Ramai juga wanita cantik dan jelita tidak memilih rupa paras sebagai kriteria utama apabila mencari pasangan hidup. Senang cerita, yang isterinya cantik bukan main mengalahkan puteri raja tetapi wajah suaminya biasa-biasa sahaja. Cukuplah sekadar sedap mata memandang bukan?

Nah, jadi apa sebenarnya faktor yang mendorong wanita cantik untuk memilih lelaki yang bersifat sederhana kerana waktu bercinta monyet zaman sekolah dahulu, mata asyik mahu menjeling lelaki kacak sahaja. Bila betul-betul hendak bina hubungan serius, lelaki biasa-biasa juga yang dikejar.

Isteri Cantik Selalu Dapat Suami Tak ‘Hensem’

Persoalannya KENAPA perempuan cantik lebih cenderung untuk berdampingan dengan lelaki kurang kacak?

Isteri Cantik Selalu Dapat Suami Tak ‘Hensem,’ Kadang-kadang Fikir Macam Tak Padan

Kajian mendapati, pasangan di mana isterinya mempunyai raut wajah lebih indah berbanding si suami berpotensi untuk memiliki hubungan yang lebih harmoni dan saling menyokong pasangan masing-masing.

1.WANITA MAHU PASANGAN YANG SENTIASA MENYOKONG 

Pasukan pengkaji McNulty telah melakukan sebuah kajian terhadap 82 pasangan yang telah berkahwin selama 3 tahun. Rata-rata pasangan adalah berumur dalam lingkungan pertengahan 20an.

IKLAN

Pengkaji telah merakam sesi di mana setiap satu pasangan itu dikehendaki berbincang tentang permasalahan semasa yang dihadapi selama 10 minit. Rakaman video itu kemudian dianalisa oleh pakar-pakar profesional dan hasil mendapati rata-rata wanita yang bersuamikan lelaki kurang berketerampilan dari segi rupa paras cenderung untuk menjadi lebih “supportive” berbanding mereka yang kacak.

2.HUBUNGAN LEBIH HARMONI BILA ISTERI CANTIK 

Menurut sebuah kajian yang dilakukan oleh seorang Profesor dari sebuah institusi pengajian tinggi, “Lelaki sangat sensitif terhadap tarikan wanita. Wanita pula bagaimanapun lebih sensitif terhadap ketinggian lelaki dan ‘poket’ mereka,” jelas Prof. Ariely.

“Seorang suami yang kurang menarik dari isterinya akan bersifat lebih baik kerana mereka seolah-olah berasa takut untuk kehilangan isteri mereka. Oleh itu mereka akan mencuba sehabis baik untuk mengekalkan hubungan atau perkahwinan itu,” tambahnya.

IKLAN

Kadang-kadang Fikir Macam Tak Padan

Isteri Cantik Selalu Dapat Suami Tak ‘Hensem,’ Kadang-kadang Fikir Macam Tak Padan

Bagi lelaki yang kacak pula, mereka akan lebih cenderung untuk bermain kayu tiga kerana tidak pernah berasa puas dengan hubungan yang telah sedia ada. Biarpun isteri mereka sudah cantik, mereka mungkin tetap akan pandang perempuan lain yang lebih cantik lagi! Kesimpulannya, lelaki kurang kacak akan lebih menghargai pasangan masing-masing.

Apa yang pasti, tarikan rupa paras seorang suami bukanlah perkara mustahak bagi seorang wanita kerana jelas, seseorang wanita itu hanya mahukan suami yang budiman serta tahu menjaga hati isteri. Biar muka tidak ‘berupa’ asalkan hatinya ikhlas menerima kita apa adanya, setuju?

Apa pun, tak kisahlah bagaimanapun rupa pasangan anda, jika anda bijak menjaga hubungan serta tidak membesar-besarkan perkara yang kecil. Hubungan anda pasti akan bahagia hingga ke akhirnya.

IKLAN

Ingat! Penceraian adalah jalan terakhir bagi kamu dan pasangan setelah tiada satu pun jalan lain yang boleh diambil sebagai solusi kepada dilema yang dihadapi.

Jadi jangan tanya kenapa lelaki tak kacak selalu dapat isteri lawa-lawa, sebabnya mereka ini adalah sejenis kaum lelaki yang pandai jaga hati isteri supaya sentiasa lekat.

Baca artikel lain berkaitan: Suami Jangan Biar Mak/Mak Mentua Jaga Isteri Dalam Pantang, Sebenarnya Itu Tugas Anda

Suami Bukan Majikan Isteri, Isteri Pula Bukan Orang Gaji Suami

Suami Isteri Yang Lama & Baru Kahwin, Supaya Cinta Tak Pudar, ‘Bajalah’ Selalu