Isteri yang berhias dengan baik dapat menyemai kepercayaan diri dalam dirinya. Ini bukan sahaja memberikan manfaat kepada diri sendiri, tetapi juga kepada suami. Suami akan merasa bangga dan gembira memiliki isteri yang yakin dengan dirinya sendiri. Kepercayaan diri isteri juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan keintiman dalam hubungan.

Daya tarikan fizikal antara suami isteri adalah aspek penting dalam perkahwinan. Dengan berhias, isteri dapat mengekalkan atau meningkatkan daya tarikan fizikalnya. Penjagaan terhadap penampilan luaran dapat memberikan kepuasan kepada pasangan, mencipta rasa teruja dan cinta yang berterusan.

Isteri Jangan Malas Berhias, Saranan Ustaz Ini Akan Buka Mata Para Isteri

Ini Sebab Penting Isteri Kena Rajin Berhias:

1. Bila kita cantik, kita bahagiakan suami. Insya-Allah kasih sayang suami akan lebih kukuh dan kekal.

2. Untuk memenangi hati suami, menjaga kecantikan diri adalah kuncinya. Kita cantik, suami gembira dan lebih sayang kita. Apa yang kita perlukan lebih mudah dipenuhi oleh suami.

Isteri Jangan Malas Berhias, Saranan Ustaz Ini Akan Buka Mata Para Isteri

3. Sentiasa ingatkan diri kita, usaha kita berias mencantikkan diri untuk suami adalah suatu ibadah dan mendapat ganjaran pahala di sisi Allah.

IKLAN

4. Jangan kita cemburu atau marahkan suami yang suka melihat wanita cantik dan seksi, tetapi kita ambilnya sebagai cabaran untuk kita berias lebih cantik dan seksi daripada wanita lain. Insya-Allah kita lebih berpotensi memnangi cabaran tersebut.

Apa Agama Kata Tentang Isteri Yang Merias

Salah satu peranan isteri kepada suami adalah berhias dan memakai cantik-cantik untuk suaminya. Ini kerana fitrah suami inginkan isterinya cantik dan menyejukkan pandangan.

Merias itu bermakna memakai cantik-cantik mengikut kesukaan suami, untuk meghiburkan dan melayan suami. Apatah lagi dalam hubungan suami isteri, tiada aurat dibataskan dan ini membolehkan isteri menggayakan apa-apa fesyen yang menjadi kesukaan suami tanpa perlu terikat dengan menutup aurat.

IKLAN

Isteri Jangan Malas Berhias, Saranan Ustaz Ini Akan Buka Mata Para Isteri

Kenapa Kena Cantik Untuk Suami

Ini kerana, fitrah suami sukakan wanita cantik dan berias. Disebut dalam hadis nabi SAW, dikahwini seseorang wanita itu disebabkan empat faktor iaitu kerana kecantikan, kekayaan (kemampuan berias dan bergaya), kedudukan atau keturunan dan agamanya.

Kalau Mood Sindrom Malas Berhias Dah Datang

IKLAN

Sebenarnya sepanjang masa perlukan isteri kelihatan cantik dan berias untuk suami. Sebagaimana kita nakkan suami kita romantik setiap masa, begitulah juga suami kita nakkan kita sentiasa cantik dan berias setiap masa.

Lebih-lebih lagi bila dah semakin berusia, agar suami terikat dan terpaut dengan kita selamanya.

Isteri Jangan Malas Berhias, Saranan Ustaz Ini Akan Buka Mata Para Isteri

Boleh jadi mudah untuk suami berasa bosan dengan kita yang comot dan menyakitkan pandangannya, berbanding dengan ramai wanita lain di luar yang kelihatan cantik dan menarik perhatian. Di samping ketinggian budi pekerti dan akhlak, kecantikan jadi tarikan utama juga.

Siti Aisyah & Siti Fatimah Juga Berhias Untuk Suami

Pada zaman Rasulullah SAW, Siti Aisyah dikatakan sangat menjaga diri dengan berias cantik dan memakai pakaian menarik yang berwarna warni di dalam rumah. Begitu juga Siti Fatimah yang sentiasa kemas dan menarik berhias untuk menyambut kepulangan Sayyidina Ali setiap hari. Wallahua’lam

Sumber: Prof Madya Dr Mohd Nor Mamat, Associate Professor at Academy of Contemporary Islamic Studies, UiTM via Mingguan Wanita