Biskut Susu Bandung yang menggunakan dua bahan ini pernah viral beberapa tahun lepas sebab rasanya sedap ala-ala kuih bangkit dan nak godek pun mudah.
Jadi bagi mak-mak yang masih tak ada idea nak buat biskut dan nak cuba buat biskut ini, boleh rujuk resepi yang dikongsi Puan Ain Kamis ini.
Bahan-bahan:
1 tin susu Bandung cap saji Rm3.70
1 bungkus tepung jagung Rm1.40 (tepung kena agak sendiri. Agak-agak uli jadi doh cantik, tak melekat kat tangan)
Cara Buat Biskut Susu Bandung
Bakar suhu 150, lebih kurang 20min. Agak-agak bawah dah kuning, dah masak la tu.
Kos nak buat biskut ini sangat ciput, tetapi hasil pulangan lumayan. 1 telap besar boleh dapat lebih 150pcs. Jimat sangat.
Haaa… rasanya malam raya pun boleh lagi nak pulun buat dan tengok gaya macam laku keras kalau hidang pada budak-budak. Comel dan sedap!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Rupanya ada cara mudah dan tip untuk buat laksam jadi tak melekat, malah bergulung sendiri. Syaratnya kena pakai pinggan plastik yang disapu sedikit minyak.Itulah tip yang dikongsikan oleh Puan Anne, bagi mak-mak yang suka buat laksam sendiri di rumah.
Bukan apa, memang jenuh nak buat laksam sendiri.Lebih-lebih lagi perlu dikukus dan digulung satu persatu. Ikut tips yang dikongsikan ini ia jadi lebih mudah.
Berikut perkongsian wanita ini;
“Ada ka yang tak tidoq lagi time ni?? pukul 2.10 pagi dah ni..cheq jadi burung antoo dok kukuih isi laksam, jenoh nak bagi abih tepong sekilo..nasib lah mudah, tak lekat.”
“Syaratnya, kena pakai pinggan plastik sapu sikit minyak”
Bahan-Bahan (Isi Laksam):
1kg tepong beras cap 3 ekoq gajah*
2 cawan tepung gandum*
2camca tepung ubi*
1sudu teh garam*
5camca minyak*
10 cawan air biasa*
5 cawan air panas
Cara Membuat:
1.Bancuh semua bahan bertanda *, dah sebati baru masuk air panas.Kacau lagi bagi sebati.
2.Boleh lah kukuih atas pinggan plastik yang disapu sikit minyak.
3. Kukus pulak jangan lama sangat, satgi kedot..cukup naik melembong sikit,(tanda dah masak)angkat.
4. Gulung hujung ja, pastu buat macam cheq, biaq dia gulung sendiri..panaih kot..cheq tak tahan.
Buat apa nak sibuk gulung, kalau dia boleh gulung sendiri
** Kukus guna pinggan plastik yang tahan panas mempunyai BPA. Pinggan kaca jadi tak comel.
Posted by AnneWife Aizudin on Saturday, 29 June 2019
Bahan-Bahan (Kuah Laksam):
1kg ikan selayang/curut-rebus dengan asam keping (ambil isi dengan air rebusan)
2 biji bawang besar
1 1/2 inci halia
1sudu besar lada benang/lada hitam “tumbuk”
garam
gula
1 kotak sederhana santan kara
Cara Membuat:
1.Kisar isi ikan tadi, air rebusan ambik tau. Tulang jangan blend,satgi kuah hitam.
2.Blend halia dengan bawang besar,masukkan lada yang ditumbuk tadi,garam,gula.
3.Bila mendidih, baru masukkan santan, masak sekejap,tutup api.(Jangan lama satgi pecah minyak, tak sedap).
Sambal
cili merah
cili padi
garam
belacan
**tumbuk**
Ulam-Ulaman
Daun serai kayu (kalau tiada pakai ja daun kesom)
Timun (ambil kulit je)
Kobis
Kacang Panjang
Bunga Kantan
Limau
**hiris nipis-nipis semua ulam..tabur atas bila nak makan..**
Siap!
Selamat Mencuba!
Mw: Mudah je, nak buat isi dan kuah laksam ni di rumah. Mak-mak boleh cuba buat sendiri untuk anak-anak dan keluarga nanti.
Sumber: AnneWife Aizudin
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cheesekut TANPA Guna Cream Cheese, Guna 4 Bahan Saja, Jimat Dan Mudah
Resipi cheesekut cukup popular dan menjadi kesukaan bukan saja anak- anak tapi mak-mak juga. Cara nak buat pun agak mudah, tak perlu bakar atau kukus pun, letak dalam peti ais saja.
Tapi ada mak-mak yang fikir panjang nak buat resipi cheesekut ini. Makalum sajalah harga cream cheese pun boleh tahan juga harganya. Namun, kalau dah teringin memang tak kisah pun harganya.
Ini ada solusi yang boleh mak-mak buat resipi cheesekut tanpa menggunakan cream cheese. Rasanya, bahan-bahan ini memang sentiasa ada saja kat rumah. Rasanya pun lebih kurang sama saja.
Perkongsian daripada Hasliza Suboh ini boleh mak-mak buat nanti untuk diberikan pada anak-anak. Makan sejuk-sejuk memang best sangat!
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi AISKRIM YOGURT Sedap, Nampak Mewah Sebiji Macam Aiskrim Mahal!
Resipi Kuah Laksa Ala Kopitiam, Guna Sardin Dalam Tin, Cepat Dan Mudah Sangat!
Info Lebih Menarik DI SINI
Resipi Cheesekut Tanpa Cream Cheese
Pertama kali cuba resipi pun senang saja, cuma 4 bahan saja. Tak perlu bakar atau kukus. Lapiskan siap-siap dan masukkan dalam peti ais. Nanti bila sudah sejuk, boleh potong dan makan.
Ini bahan-bahan yang digunakan:
1 tin susu pekat
1tin susu cair
Biskut marie secukupnya (boleh juga gantikan dengan biskut biasa)
5 biji limau nipis (potong ambil airnya) – Kalau tak ada boleh guna serbuk limau nipis (2 sudu besar)
Caranya:
1. Masukkan susu cair, susu pekat, air limau nipis dalam blender. Kisar sehingga pekat. Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
2. Susun biskut dan tuangkan bahan yang diblend tadi. Lapiskan dengan biskut sehingga habis.
3. Siap. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Ini yang sudah disejukkan. Kalau nak cepat sejuk, boleh saja masukkan dalam peti sejuk beku.
Bahan yang telah siap diblend. Lapiskan dengan biskut. Sebab biskut marie tak ada, guna bisukut tawar kecil saja.
Selamat mencuba.
Tip: Boleh kurangkan susu pekatnya, kalau mak-mak tak nak terlalu manis.
Sumber: Hasliza Suboh
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
CEKODOK PISANG Cantik Sukatan Cawan, Tak Terlembik Atau Terkeras Resipi Yatie Kitchen!
Cekodok Pisang antara resipi yang mudah disediakan untuk hidangan minum petang. Namun walaupun mudah nak buat, jika sukatannya salah, adunannya akan jadi keras sebab terlebih tepung mahupun terlembik dan berminyak-minyak. Cekodok pisang yang sedap mestilah manis rasa pisang, lembut, lembik dan sedikit garing pada kulitnya.
Jika selalu buat tak jadi, boleh cuba resipi, tip dan sukatan cekodok pisang yang dikongsikan oleh Selebriti Media Sosial dalam bidang masakan yang cukup terkenal, Yatie Kitchen ini. Gerenti jadi!
Bahan-Bahan:
1 cawan pisang berangan (dilenyek)
setengah cawan tepung gandum
3 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil tepung beras
secubit garam
Cara Membuat:
1. Kupas kulit pisang dan leyekkan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati.
3. Panaskan kuali berisi minyak. Cedok adunah sedikit demi sedikit menggunakan sudu atau tangan dan goreng dengan api sederhana.
4. Masak hingga keperangan dan angkat. Sedia untuk dimakan.
Tip Sukatan Cekodok Pisang
- 1 cawan pisang = 1/2 cawan tepung gandum! Jadi kalau 4 cawan pisang = 2 cawan tepung gandum.Insyallah cantik cekodok pisang!
- Pisang yang sedap buat cekodok – pisang emas , pisang berangan.
- Basahkan tangan dengan air dan bulat-bulatkan cekodok tadi.(Supaya adunan tidak melekat di tangan semasa menggoreng)
- Jangan lupa bubuh tepung beras sikit.Selalu sukatan kita kadang terlembik la , terkeras la, ini tips dia.
So petang ni boleh la buat kan!
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini;
Cekodok Pisang Bulat-Bulat. Nak Cantik Kejadiannya, Inilah Caranya!
Resipi Bancuhan Goreng Pisang Sedap, Serdak Halus Rangup Krup Krap!
MW: Semoga perkongsian resipi cekodok pisang ini bermanfaat bagi mak-mak yang nak mencuba buat sendiri di rumah. Ikut resipi mudah ni dan tau sukatan serta tipnya, memang gerenti cekodok pisang kita menjadi. Tak terlalu lembik dan berminyak, mahupun terkeras sebab terlebih tepung.
Sumber: Yatie Kitchen
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI