
Isi Kandungan
ToggleKuih batang buruk merupakan antara kuih raya lama yang menjadi kegemaran ramai. Rasanya yang rangup, rapuh dan penuh serdak tepung kacang hijau. Namun renyahnya nak buat kuih ni bila kena uli tepung dan canai nipis-nipis untuk buat bahagian kulitnya.Sebelum disalut dengan tepung kacang hijau yang disangai.
Rupanya ada cara mudah nak buat kuih batang buruk ni, iaitu guna kulit popia je.Rasanya tetap sedap dan rangup!
Jemput baca perkongsian resipi daripada Puan Faizal Noraini ini.
“Cara-cara nak buat batang buruk guna kulit popia. Sesiapa yang nak buat, boleh la cuba.Senang sangat dan sedap.Cara dekat setiap gambar ye”
Bahan-Bahan:
Kulit popia paket besar
Minyak untuk menggoreng
Tepung kacang hijau
Gula Halus
straw
Cara Membuat:
1.Mula-mula potong kulit popia anggaran sebesar pembaris. Sekeping bahagikan 12 bahagian.
2.Gulung kulit popia guna straw ABC yang besar tu. Tak pun ikut la guna ape pun asalkan boleh gulung.
3.Lepas gulung, susun dalam loyang macam ni dan jemur.Jemur sehingga keras.
4.Bila dah keras elok, dah boleh goreng dah. Tunggu sejuk baru sumbat inti.
5. Tak kisah nak guna tepung kacang hijau jenama ape pun, asalkan ianya tepung kacang hijau.
6.Sangai tepung kacang hijau dalam 5 minit dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk tambahkan gula halus ikut kemanisan yang kita nak.

7.Tadaaaaa…dah siap.Sedap dan ranggup.
Selamat mencuba yer.
Info Ekstra!
Gulung lekat pakai bancuhan tepung gandum, guna putih telur pun boleh.
Saya lepas 2 hari baru saya sumbat inti (tepung hijau), bukan lepas goreng sumbat terus.
Tepung kacang hijau kena sangai dulu untuk elakkan berbau.
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak yang nak cukupkan kuih raya, boleh cuba resipi ini. Sangat mudah dan senang. Tak perlu adun doh untuk buat kulitnya, hanya guna popia je.
Sumber: Faizal Noraini
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masala Makaroni Berlaukkan Sayur, Anak Tak Makan Sayur Pun Suka, Boleh Try!

Isi Kandungan
ToggleDah tak tahu nak masak apa? Maklum saja, sebelum PKP bolehlah sekali sekala beli makanan kat luar. Tapi macam sekarang nie tak adalah banyak pilihan. Daripada pening nak fikirkan pasal makanan yang tertentu sahaja dijual, lebih baik makan sendiri. Baru puas hati.
Biasa mak-mak masak makaroni keju, makaroni goreng yang mewah dengan lauk daging, udang ayam dan macam-macam lagi yang diletaknya. Apa kata kali ini mak-mak cuba masala makaroni. Resipi ini dikongsi oleh Zulfaza Loves Cooking ZLC. Katannya:
“Kalau mak-mak nak masak makaroni untuk hidangan keluarga, boleh cuba sesuatu yang berbeza. Masala makaron nie sesuai untuk penggemar sayur sebab ia tak guna sebarang daging dan lauk lain. Anak-anak yang tak suka makan sayur pun boleh jadi suka.
Masala Makaroni
Bahan-bahan:
1 paket makaroni (atau sebarang pasta pilihan) – rebus dengan air dan garam hingga lembut, toskan)
Minyak untuk menumis
1 biji bawang besar @ holland- cincang
6 ulas bawang putih – cincang
2 inci halia – cincang
1 biji capsicum – cincang
3 biji tomato – cincang
2 – 3 biji cili hijau – hiris (saya guna cili padi)
1 sb serbuk cili (boleh tambah ikut citarasa)
1/2 sk serbuk kunyit (lupa nak letak – heksaited sgt nak masak)
2 sk italian herbs
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 biji lobak merah – potong kiub
1/3 cawan kacang peas
2 sb perahan lemon/limau kasturi/limau nipis
1 pokok daun ketumbar – hiris
Parutan keju cheddar

Cara Membuat:
Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan serbuk kunyit. Tumis sebentar. Masukkan sos tomato, sos cili. Gaul rata dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato, lobak dan cili hiris. Tumis hingga tomato lembut. Masukkan perahan limau, kacau rata.
Masukkan pasta. Gaul rata. Masak hingga sos dan pasta sebati. Masukkan kacang peas. Gaul rata. Kacau2 seketika.
Masukkan capsicum dan daun ketumbar. Gaul rata. Kacau2 sekejap. Akhir sekali masukkan parutan keju. Gaul rata. Siap….
Kredit: Zulfaza Loves Cooking ZLC
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi M&M COOKIES Mudah Sukatan Cawan, Antara Jualan Paling Laris Biskut Raya!

Isi Kandungan
ToggleSetiap kali tibanyanya musim raya, kuih atau biskut raya bagaikan satu kemestian untuk dihidangkan buat tetamu. Tak kisahlah beli ke buat sendiri. Kalau mak-mak nak cuba buat sendiri, boleh buat resipi M&M cookies ni. Memng mudah guna sukatan cawan je, tak perlu timbang-timbang. Malah sangat sedap dan cantik berseri warna warni.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nor Azliza Mohamed ini sebagai panduan;
Antara cookies yang hot selling dalam list cookies raya mommy ni. Alhamdulillah.Bahan-bahan pun mudah dicari, cara buat pun senang dan rasa pun yummy. Dah banyak kali share dah sebenarnya tapi peminat mommy dok mesej je tanya resepi cookies ni.
Okey lahh mommy memang bermurah hati nak share lagi sekali untuk manfaat semua ya? Sesape berminat nak buat makan-makan atau berniaga terserahlahh. Semoga rezeki kita semua dipermudahkanNya Aameen.
M&M COOKIES
Bahan-Bahan:
3/4 cawan butter
1/3 cawan gula castor
2/3 cawan gula perang
1 biji telur + 1 biji kuning telur sahaja
1 1/2 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung gandum }
1 1/4 sudu kecil baking powder } ayak sekali
1/3 choc chip mini / choc rice ~ optional
Choc M&M secukupnya untuk hiasan
Cara Membuat:
1. Mix butter + gula hingga kembang gebu.
2. Masukkan telur + kuning telur + esen vanilla, mix lagi.
3. Masukkan bahan-bahan ayak sedikit-sedikit hingga habis, kaup balik sebati.
4. Jika adunan agak lembik, boleh tambah 2 sudu besar tepung gandum dan masukkan ke dalam fridge 30 minit hingga 1 jam.
5. Sudukan @ getel bulat2-bulat doh, susun atas baking tray.
6. Letakkan choc m&m di atasnya.
7. Bake 160°c 15-20 minit @ ikut oven masing-masing ya.
Happy baking, Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Choco Rich Ball Tak Perlu Bakar, Satu Adunan Dapat 60 biji!
MW: Jadi buat mak-mak yang tengah mencari resipi biskut raya mudah boleh cuba M&M COOKIES ni. Memang mudah tak perlu timbang-timbang, guna sukatan cawan je.
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Daging Korban Boleh Dimasak Pelbagai Resipi Ini, Sedap Terangkat!

Isi Kandungan
ToggleDaging korban boleh dimasak dengan pelbagai hidangan lazat. Selalunya dimasak sup atau gulai. Rasa daging baru yang manis sangat sedap. Sebenarnya terdapat pelbagai resipi boleh dimasak dengan menggunakan daging korban. Bukan saja daging, bahkan tulang, paru, limpa, dan sebagainya. Mungkin boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
DAGING OPOR
BAHAN-BAHAN:
500gm daging – hiris nipis
200ml santan pekat
3 helai daun salam
2 keping asam gelugur
3 batang serai – titik
1 labu bawang besar – hiris
4-5 biji tomato ceri
1 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan minyak masak – untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN GORENG SANGAI & KISAR:
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
3 batang serai
5 biji buah keras
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, tumis hirisan bawang besar dan serai hingga wangi.
- Masukkan bahan kisar, tumis hingga hingga pecah minyak.
- Masukkan pula bahan goreng sangai dan telah dikisar tadi. Kacau rata.
- Setelah pecah minyak masukkan daging. Kacau rata hingga air daging kering.
- Jika daging masih liat tambah sedikit air. Biarkan mereneh lagi.
- Apabila daging telah empuk, masukkan santan, daun salam dan serai. Kacau rata.
- Apabila kuah agak kering tambahkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api dan sentiasa kacau hingga timbul minyak.
- Setelah cukup rasa, masukkan tomato ceri dan tutup api.
- Sedia dihidangkan. Untuk masak lebih cepat, daging boleh direbus dahulu sebelum dimasak.
Lagi resipi sedap:
Resipi Kari Daging Pisang Muda Dan Terung Pipit Tempoyak Cili Padi
Brownies Raya, Resipi Guna Sukatan Cawan, Gerenti Jadilah!
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
KARI TULANG BERSAMA REBUNG
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang – cuci bersih dan rebus hingga empuk
150gm rebung jeruk – cuci bersih dan tos
500ml air rebusan tulang
250ml santan
1/2 cawan air asam jawa
2 tangkai daun kari – lurut dari tangkai
4 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan sebuk cili
1/2 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN REMPAH PENUMIS:
3 cm kulit kayu manis
2 tangkai bunga lawang
6 ulas buah pelaga
5 biji bunga cengkeh
BAHAN KISAR:
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4cm halia muda
3cm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan rempah penumis hingga wangi.
- Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga timbul minyak.
- Kemudian masukkan campuran rempah kari dengan serbuk cili yang dibancuh dengan air.
- Terus kacau hingga wangi dan tumisan pecah minyak.
- Masukkan tulang yang telah direbus bersama rebung tadi.
- Kacau rata dan tambah dengan air rebusan tulang.
- Biarkan mereneh seketika, kemudian tambahkan air asam jawa dan santan.
- Setelah mereneh lebih kurang 3-4 minit, perasakan dengan garam dan gula.
- Kecilkan api dan biarkan kari mereneh dan timbul minyak.
- Setelah cukup rasa, tutup api dan kari sedia dihidangkan.
KERUTUP TULANG RUSUK
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang rusuk lembu – bersihkan dan tos
1 liter santan
4 sudu makan rempah kerutup – bancuh dengan sedikit air
4 sudu makan kerisik
3 sudu makan pes cili kering
10 biji bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
3 cm halia – kisar
3 cm lengkuas – kisar
2 batang serai – kisar
Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak secukupnya
Rempah Penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
Cara Membuat:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bersama rempah penumis hingga wangi.
- Masukkan pes cili kering, kacau hingga garing, baru masukkan rempah kerutup.
- Kacau rata hingga pecah minyak, baru masukkan daging.
- Gaul rata dan biarkan hingga air daging keluar.
- Setelah air daging kering, masukkan santan dan kacau. Biarkan mereneh hingga daging empuk.
- Setelah kuah pekat, masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah kuah pekat, tutup api.
- Kerutup tulang sedia dihidangkan bersana aneka nasi.
RENDANG KERING PARU
BAHAN-BAHAN:
500 gram paru – rebus hingga empuk & hiris nipis
500 ml santan
2 sudu makan kerisik
2 keping asam gelugur
3 sudu makan pes cili kering
Garam dan gula secukupnya
1 helai daun kunyit – carik-carik
1/2 cawan minyak masak
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 biji bawang putih
3 cm lengkuas
2 cm halia
3 batang serai
3 biji buah keras
CARA MEMBUAT:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
- Kemudian masukkan pes cili kering, kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan paru, kacau rata dan masukkan santan dan asam gelugur.
- Biarkan mereneh atas api sederhana, sekali sekala kacau.
- Apabila kuah mula pekat masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api dan sentiasa kacau hingga rendang paru kering.
- Setelah kering tutup api, taburkan daun kunyit dan gaul rata.
- Rendang kering paru sedia dihidangkan.
Sumber: Rasa
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI