atau apam. Kandungan tepung beras ni dah dicampur dengan tepung jagung tau.
Kedua : Ok next cap satu gajah. Yang ni pulak sangat sesuai untuk buat adunan menggoreng macam adunan goreng pisang, keledek, cempedak atau adunan gorengan ikan, sotong, ketam. Jenis ni pun dah dicampur dengan tepung jagung.
Sebab tu la sesuai untuk buat kudapan ringan macam rempeyek, kuih rose, kulit pai tee, tumpi kacang hijau atau dhall. Rangup gitu.
Ketiga : Yang cap dua gajah ni kegunaan dia pun sama jek macam cap tiga gajah.

Keempat : Kalau nak buat kuih-kuih tradisional macam kuih lapis, kuih koci, apam dan jenis kuih lain boleh la guna tepung beras cap tiga gajah. Nanti korang akan dapat tekstur kuih yang lembut plus berkilat macam letak cermin gitu.
Kelima : Yang last ni pulak cap lima gajah. Sesuai untuk buat laksa, pelbagai jenis mee dan bihun. Kandungan tepung beras ni lebih padat tau.
Sumber/Foto : Wani Rashid
Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Resipi Homemade Shell Out, Buat Sendiri Puas Hati Lagi Sedap Dari Kedai!

Isi Kandungan
ToggleMemang seronok bila berkumpul ramai-ramai tak kiralah dengan adik beradik mahupun anak-anak dan buat shell out ini di rumah. Lebih puas hati, kos pun lebih jimat. Bukan apa jika makan di kedai, makanan laut ni boleh tahan juga harganya. Bila buat sendiri, hidangkan secara ‘lambak’ dan makan beramai-ramai pastinya lebih mengeratkan hubungan kekeluargaan.
Buat mak-mak yang tercari-cari resipi kuah shell out, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Fara Amirullah ini sebagai rujukan.
“Homemade Shellout.Buat sendiri makan dekat rumah puas hati! Husband cakap lagi sedap dari dekat kedai.Resipi dan cara membuat ada dikongsikan dekat gambar”
Bahan-Bahan:
Udang
Sotong
Kepah
Ketam
(Kisar)
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5@6 biji cili api
2 batang serai
sedikit belacan
setengah inci halia
Mentega/ minyak masak
Daun Limau Purut
2 sudu besar cili kisar/boh
2 sudu besar Sos cili
2 sudu besar Sos Seafood
Brokoli
Jagung
Cara Membuat:
1.Rebus seafood, udang dengan sotong tu nak rebus sekali boleh je. Cume ketam dengan kepah tu rebus asing-asing, nanti nak ambil air rebusan ketam.
2.Kisar bawang besar, bawang putih, cili api, serai, belacan dengan air rebusan ketam.
3.Sementara itu, celur sayur sekejap.
4.Cairkan butter, nak pakai minyak masak biasa pun boleh ke dalam kuali.
5.Kemudian, tumiskan bahan kisar tersebut dengan daun limau purut sampai naik bau.
6.Tambah cili boh/ cili kisar dalam 2 sudu.
7.Tumis sampai naik bau dan masukkan pula air rebusan ketam ikut kepekatan yang kita nak.
8.Masukkan pula Sos cili 2 sudu besar.
9.Kemudian masukkan pula sos Seafood sos 2 sudu besar.

10.Masukkan pula makanan laut yang telah direbus tadi.
11.Masukkan sayur yang telah dicelur tadi.
12.Gaul rata kejap dan siap!
Selamat Mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak yang nak buat kelainan, boleh cuba buat shell out ini di rumah. Pastinya lebih puas hati, harga lebih jimat dan rasanya pun lebih sedap!
Sumber: Fara Amirullah
Makluman: Artikel yang diterbitkan ini telah mendapat keizinan daripada penulis asal.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Lengkap KUIH LOMPANG, Nak Makan Sendiri, Buat Jualan Pun Boleh!

Isi Kandungan
ToggleJika suka makan kuih lompang yang comel dan lembut boleh buat sendiri di rumah. Malah nak buat jualan pun boleh sangat. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak dan satu adunan boleh dapat 41 biji.Memang sangat jimat, berbaloi dan puas hati hasilnya.
Boleh ikut resipi dan cara lengkap yang dikongsikan oleh Puan Suria Kasim ini.
Malam ni kita rajin nak share cara-cara buat kuih lompang. Siapa yang sudi amekla. Kita halalkan dunia akhirat. Nak buat makan boleh, nak jualan pon boleh.
Bahan-Bahan:
1 cawan Gula
4 cawan Air
daun pandan
3 cawan tepung beras
1 sudu makan air kapur
1 sudu teh perisa ros
Pewarna pilihan
Cara Membuat:
1. Masak air dan campurkan gula.
2. Masak sampai mendidih dan jangan lupa letak daun pandan sekali.
3. Kemudian, campurkan air gula yang dah mendidih tadi dengan tepong beras.Kacau dan tapis. Wajib tapis. Air gula tu tak payah tunggu betol-betul sejuk. Kasi agak-agak suam sikit je, terus gaul dengan tepong. Campuran air suam tu yang buat kuih tu berlompang. Agak-agak dalam 4 ke 5 minit.
4. Campurkan air kapur yang dah dikeruhkan.
5. Selepas itu, masukkan pula perisa ros. Jangan penuh sangat, nanti dia wangi jadi tak sedap kuihnya.(Macam dalam gambar tu dah sedang elok sedap dah).
6. Dah siap kacau tepung tadi, bahagikan dia nak warna apa. Suka hati.
7. Sementara tu, oleskan acu lompang dengan minyak masak dan jangan lupa didihkan air dalam pengukus dulu.
8. Tuang adunan 3/4 lebih kurang. Air kukus dah mendidih, baru letak rak yang ni dan kukus 15 minit dengan api sederhana kuat.
9.Taraaa..hasilnya selepas 15 minit. Jangaan terus matikan api, bukak penutup dan biarkan dalam 4 ke 5 minit macam tu..baru matikan apinya.
10. Kukus pula kelapa parut campur garam dan gunting-gunting daun pandan.Kukus sekejap je. Beli kelapa parut minta yang putih je.
11.Da siap. Macam ni saya jual 30pcs RM10 je.
12.Balance makan dekat rumah.
Info Ekstra!
- Pastikan sukat pakai cawan yang sama.Saya pakai tepung beras cap teratai.
- Biasa 1 adunan dapat dalam 41 biji.
- Boleh juga masukkan kelapa pastu terus tutup api. Tapi jangan biarkan lama sangat dalam kukus, takut lama-lama nanti kelapanya kering. Kukus kurang 5 minit pun ok.
Selamat mencuba
Baca Lagi Di Sini:
TEKNIK 2 Kali Goreng, Kuih Bom Bijan Cantik ‘Confirm’ Tak Meletup!
Ini Caranya KUIH GUNTING SIRA PEDAS, Rangup Tak Lemau Tahan Lama!
KUIH BAKAR PANDAN Mudah, ‘Blend’ Semua Bahan Bakar Sehingga Permukaan Garing!
Mingguan Wanita: Sedapnya kuih lompang ni. Kuih dulu-dulu, yang sangat lembut dan puas hati bila buat sendiri.Nak buat jualan pun boleh sangat.
Sumber: Suria Kasim
SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:
Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:
Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/
Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/
Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/
Untuk pertanyaan hubungi : 019632875
Mingguan Wanita boleh diikuti di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI