Sesekali tukar selera anak, buat cuba buat sarapan atau minum petang dengan Dorayaki menarik juga. Resipinya mudah sahaja dan gerenti jadi. Malah boleh tahan sehingga 3 hari jika di simpan di dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Mimi Wahida ini sebagai panduan;
“Dorayaki lagi. Si bujang kecik request. Ummi buat syarat bila takda roti kat rumah baru ummi buat Dorayaki ni. 3 hari pun tahan tapi simpan dalam bekas bertutup atau wrap dalam plastik.
Senang je buat dia, confirm jadi. Ni resepinya;
Bahan-Bahan:
4 bji telur (grad A)
1 cawan gula
6 sudu susu pekat manis@madu
6 sudu minyak masak
10 sudu makan air
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Esen vanila@paste halzenut (lagi sedap)
Inti (peanut butter atau coklat).
Cara Membuat:
1.Mix je semua guna mixer .
2.Kemudian panaskan pan nonstik guna api paling kecik.
3.Ambil sesenduk adunan dan masukkan dalam pan tesebut.
4.Nak cantik kejadiannya, tutup pan dengan penutup ketika masak.
5.Bila atasnya dah masak, bolehla diangkat.
6.Jaga api ye. Kalau api besar nanti dia hangus dan tak cantik .
Selamat mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Letak Majerin Dalam Adunan, LEMPENG KELAPA Elok Tak Melekat Di Kuali
Resipi Roti Puri Tak Menang Tangan, Laku Keras Dibuat Niaga!
MW: Menariknya resipi Dorayaki ni, paling penting senang nak buat dan confirm jadi. Boleh cuba nanti.
Resepi roti puri tak menang tangan, laku keras dibuat niaga.
Sumber: Mimi Wahida
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wow! Punyalah Berkhasiat Air Rebusan Tulang, Ini 3 Sebab Mak-Mak Kena Masukkan Dalam Masakan
Tak sangka rupanya bone broth atau air rebusan tulang baik tulang ayam,lembu,kambing atau ikan mempunyai khasiatnya yang tersendiri bila dijadikan stok dan dimasukkan dalam masakan.Ia dipercayai mempunyai kelebihan tersendiri yang mampu menjadi suplemen semulajadi dan tingkatkan sistem pertahanan tubuh.
Untuk penjelasan lanjut, jemput baca perkongsian oleh Puan Sumaiyah Abdullah mengenai kelebihan mengamalkan memasukkan stok air rebusan tulang didalam masakan.
BONE BROTH SUPLEMENT SEMULAJADI
1.Atasi Masalah Nutrisi Anak
Pernah tak anak-anak anda mengalami masalah kurang selera makan, berat badan kurang. Kalau makan nasi pun, selalu tak habis. Tapi time makan jajan, laju pulak habisnya.
Bagi anak-anak yang mengalami masalah nutrisi, bone broth adalah penawarnya kerana tulang mengandungi kolagen semulajadi, kalsium, magnesium, phosphorus dan asid-asid amino seperti lysine, cystein dan glutamine yang menjadi bahan asas membentuk glutathione iaitu ibu segala antioksidant.
Bila bagi bone broth kan, anak-anak saya tak mintak lagi dah nak makan luar. Roti, biskut semua tak ada lagi dah. Ayat yang paling keramat sekali bagi ibu macam kita ni kan “ummi, nak nasi”. Rasa macam nak sujud syukur pun ada tau.
2.Tingkatkan Sistem Pertahanan Tubuh
Dan, sekiranya anak-anak demam atau selesema, pengambilan bone broth sangat digalakkan kerana bone broth bagus untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan mempercepatkan kadar kesembuhan. Testimoni family saya sendiri, alhamdulillah dah 2 tahun lebih saya tak bagi ubat demam atau selesema pada anak.
3.Rawat Sakit Lutut Dan Sendi
Untuk mak-mak ayah-ayah yang mengalami sakit lutut dan sendi-sendi juga disarankan untuk mengamalkan bone broth ini kerana di dalam tulang rawan juga mengandungi chondroitin sulphates dan glucosamine.
Cara Membuatnya :
Tulang ayam/lembu/kambing/ikan
(Lebih kurang 2kg)
1.Bersihkan isi-isi yang ada. Pastikan tulang saja yang direbus, bukan isi-isinya.
2.Masukkan ke dalam 1 bekas, rendam dengan air dan letak 2 sudu cuka epal/jus lemon/cuka putih. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit kerana dalam keadaan yang sejuk, asid dari cuka akan menarik keluar atau mempermudahkan nutrisi-nutrisi dari tulang untuk keluar nanti.
3.Masukkan ke dalam periuk stainless steel atau periuk kaca ataupun periuk tanah.
4.Masak dengan api yang sederhana lebih kurang 6 jam atau sehingga satu lapisan kekuningan timbul ke atas. Itulah kaldu tulang. Ambil kaldu dan alihkan ke dalam botol.
Cara Menggunakannya:
Air rebusan tadi boleh digunakan untuk memasak sup, sebagai stok bagi semua jenis masakan. Jangan sekali dibuang air rebusan ini. Gunakan ia dengan cara kreatif dalam setiap masakan. Tambahkan sesudu kaldu ini ketika memasak bubur, sup, sayur, mi dan sebagainya. Setiap masakan mendapat khasiat yang menyihatkan anda sekeluarga.
Selamat mencuba.
Rujukan Anggraini Agam Dr. Aya
Semoga perkongsian ini bermanfaat.
Selain menyedapkan lagi rasa masakan, ternyata air rebusan tulang ini mempunyai khasiatnya yang tersendiri, mak-mak bolehlah cuba buat sendiri dirumah nanti.
Jadi buat buat mak-mak, selepas ini tulang-tulang yang ada janganlah dibuang begitu sahaja, boleh cuba buat air rebusan ini untuk dimasukkan dalam masakan pula.
Sumber: Sumaiyah Abdullah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ikut Tip Ini Dapat Rasa BBQ Super Sedap, Cantik Bila Bakar!
Hendak buat barbeque (BBQ) atau makanan yang dipanggang sedap dan tidak melekat ketika dibakar atas bara api tidaklah sesukar mana.
Paling penting kita tahu bagaimana cara hendak memanggang makanan tersebut dengan betul. Selain itu, kita juga perlu pastikan resipi perapan yang digunakan itu menepati citarasa.
Boleh cuba tip dan resipi untuk buat BBQ yang dikongsikan oleh Ben Safwan di grup Masak Apa Hari Ni (MAHN).
Ben nak bagi tip nak dapatkan rasa bbq yang super duper sedap dari awal hingga akhir.
1- Jangan terlalu rendah jarak bara api dengan pemanggang. Sejengkal dewasa ialah jarak elok untuk dapatkan rasa grill/salai dan kurang hangit.
2 – Jangan letak air. Minimakan air. Air hanya diperolehi daripada baki yang melekat pada ayam/kambing hasil tos sahaja. Ianya untuk elakkan bahan perap tak melekat pada permukaan ayam/daging. Cecair datang dari minyak/madu.
Artikel berkaitan:
Resipi Peria Goreng, Campurkan 3 Jenis Bancuhan Tepung, Barulah Rangup!
Resipi Perapan
Resipi ini untuk 3 ekor ayam seberat 1.5 kg setiap satu,1 kg kambing,1 kg udang malah ada lebih sebekas kecil lagi untik kegunaan harian.
Jadi secara kasar resipi di bawah untuk 9-10 kg bahan perapan. Jelas kan ?
800 gram madu jenama CED ( di pasaraya ada jual.Dijual dalam botol 500 gram setiap satu
330 gram sos lada hitam Jalen ( 1 botol ni berat dia )
200 ml minyak masak
3 sudu makan serbuk cili Babas untuk bagi sedikit rasa pedas dan warna merah cantik
3-4 sudu teh garam bukit
2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu makan penuh setiap satu bahan untuk basil/parsley/rosemary/thyme kering.
2 helai daun bayleaf diramas hancur
Cara Buat
Satukan semua bahan-bahan di dalam bekas dan kacau.
Baru ambil adunan ikut keperluan dan masukkan dalam ketulan ayam daging. Sapu sekata pada semua bahagian.
Dah siap,masukkan dalam plastik dan ikat. Boleh letak di freezer/chiller untuk perap semalaman minima.
Dah siap.
Bila bakar seperti cara di atas,puas hati cukup terasa semua bahan dan melekat cantik.
Sumber / Foto: Ben Safwan
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Coklat Moist Ini Super Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Kek coklat adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Ha..ini kami nak kongsikan satu resipi bagaimana cara membuat kek coklat moist, tanpa gunakan oven dan mixer. Wah! Sangat menarik dan mudah kan? Tunggu apa lagi, sila cuba!
Bahan-Bahan Kek Coklat Moist
Bahan kek:
1 cawan / 12 gram serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225g ram gula kastor
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache:
1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
2 sudu makan gula kastor
5 sudu makan susu pekat manis
1/3 cawan / 33 gram serbuk koko
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan mentega/marjerin
Cara Memasak:
Ayak satu cawan tepung gandum, 1/2 sudu teh baking powder, ½ sudu teh soda bikarbonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk.
Masukkan satu cawan gula kastor dan ½ sudu teh garam halus. Kacau rata. Dalam masa yang sama, jangan lupa sediakan kukusan dan tuang air untuk kukus kek nanti.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur – gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu teh nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati. Alas Loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya dan masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan Loyang dan ukus selama 40 – 50 mini atau sehingga kek masak. Nak tahu kek masak, boleh guna lidi dan cucuk di bahagian tengahnya. Kalau tak melekat, makna kek dah masak.
Dalam masa yang sama, boleh buat coklat ganache. Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas.
Kacau semua bahan biar sebati. Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit. Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan mentega/marjerin, kacau sehingga mentega larut. Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek.
- Setelah kek masak, keluarkan dan terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
- Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye. Kalau tak nak potong, boleh tuang terus coklat ganache di atasnya, siap.
- Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek. Siap! Memang mantap!!
Ada lagi resipi kek di sini:
Resipi Kek Oren Sempoi, Nostalgia Dulu-Dulu. Sedap & Tak Muak Pun!
KEK MARBLE Bakar Atas Dapur, Guna Api Kecil Periuk Tak Hangit
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
- Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
- Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
- Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang: 8 inci. Selamat mencuba!
INFO EKSTRA!
Tambahan satu sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik. Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Sumber: Mai Siti https://www.facebook.com/profile.php?id=100047596081251
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI