Antara tip yang disarankan untuk jimat penggunaan minyak adalah guna air fryer semasa memasak. Rupanya boleh menggoreng dengan air fryer ni.

Bagi pemakan tegar, ada yang kurang menikmati makanan yang dimasak dengan air fryer. Lagi-lagi apabila mahu dapatkan hasil ikan, ayam mahu pun bilis macam gorengan di dalam kuali.

Apa kata cuba tip menggoreng dengan air fryer yang dikongsikan Lia Suriati ini. Hasilnya macam goreng ikan bilis dalam kuali.

Tip Menggoreng Dengan Air Fryer

Nak menggoreng tapi nak jimat minyak

Rahsia dia pakai air fryer jeeerr
Tapi ada yang kata tak suka nanti tekstur dia too dry
Jadi kerass kering tak best
Goreng dalam kuali jugak best

Okey lia share tips macam mana
Korang boleh menggoreng pakai air fryer
Boleh jimat minyak tapi hasil sama
Macam goreng dalam kuali

IKLAN
air-fryer
Lia masukkan dalam bekas stainless steel takut mencair pulak dalam air fryer tu, nak letak gitu aje ghisaauu basket dia ada lubang-lubang kang jatuh ke bawah.
  • Caranya korang letak sikit minyak
  • Lepas tu gaul-gaulkan pada bahan yang korang nak goreng tu
menggoreng-dengan-air-fryer
Haaa tuang sikit je minyak dalam 1-2 sudu, kalau dah pro tak payah pakai sudu tuang je agak-agak gituhhh

Semasa Menggoreng Bilis

Dalam post ni lia tunjuk goreng bilis

  • So gaul minyak tu dekat bilis
  • Pakai 1-2 sudu minyak pon dah cukup
  • Gaul rata-rata lepas tu on la air fryer macam biasa
Letak bekas tu dalam air fryer begini lepas tu on laaa agak-agak suhu 160 degree 10 minit, tapi korang jenguk-jenguk laa, sebab suhu dan masa bergantung pada kuantiti nya jugak.

Berapa minit bergantung pada kuantiti bilis tu
Nak pastikan bilis masak sekata
Korang bukak la air fryer tu check
Balik-balik kan la bilis tu pakai garpu pastu masuk balik
Goreng lagi sampai dapat tahap kegaringan yang korang nak.

Baca sini : Ini Cara Betul Nak Bersihkan Air Fryer, Siap Ajar Satu Persatu

IKLAN

menggoreng-dengan-air-fryer

Lepas tu siaaaapppp
Haaaa tips ni boleh digunapakai jugak
Kalau nak goreng ayam dan ikan

Musim sekarang ni minyak masak mahal
Boleh la berjimat.

IKLAN

Mingguan Wanita : Haa.. boleh sajakan gunakan minyak untuk menggoreng dengan air fryer ini. Hasilnya tetap mantop!

Mana yang belum ada air fryer, dan tengah usha mencari air fryer tu. Apa kata cuba cari air fryer, AF Khind ini. Kalau guna kod promo MWGSP5 boleh dapat diskaun sebanyak RM5.

Sumber/Foto : Lia Suriati