Air Fryer memang banyak kegunaannya. Jika pernah makan Muffin Honey Butter yang cukup popular di Texas Chicken, mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah guna air fryer je.Rasanya memang sama. Wanginya bau butter dan manis madu dimakan panas-panas memang sangatlah sedap.Nak buat pun mudah je, campur semua bahan masukkan dalam loyang, set suhu 180° selama 15 Minit. Siap!
“Texas chicken Muffin (Honey Butter), sedap gaisss bahan mudah”
Bahan-Bahan:
*2 1/2 cawan tepung gandum
*4 sudu kecil baking powder
*Gula 2 sudu besar (manis ikut suka)
*butter yang sejuk (115gm)
Ads
140gm Susu segar
2 sudu kecil cuka
Cara Membuat:
1. Gaul semua bahan-bahan bertanda * sampai jadi bread crumbs.
2. Kemudian masukan pula susu segar dan cuka. Kacau adunan sebati.
3. Lapikkan loyang dengan aluminium foil dan masukkan adunan hanya pakai sudu/scop ja tak perlu bentuk.
4. Masak pada suhu 180/ selama 15 minit.
5. Selepas masak, topping atas sapukan butter & madu masa panas-panas.
MW: Mudahnya Muffin Honey Butter rasa sama macam di Texas Chicken, guna air fryer pun boleh jadi. Jadi buat mak-mak yang ada air fryer tu, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Susah nak dapat bancuhan tepung yang sedap dan kekal rangup walaupun dah sejuk. Selalunya salutan tepung tersebut hanya rangup ketika panas dan lembik bila dah sejuk.
Menerusi perkongsian Tuan Adriana Arissa, rupanya kena campur ais dan air sejuk dalam bancuhan tepung goreng, barulah ia rangup dan tahan lebih lama.
Berikut perkongsian resipi dan tip yang dikongsikan;
“Resepi bancuhan tepung goreng rangup. Boleh buat untuk goreng ikan. Seafood, Pisang. Ubi. Cempedak dan lain-lain. Tauhu bergedil jualan saya pun saya buat bancuhan tepung ni. Rangup krup krap walaupon sejuk.”
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujung sudu kecil)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4 atau 5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sangat) nanti ais akan mencair.
Cara Membuat:
1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Pastikan minyak panas. Boleh la mula menggoreng.
Boleh share. Saya halalkan.
Selamat Mencuba!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang tercari-cari resipi bancuhan tepung rangup boleh cuba tip yang dikongsikan ini.
Nak beli barang basah pun kena tahu caranya, baru lah mak-mak mampu berjimat dalam sebulan. Kalau jarang masak pun tak apa, cuba dulu tip yang dikongsikan Puan Azlin Ramliini.
Yang penting ada niat nak masak, jadi boleh penuhkan peti ais dengan lauk pauk yang perlu.
Tip Jimat Barang Basah
Pertama kali nak beritahu: Ini tips untuk BEGINNER dalam erti kata lain yang baru jd suri rumah macam aku ni. Yang dah pro atau “hek eleh, orang dah lama tau” sila skip post ni.
Ni aku dah praktis masa bulan posa hari tu. Laki aku tak suka makan lauk beli time berbuka. Nak tak nak, kena masak atau pergi menempel je buka puasa kat rumah my mom or mil. Time tu lepas habis pantang, laki sorang je kerja. Sebelum tu tak penah aware pasal bajet. Yang aku tau kalau barang kering habis, ajak laki pergi hypermarket. Lauk-lauk basah kalau datang angin nak masak aku pergi beli je apa yang rasa nak makan.
Boleh try/share jika bermanfaat.
Peringatan: tempoh nak sediakan bahan ni makan masa 2-3 jam. Ambil masa sekali dalam seminggu buat. Kena mintak tolong laki jagakan anak jap. Kalau dia tak nak tolong, kau pun tak yah bersusah payah tolong dia jimatkan duit. Time beli barang dapur tu ko habiskan je sebulan gaji dia. Baru padan muka!
1. Setkan bajet berapa seminggu yang nak guna.
Macam kami tiga orang je makan (daddy,aisy,mommy). RM50 pun dah ckup. Kalau ramai, pandai-pandai la bahagi darab sendiri. Siang daddy keje, aisy sekolah. So aku masak untuk makan malam terus. Kira aku sorang je yang makan dua kali dalam rumah tu. Lauk plak tak lebih dua jenis sekali masak. Sejenis tu untuk 2 orang makan. Macam kitaorang makan kat kedai contohnya: Order tomyam sorang makan, telur dadar 2 biji. Pastu share. Macam tulah yang aku masak. Ikut kreativiti la mix dan match tu. Contoh : kari ayam + cendawan goreng telur. Yang pasti kalau satu menu vouge, satu menu bajet. Biar balance. Ni tak termasuk kos tiba-tiba tetamu datang or nak bawa lauk pergi rumah parents ke apa. Ni betul-betul bajet unutk famili kecil kita.
2. Beli lauk untuk seminggu terus.
Tadi bajet rm50 kan. So beli tak lebih rm50 tadi. Ingat ye TAK LEBIH. Kurang tak apa. Dalam rm50 tadi tu dapat la ayam sekor, udang 1/2 kg, sotong 1/2 kg pastu barang sampingan macam bunga kobis 1/4 ketul, carrot sebatang, lada, serai, tomato dan rencah-rencah. ELAKKAN pergi kedai lagi dalam minggu tu.
3. Balik rumah, cuci bahan-bahan tadi dan asingkan.
Contoh ayam: Bahagian dada tu asingkan isi dan tulang. Isi boleh goreng celup tepung/masak black pepper. Tulang boleh buat paprik atau buat sup. Isi ayam yang lain bahagi 2 pulak. Boleh goreng/kari atau apa saja lah. So ayam dah dapat 4 bahagian.
Udang pun sama. Asing ikut saiz/kesegaran kulit bahagi 3. Sotong bahagi 2. So kat sini dah dapat 9 bahagian kan. Pandai-pandai lah nak mix and matchkan untuk makan seminggu tu. Jarang-jarang selit la match tu dengan telur dadar, ikan kering atau ikan sardin.
4. Bahan-bahan tadi make sure cuci betul-betul dan masukkan lam plastik/bekas.
So bila nak masak, kita hanya ambik part yang kita nak guna jela. Jimat masa untuk defrost. Boleh siram dan terus masak. Kalau yg kerja, balik keje penat-penat tak perlu masa lama-lama kat dapur tu.
Aku pakai plastik kecil-kecil je. Nak guna bekas pun boleh tapi aku jenis kena benda seragam. Kalau warna merah, harus merah semuanya. Sakit mata tengok kaler tak sama. Nanti lah aku menabung beli freezer mate Tupperware.
Ni untuk barang basah sahaja. Barang-barang kering hari tu penah baca ada orang share beli in bulk untuk sebulan terus. So, aku baru praktikkan untuk bulan ni. Kalau menjadi, nanti boleh share kemudian.
Haaa… apa lagi, mak-mak boleh lah cari stok bahan basah dan ikut cara ini pula. Tengok hasilnya macam mana, jimat ke tidak. Yang penting, istiqomah!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bila pergi pasar malam, memang tak sah kalau tak beli jagung cawan. Inilah yang selalu anak-anak minta dan suka makan. Sangat sedap.
Sebenarnya, boleh saja nak buat di rumah tapi rasa jagung cawan di pasar malam tak sama dengan apa yang kita buat pula. Tak tahulah apakah resipi rahsia yang digunakan.
Kali ini Aishah Al Humaira berkonngsi resipi jagung cawan ala pasar malam. Dengan kelainan iaitu tidak kukus sebaliknya masak terus menjadikan ia lagi sedap daripada pasar malam. Mungkin?
Jagung cawan lemak manis ala pasar malam tanpa Kukus.
Jagung yang digunakan pun dari sweet corn daily fresh sebab rasa segar berbiji dan tak kering.
Bahan-bahan:
1 paket jagung frozen jenama Dailly fresh
1 tin krimer pekat manis SAJI
3 sudu besar marjerin (lebihkan lagi sedap)
sedikit air dan garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Masukkan jagung dalam kuali dan masuk sedikit air sukatan anggaran setengah dari jagung.
2. Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak.
3. Jika air kering boleh tambah lagi airnya.
4. Akhir sekali masuk susu pekat, sukatan mengikut manis yang disukai.
5. Masukkan juga garam dan marjerin secukup rasa. Suka Cheese boleh parut cheddar cheese atasnya
6. Siap.
Mingguan Wanita : Bila tambah keju cheddar mungkin ia akan rasa lagi sedap dan berkrim. Selamat mencuba.
Budak 9 tahun meninggal akibat sawan, ibu diserang strok ikut jejak anak berselang dua hari. Bagai sehidup semati, janji yang termetrai di luh mahfuz....