Puding Biskut Marie Kurang Manis, Mewah Rasa Coklat, Begini Cara Nak Buat
Puding biskut Marie berlainan dengan kek batik. Lebih mewah dengan coklat, puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim. Siapa yang suka coklat pasti puding biskut Marie ini membuatkan anda ‘jatuh cinta.’
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
PUDING BISKUT MARIE (EDISI KURANG MANIS)
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
Ads
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
Ads
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Pertama kali buat Dumpling terus menjadi dan sedap anak-anak suka makan, malah memang ‘laku keras’ sekejap je habis licin. Bagi yang suka masakan cina boleh cuba buat sendiri di rumah. Mudah je. Malah kalau tak berapa rajin nak buat kulit dumpling, boleh beli je yang dah ‘ready made’.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Nor Al Fatihah ini sebagai panduan;
Saya tak terer bang..tapi saya try.First time makan, first time buat memang sedap dumpling ni. Anak-anak pun suka makan, laku keras sat je licin.
DUMPLING AYAM & UDANG
Bahan-Bahan (Kulit Dumpling): (boleh juga beli yang ready made)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi kayu
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam halus
1 cawan air panas
Bahan-Bahan (Inti Dumpling):
1 cawan isi ayam
1/2 cawan isi udang
1 labu bawang besar -di cincang
1/2 batang carrot -di parut
1 batang daun bawang -di hiris
1 sudu teh serbuk lada putih Aji Shio
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh minyak bijan
1 biji telur
2-3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
Bahan-Bahan (Minyak Cili):
1/2 cawan minyak masak/jagung
3 ulas bawang putih -di cincang
1 inci halia -di cincang
1 batang daun bawang (ambil bahagian putih saja) -dihiris
1/4 cawan cili flakes
1/4 cawan kicap manis
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam halus
1 batang daun bawang (ambil yg hijau)-dihiris
1/2 sudu teh bijan yg disangai
Cara Membuatnya:
1.Kulit Dumpling
Satukan tepung gandum, tepung ubi, minyak & garam. Tuang air panas sedikit demi sedikit sambil kacau dengan sudu.
Kemudian, gaul dengan tangan & uli hingga menjadi doh. Tutup & rehatkan 30 minit.
Potong doh kecil-kecil. Ambik satu & canai nipis. Tekap dengn acuan bulat. Tabur tepung di atas dulang supaya kulit tidak melekat. Ketepikan dulu.
Satukan isi ayam & udang bersama bawang, carrot, daun bawang, serbuk lada putih, sos tiram, kicap, minyak bijan, tepung jagung, telur, garam & gula. Kacau sebati.
3.Ambil sekeping kulit, letak sedikit inti. Sapu air ditepinya & tutup. Kelim beberapa kali di tepinya & tekan kemas.
4.Didihkan air di dlm pengukus dulu. Sapu dulang dengan minyak supaya dumpling tidak melekat & kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
5. Minyak Cili
Panaskan minyak di atas api. Di dalam bekas, satukan bawang putih, halia, daun bawang putih, cili flakes, gula, garam, kicap & minyak bijan. Cili flakes yang saya guna baki beli pizza domino 2-3 bulan lepas.
Tuang minyak panas perlahan-lahan dan biar ia mendidih bersama bahan-bahan tadi seketika, kemudian kacau.
Campur dengan daun bawang hijau & bijan. Kacau sebati. Hidangkan dumpling bersama minyak cili.
Kuih batang buruk merupakan antara kuih raya lama yang menjadi kegemaran ramai. Rasanya yang rangup, rapuh dan penuh serdak tepung kacang hijau. Namun renyahnya nak buat kuih ni bila kena uli tepung dan canai nipis-nipis untuk buat bahagian kulitnya.Sebelum disalut dengan tepung kacang hijau yang disangai.
Rupanya ada cara mudah nak buat kuih batang buruk ni, iaitu guna kulit popia je.Rasanya tetap sedap dan rangup!
Jemput baca perkongsian resipi daripada Puan Faizal Norainiini.
“Cara-cara nak buat batang buruk guna kulit popia. Sesiapa yang nak buat, boleh la cuba.Senang sangat dan sedap.Cara dekat setiap gambar ye”
Bahan-Bahan:
Kulit popia paket besar
Minyak untuk menggoreng
Tepung kacang hijau
Gula Halus
straw
Cara Membuat:
1.Mula-mula potong kulit popia anggaran sebesar pembaris. Sekeping bahagikan 12 bahagian.
2.Gulung kulit popia guna straw ABC yang besar tu. Tak pun ikut la guna ape pun asalkan boleh gulung.
3.Lepas gulung, susun dalam loyang macam ni dan jemur.Jemur sehingga keras.
4.Bila dah keras elok, dah boleh goreng dah. Tunggu sejuk baru sumbat inti.
5. Tak kisah nak guna tepung kacang hijau jenama ape pun, asalkan ianya tepung kacang hijau.
6.Sangai tepung kacang hijau dalam 5 minit dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk tambahkan gula halus ikut kemanisan yang kita nak.
7.Tadaaaaa…dah siap.Sedap dan ranggup.
Selamat mencuba yer.
Info Ekstra!
Gulung lekat pakai bancuhan tepung gandum, guna putih telur pun boleh.
Saya lepas 2 hari baru saya sumbat inti (tepung hijau), bukan lepas goreng sumbat terus.
Tepung kacang hijau kena sangai dulu untuk elakkan berbau.
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak yang nak cukupkan kuih raya, boleh cuba resipi ini. Sangat mudah dan senang. Tak perlu adun doh untuk buat kulitnya, hanya guna popia je.
Bagi anak-anak felda,mesti pernah makan kuih yang penuh nostalgia ini.Rasa Bingka Sawit yang lemak manis, baunya yang sedap apatah lagi dinikmati ketika panas-panas, memang cukup membuka selera. Bahagian yang ‘paling mahal’ semestinya, kerak-kerak yang garing disekeliling bingka sawit ini. Mak-mak yang pernah menikmati kuih ini dulu, jom cuba buat sendiri,bagi mengimbau kembali memori manis dengan kuih ini.
Bahan-Bahan:
1cawan pati sawit (20 ulas/ 500 gram buah sawit)
1 cawan gula
2 1/2 cawan santan
2cawan tepung gandum
3 biji telur
1 sudu teh garam
1/2 sdu teh esen vanilla
Sedikit bijan
Cara Membuat:
1.Basuh bersih buah kelapa sawit dan buang bahagian pangkal serta hujungnya.
2.Kemudian rebus buah sawit tersebut sehingga empuk lebih kurang dalam 1 jam.
3.Setelah empuk, buang air rebusan kemudian campurkan dengan 1 cawan air suam untuk mudah diramas dan diperah.
4.Kemudian, tapis untuk mendapatkan 1 cawan pati sawit.
5.Campurkan semua bahan-bahan,gula,tepung gandum,telur,esen vanilla dan garam kecuali bijan.
6.Kacau rata dan sebati, kemudian tapiskan adunan.
7.Sapukan sedikit minyak pada loyang atau acuan bingka, kemudian masukkan adunan tadi dan taburkan dengan bijan diatasnya.
8.Bakar pada suhu 200 selama 1 jam guna api bawah.Kemudian tambah 10 minit untuk api atas. Namun bergantung pada oven masing-masing.
Sebagai seorang wanita pada realitinya banyak pengorbanan yang perlu dilalui termasuklah dalam mengharungi dunia percintaan. Begitu juga dengan watak Radwa yang mengajar kita bahawa...