Mangga, Super Hebat, Ada Lebih 20 Vitamin & Mineral Berbeza!

Makanlah mangga, buah super sedap dan hebat. Ada lebih 20 vitamin dan mineral yang terdapat di dalam buah penuh khasiat ini.

Apa khasiat dan kebaikan buah mangga terhadap tubuh kita?

Khasiat Yang Terdapat Dalam Buah Mangga

Berikut adalah khasiat yang diberikan oleh buah mangga segar terhadap kesihatan tubuh seperti yang telah dinyatakan oleh penyelidikan Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2016. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. USDA #09176 Mangos, raw.

Mangga, Super Hebat, Ada Lebih 20 Vitamin & Mineral Berbeza!

Satu saiz hidangan bersamaan ¾ cawan mangga yang telah dihiris menyediakan 70 kalori. Jadi perlu diingat, buah ini makanan yang sangat manis.

Terdapat lebih kurang 202 kalori dalam sebiji mangga.

Setiap hidangan mangga bebas lemak, bebas natrium dan bebas kolesterol.

Mangga mengandungi lebih daripada 20 vitamin dan mineral yang berbeza, menjadikannya makanan super.

3/4 cawan mangga menyediakan 50 peratus vitamin C, 8 peratus vitamin A, dan 8 peratus vitamin B6 harian yang perlu kita ambil.

IKLAN

Satu hidangan (3/4 cawan) mangga mengandungi 7 peratus serat harian yang perlu kita ambil. Ini adalah cara yang enak dan menyeronokkan untuk mendapatkan serat dalam makanan kita.

3/4 cawan mangga juga merupakan sumber folat yang baik, memenuhi 15 peratus dari keperluan harian yang perlu kita ambil. Ia juga mengandungi tembaga, yang merangkumi 15 peratus dari keperluan harian yang perlu kita ambil.

Terdapat 19 gram karbohidrat dalam 3/4 cawan mangga, merangkumi 7 peratus daripada nilai harian yang kita perlu ambil.

Artikel Berkaitan:
Buah-Buahan Berwarna Kuning Baik Untuk Kesihatan & Kulit, Ini Sebabnya!
TIGA Jenis Buah Tembikai Ini Khasiatnya TERBAIK, Sedap Tidak Terkata!

Kebaikan Buah Mangga Untuk Kesihatan

1-Degenerasi makula yang berkaitan dengan usia

Zeaxanthin dalam mangga boleh mencegah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Mangga mengandungi antioksidan yang disebut zeaxanthin.

IKLAN

Tinjauan 2019 menunjukkan bahawa zeaxanthin mungkin berperanan melindungi kesihatan mata dan dapat mencegah kerosakan akibat degenerasi makula. Ini adalah keadaan mata yang semakin teruk seiring bertambahnya usia.

Kajian ini menyebut sifat antiradang zeaxanthin sebagai kemungkinan penyebab mekanisme pelindung ini.

2-Kanser

Satu kajian pada tahun 2014 dari Jepun mendapati bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandung karotenoid seperti mangga dapat mengurangkan risiko barah usus besar.

Yayasan Kanser Kulit menunjukkan bahawa diet yang tinggi kandungan beta karotena dapat membantu melindungi daripada barah kulit. Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna oren, seperti mangga, mengandungi beta-karoten. Mereka juga mengatakan bahawa ia dapat meningkatkan tindakan sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit.

3-Diabetes

Kajian tikus 2019 pada daun mangga mendapati sebilangan sebatian tumbuhan mempunyai pengaruh kuat terhadap faktor risiko diabetes. Ini termasuk menurunkan berat badan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan menurunkan kadar lemak dalam darah.

IKLAN

Kajian ini tidak menjelaskan sama ada isi mangga memberikan manfaat yang sama atau tidak. Walau bagaimanapun, satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa makan mangga kering beku mengurangkan kadar gula darah pada orang yang mengalami kegemukan.

4-Penyakit jantung

Kandungan serat, kalium, dan vitamin dalam mangga semuanya membantu menjaga arteri berfungsi dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Meningkatkan kalium dan menurunkan natrium dalam diet adalah antara perubahan diet terpenting yang dapat dilakukan seseorang untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

5-Kulit dan rambut

Mangga juga menyokong kesihatan rambut, kerana ia memberikan sejumlah besar vitamin A. Nutrien ini membantu kulit memberikan zat berminyak yang disebut sebum, yang melembapkan rambut. Vitamin A juga diperlukan untuk pertumbuhan semua tisu badan, termasuk kulit dan rambut.

Satu cawan mangga dihiris menyediakan 60.1 miligram (mg) vitamin C. Ini adalah keperluan harian setiap orang, menurut Garis Panduan Diet untuk orang Amerika.
Pengambilan vitamin C yang mencukupi menyokong pengembangan dan pemeliharaan kolagen. Ini memberikan struktur pada kulit dan rambut.

MW: Mangga banyak khasiat untuk kesihatan. Namun jika mahu menggunakannya untuk tujuan perubatan, perlulah mendapatkan nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

Sumber: www.mango.org / www.medicalnewstoday.com