Isteri terlampau berdikari dalam rumah tangga adalah realiti zaman sekarang. Semua perkara isteri buat termasuk mencari rezeki sehingga sudah tak rasa perlunya suami dalam rumah tangga.

Bab uruskan anak semua serahkan pada isteri yang selesaikan. Allah, betapa penatnya jadi wanita. Andai dapat suami yang menolong, alhamdulilah itu satu rezeki. Tetapi macam mana pula bagi pihak isteri yang sendirian buat semua kerja rumah dan dalam masa yang sama bekerja?

Isteri Bila Terlampau Berdikari, Lama-lama Rasa Tak Perlu Suami Dalam Rumah Tangga
Kredit foto: Freepik

Isteri Bila Terlampau Berdikari

Moga perkongsian daripada Intan Dzulkefli ini boleh membuka hati kaum lelaki yang terlalu berkira nak tolong isteri di rumah.

Apabila suami terlalu mengambil sikap berlepas diri dan membiarkan isteri menyelesaikan hampir semua urusan dalam rumah tangga, ia akan meninggalkan dua kesan, baik dan buruk.

BAIK BURUK

IKLAN

Kesan positifnya, ia membuat si isteri belajar berdikari. Tetapi buruknya, ia mungkin menimbulkan persepsi dalam fikiran isteri bahawa suami tidak lagi mempunyai peranan yang signifikan dalam rumahtangga, ada atau tiada sama sahaja.

Lama-lama Rasa Tak Perlu Suami Dalam Rumah Tangga

Natijahnya? Isteri tidak lagi mampu menghormati dan memuliakan suami seikhlas hati. Suami yang bersifat ‘qowam’, yakni bersifat pemimpin, pelindung dan bertanggungjawab adalah key-point utama bagi membuat isteri hormat dan memuliakan suami, ikhlas dari hati.

Isteri Bila Terlampau Berdikari, Lama-lama Rasa Tak Perlu Suami Dalam Rumah Tangga
Kredit foto: Freepik

Walau sesuper-woman mana sekalipun isterimu, janganlah sesekali membuat dia sampai tak terkesan dengan ketiadaanmu dan tidak teruja dengan keberadaanmu. Jangan sampai hilang rasa keperluan suami dalam rumah tangga. Nauzubillah min zaliq.

IKLAN

Sesungguhnya rumah tangga yang sakinah mawaddah warohmah itu memerlukan kerjasama, pengorbanan dan kebersamaan kedua pihak. Suami dan isteri menunaikan amanah dan tanggungjawab, baik saat susah mahupun senang. Kata nak masuk syurga sama-sama, kan?

Kredit foto top image: Freepik

IKLAN

Baca artikel lain di sini:

Hal Rumah Tangga Privasi “Asyik Nak Beritahu Orang, Kadang-Kadang Kita Buka Aib Kita”

Dating Itu Penting Dalam Rumah Tangga, Inilah Masa Suami Isteri Nak ‘We Time’

Hal Rumah Tangga Privasi “Asyik Nak Beritahu Orang, Kadang-Kadang Kita Buka Aib Kita”

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI