Urusan nikah kahwin bukanlah suatu perkara yang boleh diambil mudah. Apatah lagi mungkin kurang ilmu atau hanya mengambil jalan ‘short cut’ untuk menghalalkan hubungan semata-mata dan mengenepikan undang-undang dalam negara.

Memilih bernikah di sempadan dan tidak didaftarkan di dalam negara, mempunyai banyak risiko dan kesan buruknya. Ambillah pengajaran banyak kes yang difailkan di mahkamah, ramai isteri teraniaya dan anak-anak merana menanggung akibatnya akibat tindakan ini.

Ini kerana ditakdirkan berlakunya perceraian mahupun kematian suami, isteri ibarat melukut di tepi gantang, status nasab anak dinafikan, harta sepencarian dan pusaka juga tak layak dituntut.

Kahwin Di Sempadan Tak Daftar Nikah, Anak Isteri Merana Tanggung Akibatnya!

Fail Mahkamah Mingguan Wanita berkaitan topik ini mengundang panel bertauliah Tuan Khairul Fahmi Bin Ramli, Peguam Syarie, Khairul Fahmi & Associates, Timb S/U Persatuan Peguam Syarie Malaysia Kedah (PGSM Kedah) untuk mengulas lebih lanjut.

Antara isi penting yang menarik dikongsikan.

1. Jika bernikah di sempadan, sebaiknya daftar nikah dalam negara secepat mungkin, selewatnya-lewatnya 6 bulan selepas berkahwin.

2. Antara 3 sebab popular pasangan bernikah di sempadan dan tidak di daftarkan dalam negara, pertama adalah mahu menyembunyikan berpoligami dan tidak mahu lari dari mendapatkan perintah permohonan poligami di mahkamah. Kedua kerana cinta tidak direstui keluarga. Ketiga kerana tiada wali mahupun ingin segera bernikah kerana telah terlanjur.

Kahwin Di Sempadan Tak Daftar Nikah, Anak Isteri Merana Tanggung Akibatnya!
Gambar hiasan

3. Paling penting membuat pengesahan pernikahan di dalam negara sebaik sahaja bernikah di sempadan. Untuk memastikan pernikahan tersebut adalah sah, mengikut hukum syarak dan undang-undang.

4. Jika berpoligami tanpa kebenaran mahkamah, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1000 atau penjara tidak kurang 6 bulan, atau kedua-duanya.

5. Prosedur untuk mendaftarkan pernikahan di dalam negara, PENTING perlu ada bukti pernikahan yang lengkap iaitu salinan sijil nikah asli, surat konsulat dan bukti gambar, video serta passport untuk ditunjukkan pada mahkamah.

IKLAN

6. Pernikahan tanpa melalui proses undang-undang akan memudaratkan dan memberi kesan besar pada wanita.Jika tidak didaftarkan dalam negara, andai berlakunya lafaz perceraian perlu bercerai ditempat yang dinikahkan (sempadan).

Jika berlaku kematian suami, isteri tidak akan dapat harta pusaka mahupun harta sepencarian.

Kesannya pada anak pula, tidak boleh dinasabkan pada bapa. Tidak boleh dibin mahupun dibintikan pada maklumat sijil kelahiran. Malah tidak dapat tuntut nafkah anak sekalipun kerana dianggap belum wujud lagi perkahwinan dan perkahwinan tidak lagi disahkan.

Banyak lagi intipati menarik perkongsian berkaitan topik ini. Saksikan video penuh pada pautan dibawah.

Kesimpulannya, janganlah hanya mengikut hawa nafsu, cinta dan kata hati tanpa memikirkan padah dan risiko yang menanti di kemudian hari.

Baca Lagi Di Sini:
Kalau Tak Mampu Jaga Kebajikan Isteri, Jangan ‘Mimpi’ Nak Poligami

IKLAN

Poligami Manis Bagi Suami, Pahit Bagi Isteri Bila Suami Acah-Acah Mampu!

Suami Minta Izin Kahwin Lagi Sebab Zuriat, Dah Poligami Isteri Pertama Hamil Itulah Dicerai

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

IKLAN

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Kahwin Di Sempadan Tak Daftar Nikah, Anak Isteri Merana Tanggung Akibatnya!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI