Kalau selalu beli wraps, ada masanya terlupa nak buat sampai jadi keras kejung simpan dalam peti sejuk tu. Sebenarnya mak-mak boleh jadi lebih kreatif buat Nachos Chips sedap dan rangup guna wrap Gardenia yang ada. Kemudian bakar dalam air fryer atau oven pun boleh.

Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ena Mohd Arip ini;

DIY NACHOS

1 pek Gardenia roll wraps ada dalam 5-6 keping. Biasa 1 meal maximum pakai just 2 keping. Selebihnya simpan dalam fridge sampai jadi keras. Macam kulit kayu.Nak buang sayang.Tak nak membazirkan. Jom buat jadi nachos chip.

Tengok wrap ni macam takde harapan jadi lembut semula. Dehydrated sampai patah lipatnya.Capati brand tesco pun selalu tak habis pun boleh guna macam ni.

Bahan-Bahan:

1 pek Gardenia roll wraps
Sos Korea pedas Adabi/Sos Tomato
Hexa Onion & cheese powder
mozzarella cheese

(Potong dadu):
Cili merah
Tomato
Bawang
Hotdog
Nugget

Cara Membuat:

1.Potong kan bentuk wedges.Potong kecil-kecil.

2.Tuang sos Korea pedas Adabi.Kalau nak based flavor tomato, guna sos tomato.

IKLAN

3.Gaul.Sebab sos ni memang pedas, gaul guna sarung tangan plastik.

4. Gaul rata-rata.

5. Tabur Hexa Onion n cheese powder. Boleh beli di TESCO.

IKLAN

6. Masuk dalam air fryer. Gril 5 minit. Suhu 180-200C.Kalau nak sekata jangan letak berlapis banyak.Tang ni oven menang.Boleh letak dalam tray besar sekali gus.

7.Tabur semua yang dipotong dadu atas nachos yang garing.Alaa.. Terlupa black olives.

8.Tabur mozzarella cheese.

IKLAN

9.Letak banyak-banyak cheese lagi best.Kalau ada bolognese sos, letak as topping sebelum letak cheese. Grill semula kasi topping cair.

10. Done Nachos wrap Gardenia.Kalau ada pickles, cili jeruk hijau.Letak atas. Punn sedap.

Baca Lagi Di Sini:

Pizza Segera Tak Perlu Uli, Guna Roti Bakar Dalam Kuali

‘Pizza’ Segera Guna Mission Wraps, Sapu Sos, Tabur Toppings, Gulung, Susun & Bakar!

MW: Menarik resipi ni. Kalau ada wraps yang dah keras,atau takde idea nak buat apa boleh resipi Nachos Chips ini. Memang rangup dan sedap!

Sumber: Ena Mohd Arip