Ramai suami setiap kali isteri bersalin akan menghantar isteri ke rumah mak atau mak mentua untuk dijaga. Kononnya bila di kampung, isteri dan bayi lebih terjaga berbanding tinggal di rumah sendiri.

Tanpa sedar, para suami kadang-kadang ambil ringan soal tanggungjawab dalam menjaga isteri dalam pantang. Pesanan untuk suami yang ada isteri dalam pantang, jangan biarkan isteri dijaga mak atau mak mentua kerana tanggungjawab itu adalah di bawah tugas anda!

Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang, Sebenarnya Itu Tugas Anda
Kredit foto: Freepik

Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang

Ada segelintir suami yang beri alasan mengatakan tidak tahu menjaga isteri dalam pantang. Tugas itu akhirnya diserahkan pada mak atau mak mentua. Kalau mak mentua atau mak sendiri masih sihat, mungkinlah boleh tolong. Bagaimana kalau kedua-duanya sudah uzur kemudian suami pula tak ambil peduli, tentunya ia mengganggu emosi isteri. Silap haribulan boleh meroyan satu badan!

Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang, Sebenarnya Itu Tugas Anda

Sebenarnya Itu Tugas Anda

LIMA TIP DAN PESANAN UNTUK SUAMI SEMASA JAGA ISTERI DALAM PANTANG: 

1. Sediakan makanan berpantang isteri

Walaupun dia tidak pandai masak, namun suami perlu ambil tahu semua jenis sayur dan ikan supaya dapat mengelak isteri makan benda yang boleh menyebabkan angin dan sejuk.

Antara sayur yang mudah disediakan seperti sawi dan lobak putih yang boleh lancarkan susu badan. Manakala ikan pula boleh pilih ikan salmon atau ikan selar.

Masakan dalam pantang mestilah yang banyak halia dan bawang putih supaya badan terasa panas sedikit. Bagi tambah tenaga dan susu badan pula, anda boleh berikan isteri makan kurma cina atau longan kering.

IKLAN
Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang, Sebenarnya Itu Tugas Anda
Kredit foto: Pexels

2. Belajar mandikan anak dan siapkan segala keperluan isteri

Ini part paling penting suami kena belajar, iaitu cara mandikan baby sebab badan si kecil itu masih lembut dan sensitif. Maka ada perlu mandikannya dengan air suam. Bagi isteri pula, dia mesti mengenakan pakaian longgar dan selesa. Kemudian kemaskan rambut isteri dan letak pilis atas dahi.

Bagi anak lelaki pula, anda kena pandai tuam zakar mereka supaya tak kena angin pasang. Manakala isteri pula kena selalu bertungku.

3. Tanam uri anak

Suami kena tahu cara cuci dan bersihkan uri anak. Setelah itu tanam di tempat yang sesuai supaya tiada haiwan datang korek.

IKLAN

4. Jaga anak tengah malam

Pesanan untuk suami juga, tolong jaga anak masa tengah malam dan jangan biarkan isteri seorang saja bangun malam. Ini kerana, isteri sudah habis tenaga melahirkan zuriat kalian, maka ini masanya untuk anda pula menjaga si kecil itu.

Ada tiga perkara yang menyebabkan bayi terjaga di waktu malam iaitu lapar nak susu, lampin basah atau kembung perut.

Sebab itu penting untuk anda tambah ilmu tentang cara bancuh susu, tukar lampin, cara bersihkan punggung bayi dan perlu tahu jika bayi mengalami kembung perut. Pendek kata, semua ilmu ini anda perlu tahu.

Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang, Sebenarnya Itu Tugas Anda
Kredit foto: Pexels

5. Susun jadual kerja elok-elok

IKLAN

Suami tentulah ada tugas kerja yang perlu dipenuhi, jadi susun jadual kerja anda sebaiknya supaya tidak mengganggu tanggungjawab baru ini. Sebelum keluar ke tempat kerja, pastikan isteri dan anak sudah mandi.

Sediakan makanan isteri siap-siap. Siapkan juga segala keperluan bayi seperti cuci botol susu, siapkan lampin, sediakan pakaian bayi dan sebagainya..

Paling penting, semasa ketiadaan anda, pastikan ada orang yang teman isteri dan jangan biarkan dia keseorangan. Minta jiran, anak sudara atau sesiapa saja yang free untuk teman isteri di rumah.

Sumber: Wan Farael via Kelab Ibu Mengandung Malaysia (KIMM) 

Baca artikel lain di sini: Ibu Dalam Pantang Meninggal Bersama Bayi, Hajat Jumpa Suami Berakhir Tragedi

Kenduri Akikah Jadi Kenduri Arwah, Ibu Dalam Pantang Meninggal Bersama Suami & Bayi 2 Bulan

Pantang Bersalin, Ini Tip Dr Amalina “Bukan Hanya Tempoh 44 Hari, Amalkan Gaya Hidup Sihat Sepanjang Hayat”

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI