Rupanya antara tip nak buat sotong goreng tepung yang rangup dan elok melekat, kena guna telur itik berbanding telur ayam.

Bukan apa, sebelum ni jika buat sotong goreng tepung mesti tepung salutannya tak melekat, lembik tak rangup, malah meletup-letup pula bila digoreng dalam kuali. Memang jimat berganda dan lebih puas hati bila buat sendiri berbanding beli.

Artikel Menarik:Masak Sotong Saiznya Tak Mengecut & Elak Hanyir, REBUS Sekejap Dengan Asam Keping!

Ikut tip buat Sotong Goreng Tepung yang dikongsikan oleh Yatiekitchen ini.

Tak dapat pegi Pok Nong Ganu, kita Nong Nong sendiri kat rumah.

Sotong Goreng Tepung cicah dengan Sweet Sos Thai !
Mou resipi ka? Tepung ni kita bancuh sendiri

Resipi Sotong Goreng Tepung Versi Yatiekitchen

Tip :

1. Lap Sotong tu kering-kering dengan Tissues.

Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!
2. Pakai Telur Itik bukan Telor Ayam ( kalau Telor Ayam dia lama-lama jadi Soggy ).

IKLAN

Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!3. Tepung Beras campur dengan Tepung Gandum
4. Letak Air Kapur Sikit
5. Pastikan minyak betul-betul panas supaya sotong yang goreng tu tak meletup-letup. Kalau minyak tak panas tu yang meletup-letup, sotong kalau berair sangat pon dia meletup-letup sebab tu lap kering-kering.

Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!6. Nak bagi supaya bila goreng tepung melekat pada sotong, celup sotong pada telur itik, pastu celup pada tepung bancuhan dengan air pastu baru salut dengan tepung kering and deep fried .

Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!

Yang lain tu sama macam dalam video! Pandai-pandai la agak-agak, kita campak-campak je tak de sukatan.Tepung Beras kita beli yang India punya, best gila , rangup !

IKLAN

Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yatie Kitchen®️ (@yatiekitchen)

 Mesti Baca:Nasi Jagung, Ayam Masak Merah & Jelatah, Berbaloi ‘Bersilat’ Dekat Dapur

Baca Lagi Di Sini:Resipi Lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam & Acar Tumis SEDAP!

IKLAN

Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat sotong celup tepung yang rangup elok melekat. Kena guna telur itik dan ikut tip yang dikongsikan ini, barulah tak meletup-letup dan sotong pun elok cantik kejadiannya.

Sumber:Yatie Kitchen

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Boleh cuba resipi tomyam mudah ni.