
Isi Kandungan
ToggleNah, idea resepi bebola kentang kali ini daripada seorang lelaki yang suka memasak, saudara Faizal Farrel Kadir. Cuma menggunakan bahan mudah, mak-mak boleh cuba sediakan petang nanti.
Sesuai buat yang jenis kurang gemar makan nasi, khasiat kentang pun sama bagusnya. Nak buat menu untuk anak di bulan Ramadan nanti pun OK.
Kata pemilik resepi ini, bebola kentang ini bukan anak-anak saja suka, malah orang dewasa pun boleh berebut sama.
Bahan:
Kentang
Daun Kucai
Maggi secukup rasa
Serbuk Kari
Tepung Jagung
Telur
Serbuk Roti
Garam
Cara Buat Bebola Ketang:
Kentang direbus bersama garam, bila dah empuk lenyek.

Kemudian letak garam, daun kucai, maggi cukup rasa, serbuk kari dan tepung jagung.
Bulatkan comel-comel dan celup telur, lepas tu golek dalam serbuk roti.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Haaa… dah siap dan boleh hidangkan.
Selamat mencuba mak-mak yang super busy!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Perap Bancuhan 6 Jam, Goreng Dalam Minyak Betul-Betul Panas Barulah Kuih Peneram Tak Keras!

Isi Kandungan
ToggleKuih Peneram antara kuih tradisional kesukaan ramai. Bahan-bahan yang digunakan pula cukup mudah, hanya guna 4 bahan. Namun nak buat kuih ini perlu cara yang betul. Jika tak kuih ni akan jadi keras dan tak sedap rasanya. Rupanya antara tip nak buat kuih Peneram ni, kena perap bancuhan selama 6 jam. Malah kuih perlu digoreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas.
Berikut perkongsian daripada Kak Yong Ima Shida sebagai panduan;
Ada peminat kuih peneram @ denderam. Kalau ada kak yong up resepi dan video cara bancuhan kuih peneram versi kak yong. Semoga bermanfaat untuk semua.
Resepi Peneram By Kak Yong
Bahan-Bahan:
1 peket @ 500gm tepung beras cap 1@3 gajah
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak sehingga larut, mendidih dan meruap.
2. Kemudian, tapis air gula panas-panas ke dalam mangkuk berisi tepung beras dan kacau dengan senduk hingga sebati.
3. Bancuhan perlu nampak bertali ye.
4. Setelah sebati adunan tadi, perapkan selama 6 jam @ semalaman.
** Saya perapkan 6 jam dan perap luar peti sejuk je.
5. Setelah perap selama 6 @ semalaman boleh lah terap ye. Sediakan plastik dan sapu minyak. Gelekkan sederhana nipis dan terap dengan acuan donut paling kecil.
** Saya bulat-bulatkan kecil. Tekan di tapak tangan dan buat lubang dengan jari je.
6. Dah siap goreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas, guna api sederhana.
Info Ekstra!
- Pastikan minyak betul-betul panas tau, kuih akan timbul selepas di masukkan dalam kuali. Kalau tak, kuih lambat timbul dan akan jadi keras nanti. Bila dah timbul, terbalikkan kuih selepas itu boleh lah angkat.

SELAMAT MENCUBA
Baca Lagi Di Sini:
Kuih ‘Beko Nyor’ Yang Original Atau Perisa Pandan, Guna Kelapa Parut Muda Lebih Sedap!
Kuih Kalakatar SEDAP, Ikut Cara Tradisional Bakar Guna Sabut Nyok!
Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat kuih peneram yang lembut dan tak keras. Kena pastikan sewaktu goreng, minyak betul-betul panas.
Sumber: Kak Yong Ima Shida
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pastil Makanan Tradisi Suku Suluk Sabah, Macam Karipap Tapi Beza Ye!

Isi Kandungan
TogglePastil? Apa tu? Sekali imbas, macam karipap kan? Tapi bukan. Kalau nak tahu, ia dikenali sebagai PASTIL, sejenis makanan tradisi suku Suluk di Sabah. Apa bezanya dengan karipap ye?
Kalau karipap, biasanya intinya daging dan ayam bersama kentang atau keledek. Tapi Pastil lain. Ha..intinya bihun goreng dan dicecah pula dengan sos cuka. Menarik kan? Jom cuba untuk minum petang ni.
Bagi orang semenanjung, ada ke yang pernah makan? Orang Sabah mungkin dah biasa. Jom cuba buat Pastil ini pula! Resipi ini dikongsikan oleh Puan Tads Mahar, yang berketurunan Suku Suluk Sabah. FB:https://www.facebook.com/tadzmahar.ibnuhajar
PASTIL
Bahan Kulit @ doh:
1kg tepung gandum
2 sudu tepung jagung
1 cawan kecil minyak
2 sudu marjerin
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
Bahan Inti:
1/2kg bihun – rendam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit kicap
Sedikit air
Garam dan gula
Minyak masak
( Kalau nak letak sayuran terpulang seperti taugeh atau kubis)
Bahan Sos Cuka:
Sedikit cili padi (ikut selera nak pedas atau tak)
5 sudu besar cuka
¾ cawan air masak

Sedikit garam dan gula
Sedikit kicap manis
Penambah perasa (pilihan)
Cara Memasak:
- Untuk membuat inti: gorenglah bihun macam biasa. Tumis bawang putih dan bawang merah. Letak air sedikit dan kicap. Tambahkan garam dan gula. Biarkan sejuk, boleh buat doh pula.
- Untuk membuat doh, campurkan tepung gandum dan tepung jagung dalam satu bekas. Panaskan minyak dan marjerin dalam kuali. Tuang ke dalam tepung tadi dan gaul sebati (minyak dan tepung). Campurkan air masak dengan garam dan gaul sehingga larut
- Tuangkan sedikit demi sedikit dalam adunan tadi. Uli doh sehingga tidak melekit di tangan. (nak doh sebati, uli dalam 30 minit). Bila sudah sebati, rehatkan doh 30 minit. Selepas tu bolehlah digelek menggunakan mesin agar doh elok nipis.
4. Ambil sedikit doh yang sudah dicanai nipis, letakkan bihun di tengahnya dan bolehlah dibentuk dalam acuan karipap atau boleh klim secara manual. Ulangi langkah hingga selesai.
5. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga masak, tos dan ketepikan. Untuk membuat sos cuka; tumbuk cili padi dan 1 atau 2 ulas bawang putih sehingga lumat. Mmasukkan ke dalam mangkuk dan letaklah cuka, air masak, garam, gula, kicap dan penambah perasa (seeloknya buat masa rehatkan doh).
- Pastil sedia dinikmati bersama sos cuka. Sedap!!
https://www.mingguanwanita.my/lemang-tin-guna-air-fryerkukus-atau-bakar-dalam-oven-pun-boleh/
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Buat Cincau Sendiri Guna 3 Bahan

Isi Kandungan
ToggleSedapnya minum air cincau. Dicampur dalam sirap bandung atau air soya pun sedap. Cincau banyak kelebihannya untuk kesihatan seperti mampu menyejukkan badan, dapat mencegah gangguan pencernaan, memiliki zat kalsium dan fosfur yang tinggi, mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan membantu menurunkan tekanan darah.
Rupanya hanya guna 3 bahan je nak buat cincau sendiri di rumah, caranya pun cukup mudah!
Boleh cuba cara buat cincau yang dikongsikan oleh Puan Parizah Mohd Lani ini.
“Alhamdulillah..arini try buat cincau sendiri, menjadi! Siapa peminat cincau disini, kami sekeluarga peminat cincau”
Bahan-Bahan:
150gm daun cincau kering (boleh beli di kedai sengse/herba)
4 sudu makan tepung ubi
1.5 liter air biasa
Cara Membuat:
1. Rendam daun selama lebih kurang 2 jam.
2. Kemudian tapis airnya.
3. Bancuh tepung ubi dengan 200ml air. Campurkan dalam air yang dah ditapis.Masak dalam 15-20 minit sampai mendidih dan nampak berkilat.4. Sejukkan sebentar, kemudian bubuh dalam bekas.Bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 10 jam. Baru boleh dipotong-potong.

Siap! Selamat mencuba.
Tip Ekstra!
Jika nak lebih kenyal tambah sedikit agar-agar.
Kalau nak elok lagi warnanya, reneh/rebus daun cincau dengan api pelahan selama 2 jam. Hasilnya lagi cantik.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang suka minum air cincau, boleh buat sendiri je di rumah ikut cara ni. Lebih sedap, jimat, berbaloi, halal dan terjamin kebersihannya.
Sumber: Parizah Mohd Lani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI