
Isi Kandungan
ToggleBiasanya mak-mak buat cendol sendiri atau beli yang dah siap di kedai? Kali ini kalau ada yang nak merasa buat sendiri, boleh godek resepi yang dikongsi Puan Syuhaila Ahmad.
Apa yang menarik, dia cuma menggunakan acuan maruku, bukan acuan cendol. Tengoklah hasilnya, sangat ‘helok’.
Bahan-bahan:
1 cawan tepungg beras
1 sb tepung jagung atau tepung ubi
4 helai daun pandan
3 cawan air (blend dengan daun pandan)
secubit garam
1 sk air kapur
Boleh guna sedikit pewarna jika nak warna lebih terang
Cara Buat Cendol
- Satukan semua bahan – tapis
- Masak dgn api kecil sampai pekat dan berkilat (kental).
- Masukkan dalam acuan maruku atau acuan roti jala (macam dalam gambar – tapi dah dipotong sedikit muncungnya supaya mudah keluar) atau piping beg.
- Picitkan kedalam bekas yang diisi air.
Haa.. nampak tak betapa mudahnya kerja mak-mak. Jadi sekarang mak-mak boleh buat sendiri cendol walaupun tak ada acuan cendol macam orang dulu-dulu guna.

Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tip Masak Sotong, Elak Liat Macam ‘Getah Sekerap,’ Barulah Tak Lenguh Mulut Kunyah

Isi Kandungan
ToggleBila masak sotong selalunya masalah yang kerap berlaku ialah sotong jadi liat dan keras. Makan pun rasa tak best sebab lenguh mulut mengunyah.
Ini ada satu petua untuk menjadikan sotong kekal lembut dan tidak keras bila dimasak. Mudah sahaja caranya.
Tip Masak Sotong, Elak Liat Macam ‘Getah Sekerap’
TIP SUPAYA SOTONG LEMBUT & TIDAK LIAT
Gaul sotong bersama garam dan biarkan selama 10-15 minit. Bila nak masak, basuh semula sotong untuk buang lebihan garam. Toskan dan sotong sedia dimasak.
Petua sudah dapat. Jadi bolehlah cuba resipi kerabu sotong ala Thai ini. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KERABU SOTONG ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
1 kg sotong
Serai – dimayang
Tomato
Mangga muda
Bawang holland
Jus limau nipis secukupnya
BAHAN SOS:
5 biji cili padi
2 biji cili merah
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Kicap sotong/sos ikan nampla secukupnya
Daun ketumbar
2 sudu makan gula thai
Sedikit cuka
2 sudu makan gula
2 sudu teh garam
Sedikit air
Barulah Tak Lenguh Mulut Kunyah
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan sotong dan kukus bersama serai yang telah dimayang. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan sis. Kisar halus. Sukatan bahan boleh diubah mengikut cita rasa masing-masing. Lebihkan cili padi jika mahu lebih pedas.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak seketika untuk mengeringkan sedikit airnya. Padam api.
4. Hiris tomato, mangga mudah dan bawang holland secukupnya.
5. Gaulkan dengan sotong yang telah dikukus dengan serai tadi. Masukkan juga sos.
6. Perah jus limau nipis dan gaul rata.

7. Sotong kukus limau ala Thai sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Amira Rosli
Baca artikel lain di sini:Ada Stok Sotong dalam Peti Sejuk, Boleh Cuba Masak Resipi Ini
Sotong Goreng Tepung Rangup, Elok Melekat Guna TELUR ITIK!
Cara Mudah Buat Sotong Celup Tepung…Kenyal, Rangup Dan Cantik Salutannya!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya, Resipi Kerabu Pucuk Daun Kari, Kena Rendam Air Garam Dulu, Hilangkan Bau!

Mesti pelik kan bila tengok ada resipi kerabu pucuk daun kari. Tertanya-tanya, tak bau kari ke bila makan nanti. Itulah, belum cuba belum tahu rasa sedapnya.
Bagi rumah mak-mak yang ada daun kari, bolehlah cuba resipi kerabu pucuk daun kari. Selalunya kita dengar, kerabu pucuk paku, kerabu mangga dan beberapa jenis kerabu yang tak dinafikan memang sedap dan selalu kita makan.
Sementelah, biasanya daun kari untuk kita masak gulai kari atau buttermilk yuang memang untuk menaikkan aroma masakan.
Kali ini, apa kata anda cuba resipi kerabu pucuk daun kari yang dikongsikan oleh Nurul Nadzirah. Nak tahu bau atau tidak karinya, kena rendam dengan air garam dulu ye. Kena cuba.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi ‘Nasi Goreng Sekolah’, Goreng Sampai ‘Berasap’, Barulah Masak Sempurna Dan Sedap!
Resipi ‘Sup Darat’, Kalau Selesema, Tak Sihat Boleh Cuba Masak Ini, Rebus Saja!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Kerabu Pucuk Daun Kari, Kena Cuba
Bahan-bahan:
Kelapa parut
8 tangkai cabai melaka (cili) – Nak pedas boleh letak lebih.
Cabai besar (Cili Merah)
Air asam jawa
Belacan sikit (bagi yang suka, tak masuk pun tak apa)
(Blend semua bahan di atas)
Isi ikan, udang(di rebus asing-asing)
Kerisik, garam, cukup rasa sedikit..
Bawang besar di hilis/potong nipis
Daun kari di leraikan ramas, gaul rendam dengan air garam (dalam 15 minit) untuk buang bau.
Inilah daun kari, boleh ambil semua.buang tulang ranting dan ambil yang lembut di bahagian atasnya saja.
Bilas dan tapis daun kari.
Selepas itu, gaulkan dengan semua bahan di atas.

P/s: Saya pun pertama kali buat. Bila tengok bantyak pucuk daun kari terut tanya mak selain ulam, boleh juga buat kerabu. Sedap sangat. Gandingkan dengan kuah gulai memang makan bertambah dan tak tengok lauk lain dah.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Kalau dah pokok kari merimbun, bolehlah cuba buat nanti. Mesti sedap ni.
Sumber: Nurul Nadzirah
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nikmatnya Minum Milo Tabur Cincau, Bandung Strawberi Laici Dan Sirap Longan

Isi Kandungan
ToggleNikmatnya dapat minum pelbagai minuman sejuk, menghilangkan rasa haus tekak di kala cuaca panas membahang. Leganya rasa dapat minum minuman manis berais.
Dalam suasana PKPB ini, tak sesuai bawa anak-anak terutama yang kecil keluar makan di luar walau pun sudah boleh makan di luar sekarang. Tapi mak ayah tetap kena berwaspada kerana anak kecil adalah golongan berisiko tinggi.
Jadi, kalau tekak teringin nak minum minuman yang best dan lain daripada kebiasaan, buat sendiri je di rumah.
Ayuh cuba Cincau Milo Tabur, Bandung Strawberi Laici Dan Sirap Longan Masam Manis ini. Terasa macam minum di restoran! Resipi asal: Majalah Rasa.
MILO TABUR CINCAU
Bahan-Bahan:
4 sudu makan serbuk Milo
3 sudu makan susu pekat manis
½ cawan air panas
½ cawan air sejuk
3 sudu makan cincau
Ais secukupnya
3 sudu makan Milo – untuk tabur
Cara Membuat:
1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut.
2.Tambah air sejuk. Kacau lagi.
3. Setelah itu, masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo.
4. Kemudian, tambahkan ais. Akhir sekali, tabur serbuk milo di bahagian atasnya hingga menutupi bahagian atasnya. Sedia diminum.
NIKMATNYA BANDUNG STRAWBERI LAICI…
Bahan-Bahan:
2 sudu makan gula
2 sudu makan sirap
5 sudu makan susu cair
1 biji strawberi – dibelah empat
5 biji laici dalam tin
Air secukupnya
Ais secukupnya
Cara Membuat:
1.Larutkan gula dalam air.
2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3.Masukkan pula strawberi dan laici.
4.Tambahkan air dan ais. Kacau sebati. Nikmatnya!
SIRAP LONGAN MASAM MANIS

Bahan-Bahan:
2 sudu makan gula
1 sudu makan sirap
2 gelas air
6 biji longan dalam tin
1 biji lemon
Ais secukupnya
Cara Membuat:
1.Larutkan gula di dalam air.
2.Masukkan sirap. Kacau sebati.
3.Masukkan longan.
- Buah lemon dibelah dua. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
5.Tambah ais. Sedia diminum.
https://www.mingguanwanita.my/5-bahan-ajaib-hasilkan-body-scrub-sendiri-di-rumah-2-minit-siap/
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI