Brownies cookies

Rasa Brownies Cookies memang sedap dan kali ini resepi yang dikongsi Puan Yanti Sembiring sangat ringkas dan menjadi.

Katanya dia pun suka buat biskut ini sebab selalu menjadi, tetapi nak buat kena pastikan cara godek itu betul ya.

Bahan-bahan:

200 gram buttercup
700 gram dark chocolate beryl’s
Isi dalam mangkuk tahan panas, cairkan dengan cara double boiler atau guna microwave
Ketepikan dan biar sejuk
6 biji telur gred A (saya guna telur 7 biji telur gred B
400 gr gula perang
1 sudu teh vanilla esen

Cara Buat Brownies Cookies:

Kacau guna whisk hingga gula larut, masukkan coklat yang dah dicairkan tadi, kacau rata.
Masukkan 200 gram tepung gandum cap bunga rose.
Kacau rata, masukkan dalam pipping bag.
Paipkan atas mat macaron, hias dengan badam slice.
Bakar suhu 150c, 18 minit.
Tunggu sejuk baru simpan dalam balang.

Kalau nak soft cookies bakar suhu 170°c selama 12 minit dan untuk cruchy tambah masa 15 minit.

Resepi Kedua Yang Mak-mak Boleh Cuba

Jika mak-mak suka biskut rasa lebih rangup, boleh ikut cara kedua ini.

BAHAN A :

120gm dark chocolate compound
( saya guna beryls / vivo )
40gm butter
(Saya guna buttercup je. Kalau pure butter lagi sedap)
** cairkan secara double boil dua bahan kat atas tu. Bila dah cair dan sebati ketepikan. Biar dia suam sendiri.

BAHAN B :

1 biji telur size B
60gm brown sugar / gula icing
Esen vanila sikit

BAHAN C :

50 gm tepung gandum
½ sdk serbuk nescafe 3 in 1
(Untuk menaikkan lagi aroma coklat & rasa coklat lebih sedap)

Cara-caranya:

Pukul bahan B selama 5 minit menggunakan mixer. Kalau nak whisk pun boleh. Tujuan pukul lama untuk dapatkan crack yang cantik.

selepas cukup 5 minit masukkan coklat yang dicairkan tadi dan cukup mix selama 10 saat, tujuannya untuk bagi sebati sahaja.

Kemudian masukkan bahan C dan kali ni jangan guna mixer. Kacau secara kaup balik sahaja hingga sebati.

Rehatkan adunan selama 5 minit. Kemudian masukkan dalam piping bag, ikat getah. Elakkan adunan terdedah.

Kalau ada yang baki adunan dalam bekas sila tutup rapat.

Saya masukkan dalam piping bag yang kedua dan ikat getah.

NOTA:

Sebelum paipkan adunan sila panaskan oven dahulu.

Paipkan atas macaroon mat / parchment paper dan bakar suhu 170 °c selama 15 minit.

Haa… tak payah nak kata budak suka makan, mak budak pun boleh pulun habis sebalang! Selamat mencuba.