
Resipi Kuih Koci Leleh Pulut Hitam, Terasa-rasa Lemak Masin Santan
Kuih koci terdiri daripada pelbagai jenis variasi antaranya koci labu, koci pandan dan koci pulut hitam. Lebih sedap lagi, kuih koci yang dibungkus dan dikukus sekali bersama santan atau dipanggil koci leleh.
Kuih koci leleh rasanya lebih sedap, terasa lemak masin santannya dengan setiap gigitan kuih koci yang berintikan kelapa tersebut. Makan sebiji memang tak puas! Percayalah bila anda sudah mula makan sebiji, anda akan makan lagi dan lagi.
Ikuti sahaja resipi perkongsian daripada Manda Syuhada ini. Memang berbaloi-baloi apabila dapat hasilkan daripada air tangan sendiri.
RESIPI KOCI PULUT HITAM LELEH
BAHAN-BAHAN:
250g tepung pulut
1 ½ cawan air (agak-agak)
½ cawan pulut hitam (kisar dan tapis)
1 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan menjadi doh yang lembut.
2. Bulatkan adunan dan masukkan inti.
3. Kemudian, rebuskan di dalam air yang mendidih sehingga timbul, dah boleh diangkat.
4. Setelah itu, masukkan pula ke dalam santan leleh yang telah dibuat terlebih dahulu.
5. Bolehlah dibungkus dan kemudiannya dikukus selama 3-5 minit.
BAHAN INTI:
1 biji kelapa
1 cawan gula melaka
1 cawan air
2 sudu makan gula pasir
CARA MEMASAK:
Kacau semua sekali hingga agak kering. Bila sudah nak kering, boleh masukkan tepung jagung sesudu dan kacau sampai inti itu kering.
UNTUK LELEH:
2 cawan santan (anggaran)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Masak kesemua bahan di atas sehingga likat.
Sumber: Manda Syuhada
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak!

Resipi Puding Buah Kuah Kastard SEDAP, Mudah Sangat Bahan Pun Tak Banyak! Bagi mak-mak yang nak cuba buat sendiri pencuci mulut yang sedap tapi simple boleh ikut resipi puding buah kuah kastard yang dikongsikan ini. Hanya guna 5 bahan utama je, sedap dinikmati sejuk-sejuk dengan buah pilihan.
Ikut resipi mudah yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ni. Memang nampak menarik sungguh.
Harini nk share resepi simple tapi sedap. Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali.
Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!
(Puding)
Bahan-Bahan:
2 setengah cawan air
4 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
1 tin susu cair
(Tekstur puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan di atas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar).
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan.
2. Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
3. Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti.
( Kuah Kastard)
Bahan-Bahan:
2 cawan air
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
4 sudu makan gula
secubit garam
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api.
2. Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
3. Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.
Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.
Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.
Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba semua!
Mesti Baca: PUDING KARAMEL Sedap Cantik Licin, Pukul Adunan Cukup Sekadar Larut Sebati!
Baca Lagi Di sini: Lelaki Ini Kongsi Cara Buat PUDING BUAH Resipi Maknya, Paling Mudah Dan Senang!
Artikel Menarik: Puding Oreo Milo, Basahkan Acuan Dengan Air Supaya Mudah Dikeluarkan
Mingguan Wanita: Mudah sangat nak buat Puding Buah Kuah Kastard ni. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Sedap makan sejuk-sejuk. Boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Sumber: Muhammad Ali
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
ROTI HAMLET KAYA Guna 4 Bahan Serius Sedap, Tangkap Leleh Bila Makan

Roti Hamlet Kaya ni kebiasaanya popular dekat Kelantan. Bagi yang pertama kali dengar mesti rasa macam pelik, apabila roti telur disapu dengan kaya.Boleh masuk ke dekat tekak. Haa, tak cuba buat sendiri dekat rumah tak tahu macam mana sedapnya roti ni. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nani Habib ni.
RESIPI ROTI HAMLET KAYA GAYA SEMUA ORANG
Haa sebab apa semua orang Nani kata!
Nanti kata orang kaya je boleh buat, jadi letak semua orang. Semua boleh buat senang kan.Serious sedapp tangkapp leleh bila makan. Bila makan tu rasa ala-ala bangsawan taw. Okey jom cekidot barang yang diperlukan.
Bahan Diperlukan:
Roti Hotdog / Roti Kebab ikut pilihan
Telur 3 biji
Kaya
Planta / Marjerin
Cara Membuat:
1. Pecahkan 3 biji telur kacau sampai hancur dan masukkan garam sedikit saja. Letak tepi dulu.
2. Ambil 2 keping roti hotdog belah tengah dan sapukan planta atau marjerin. Mana yang ada dekat dapur tu guna ja ok.
3. Ambil nonstick pan panaskan kemudian bakar roti hotdog sampai garing dan lembut. Angkat letak tepi.
4. Ambil telur yang dah di kacau tadi tuangkan dalam pan sampai separuh masak, kemudian ambil roti hotdog yang bakar tadi letak di atas telur tersebut. Biar disaluti telur yang mewah.
5. Dah masak terbalikkan dan angkat letak dalam pinggan. Time nila yang best.
6. Sapukan seberapa banyak kaya yang nak. Lagi banyak lagii sedapp.
Potonglah ikut besar mulut atau boleh je makan seketul roti tu. Hikhik
Siap! Senang kan.
Wajib cuba. Mudah simple anak beranak pasti suka. Oppss jangan lepas ni roti hotdog plak habis yer time pkpb ni.
Baca Di Sini:
Punyalah Senang Nak Buat Roti Telur Sardin Viral Sedap Ni! Sesuai Makan Musim Hujan, Ini Caranya
Resipi Roti Puri Tak Menang Tangan, Laku Keras Dibuat Niaga!
MW: Menarik dan nampak sedap kan resipi roti hamlet kaya ni. Boleh cuba buat untuk hidangan sarapan pagi atau minum petang. Anak-anak mesti suka.
Sumber: Nani Habib
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Sarang Semut Lagi SEDAP Kukus, Adunan Tak Perlu Peram, Cantik Sarangnya!

Resipi kek sarang semut, bila tengok kejadiannya cantik sungguh sarang berlubang-lubang. Belum lagi rasa kek yang lembut. Tapi kalau tak kena cara tak akan menjadi.
Inilah resipi sarang semut kesukaan mak-mak dulu. Nak kukus atau bakar, keduanya boleh saja.
Dalam perkongsian Ida Shahida, resipi kek sarang semut ini lebih sedap dikukus dan lebih sempurna kejadiannya. Malah, kukus lagi mudah jadi dari membakarnya.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: RESIPI Kek Coklat Moist Mudah, Boleh Pilih Nak Kukus Atau Bakar!
Cantik Kejadian KEK SARANG SEMUT Sukatan Cawan, Bakar Guna Dapur Gas!
Resipi Kek Sarang Semut Kukus
Bahan:
1 cawan gula putih
1 cawan air panas
3 sudu besar mentega
* Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas (hati hati sebab ia akan meletop letop. Apa pun tutup api & cepat-cepat masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan Lain:
4 biji telur
3/4 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Caranya:
1. Pukul telur sampai kembang & pekat.
2. Kemudian, masukkan susu pekat – Mixer hingga rata
3. Masukkan tepung & soda bikarbonat yang diayak terdahulu.
4. Tuang kan esen vanila
5. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Kacau dan sebatikan.
6. Ambil bekas bakar sapu sedikit mentega keseluruhannya.
7. Lapik kertas ‘ baking paper’ seluruh atau bahagian bawahnya sahaja.
8. Sapukan mentega atas kertas ‘ baking paper tu’ dan masukkan adunan tadi.
9. Oven@microwave mesti dipanaskan dahulu dengan suhu 180c selama 15 minit.
10. Kemudian masukkan adunan ke dalam microwave dan bakar selama 40 minit.
11. Kalau nak perap adunan ini , peraplah selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
ATAU PUN
Kalau nak terus dimasak pun boleh cuma sarangnya tak cantik tapi sedap….kek yang saya buat tu..saya tak peram.saya terus masak.kejadian hasilnya tetap sedap dan cantik.
Boleh dikukus dan dibakar oven@microwave.
Kukus selama 50-60 minit
Tip:
1. Gula tu boleh dikacau, biarkan atas kuali gunakan senduk untuk kacau sampai warna perang. Rasa dia akan sedap sebab rasa gula dah hangus macam rasa coklat.
Cuma jangan hanguskan sangat air gula tu nanti sebab kalau terlalu gelap@ hitam, kek akan rasa pahit. Lagipun kalau kita ‘ bakar’ ia akan lebih gelap warnanya bila dah masak nanti.
2. PERHATIAN pukul telur jangan terlalu lama sebab akan keringkan kek, pukul sekadar sedikit berbuih. 2-3 minit saja. Masa masukkan susu dan tepung pun mesti kacau sekejap je sebab hasilnya nanti kek akan lembab dan lembut.
3. Tip kukus:
Aluminium foil mesti di gunakan untuk tutup loyang kek tu sebab hasilnya kek akan lebih cantik daripada di letakkan kain pada sekeliling tudung pengukus tu ( tapi kalau tak ada aluminium foil, mesti kena tutup tudung pengukus tu dengan kain di sekelilingnya) masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Kalau dibakar dalam oven/microwave tak perlu di tutup dengan aluminium atau apa apa.
Mesti guna MIXER/pengadun letrik tapi kalau tak ada sila guna BLENDER yang dok kisar cili/rempah tu. Kalau tiada apa apa bolehlah dipukul dengan alat pemukul tangan tu.
PETUA MEMBUAT KEK SARANG SEMUT
1. Kek tidak bersarang cantik tu salah satu sebabnya masa peram bekas peraman tidak ditutup rapat- baik guna tupperware bertudung. dan lagi satu sebab sekejap buka, sekejap tutup, sekejap buka sekejap tutup. tidak boleh!!. Sepanjang proses memeram dan mengukus anda tidak boleh sesekali membuka tudung tupperware atau tudung pengukus. tudung pengukus mesti dibalut untuk memastikan haba terperangkap.
2. Kacau sampai mentega cair. Gula digoreng dengan api sederhana besar.
3. Masak air gula jangan terlalu lama nanti jadi warna hitam@gelap. ini akan menyebabkan kek akan terasa pahit sangat. Bila air gula dah nampak warna perang perang atau keperangan cepat cepat tutup api dan masukkan air serta gula. warna air gula juga akan menpengaruhi warna kek nanti!!
4. Untuk nak balut aluminium pd bekas kek, mesti jarak adunan bersesuaian iaitu pastikan bila masak ia tak membukit naik, kalau naik sangat alamatnya akan terkenalah kertas aluminium itu
5.Guna mixer lebih cantik hasilnya sebab kelajuan mixer tu tak sama dengan tangan tapi kalau tak ada mixer boleh guna blender tapi cuci bersih-bersih.
6.Warna kek tersebut bergantung pada gula hangus yang kita masak nanti. jika nak warna kek agak keperangan dan tidak terlalu pahit, gula hangus nanti dimasak jangan sampai jadi warna hitam.
7.Mesti kena guna api kuat sekali dari mula sampai masak, swetiap kali mengukus.
8.Di keseluruhan pelengat atau loyang mesti disapu minyak sedikit supaya kek tidak melekat
Kenapa kek sarang semut tidak bersarang. teknik masa buat kena betul.tidak hanya terletak pada proses peraman sahaja.
Kemungkinan besar tersilap teknik membuatnya. Pastikan gula dimasak terlebih dahulu dan sejukkan. Mentega dipukul dengan menggunakan senduk kayu sahaja dan jangan gunakan pengadun kek!. Masukkan telur sebiji-sebiji hingga habis. Barulah dimasukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu pekat. Sambil dikacau perlahan. Tuangkan gula hangus. Terus tuangkan ke dalam acuan dan bakar.
Kalau teknik buat tidak betul walau diperap 4 jam pun tetap tidak bersarang cantik juga. Tujuan memeram itu adalah untuk menyebatikan dan adunan akan lebih uummpph.
p/s: Bagi dapatkan potongan yang cantik dan berlubang, belah kek di tengah, kemudian tengok arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.
Mingguan Wanita : Info yang cukup detail. Lepas ni kalau buat tka jadi lagi, tak tahu nak cakap dah….
Sumber: Ida Shahida
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI