Cuaca panas memang sedap makan aiskrim. Nak buat sendiri pun tak susah mana malah lebih jimat berbaloi dan puas hati makan. Mak-mak yang nak buat aiskrim sendiri di rumah untuk anak-anak boleh cuba resipi Aiskrim Yogurt yang sedap ni. Memang nampak mewah, sebiji macam aiskrim mahal yang kita beli dekat kedai. Gabungan rasa masam-masam sikit, manis dan berlemak tu yang buatkan jadi sedap dan tak cepat muak.

Ikut resipi Aiskrim Yogurt yang dikongsikan oleh Puan Irna Harlina sebagai panduan;

3 tahun kahwen, 3 tahun tu jugak suami request mintak nak rasa sangat aiskrim yogurt yang pernah buat jual dulu. Baru hari ni buat. Kesian laki aku. Awat ntah yang tak terbuat-buat.Huhuu.Biasa dia request kek ke ape buat je. So hari ni aku buatkan sebesen besar untuk macam-macam flavour.

Ni antara best selling dulu. Cuma biase bubuh lagi mekap lawa-lawa eskrim ni dengan buah-buah fresh atas dia. Tapi sekarang dah retire lama dah dari dunia membaking.Nak buat untuk makan sendiri pun berchenta rasenya.Huhu.

Siapa yang ada hati nak suruh aku open order lagi tu silakan buat sendiri. haha

Resipi Aiskrim Yogurt

Bahan-Bahan:

500 gram *Fresh Cream
500 gram *Whipping Cream
500 gram Yogurt plain asli
350 gram susu pekat manis
4 sudu besar ovalete
2 sudu besar *jus lemon/ limau (Yang ni pandai-pandai agak dan rasa sendiri bergantung kepada jus limau yng kita guna. Yang penting ada rasa masam sikit, dan manis berlemak)

Fresh cream tu non dairy, Whipping cream yang dairy.Dua-dua kena pukul sampai kental.

Cara Membuat:

1. Pukul fresh cream dan ovalete sampai kental atau fluffy.
2. Masukkan yogurt, mix sekejap bagi sebati.
3. Kemudian masukkan pula susu pekat manis dan mix lagi.
4. Pukul asing whipping cream sampai kental.
5. Kemudian baru campurkan whipping cream yang dah kental tadi ke dalam adunan fresh cream dan yogurt.
6. Masukkan jus lemon/limau dan mix lagi. Siap!
7. Letak dalam bekas selang seli filling dengan aiskrim.

Info Ekstra!

1. Filling tu ikut suka, boleh beli dekat bakery. Tapi biasanya saya campur lagi filling dengan jus limau bagi kurangkan manis dan nak lebih masam sikit.

2. Kalau nak buat yang coklat, saya buat sendiri juga guna serbuk koko, whipping cream, susu dan gula. Saya buat agak-agak je. Whipping hipping cream dalam 300g, serbuk koko saya tak ingat berapa sudu sebab saya main tuang je agak-agak belum hitam sangat saya tambah lagi sampai dapat warna coklat yang kita nak.

IKLAN

Susu dan gula tu pun agak-agak, ikut kita nak manis macam mana. Yang ni boleh panaskan dalam periuk direct atas api kecil. Kacau sampai semua dah larut n panas-panas sikit tak yah tunggu mendidih. Tapi kalau nak mudah, guna coklat bar yang jual kat bakery tu cairkan skali dengan whipping cream guna kaedah double boil.

3. Kalau nak jual kena kira kos semua dulu, darab dua kemudian bahagi dengan brape bil bekas yang dapat. Dulu saya buat macam tu.

Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba

Baca Lagi Di Sini:
Beza Fresh Cream & Whipping Cream, Senang Faham Supaya Tak Tersalah Beli

IKLAN

Jimat Kos Buat Whipping Cream Sendiri, Mudahnya Enam Minit Siap!

Mingguan Wanita : Menariknya resipi Aiskrim Yogurt ni, nampak mewah sebiji macam aiskrim mahal. Gabungan rasa masam-masam sikit, manis dan manis tu jadi sedap. Tak cepat muak.Boleh cuba buat untuk makan sendiri, atau nak buat niaga pun boleh sangat.

Sumber: Irna Harlina

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita