Sebolehnya setiap mak ingin menjadi ibu terbaik buat anak-anak. Kadang-kadang ada rasa marah, geram dan sakit hati bila anak mula buat perangai. Tapi, kasih seorang ibu tidak akan sampai hati dibiarkan ras marah itu lama-lama.

Nak jadi ibu terbaik tidak perlu berlembut 24 jam. Ada masanya bila sudah penat dan anak masih buat hal yang kadang membangkitkan kemarahan, mesti akan keluar bebelan dan ‘cubitan’ manja untuk anak-anak.

Bagaimana nak jadi ibu terbaik untuk anak-anak. Ikuti perkongsian daripada Hanis Athirah Rusli ini agar kita tergolong dari ibu terbaik buat anak-anak.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Setiap Anak Ada Bahagian Kerja Rumah Masing-masing, Hebat Ibu Atur Jadual

Anak Perempuan RAPAT Dengan AYAH Bukan MENGADA, Dialah Lelaki Pertama Diingati Bila-Bila

Info Lebih Menarik DI SINI

Ibu Terbaik, Jaga Amanah & Tanggungjawab Pada Anak

Adakah Kita Ibu Yang Baik?

Terlalu banyak tips dan cara yang tak beberapa realistik bagaimana menjadi
terbaikuntuk anak-anak. Ibu yang gembira sepanjang masa, cool, ceria, bertenaga untuk menjalankan tanggungjawab seharian merupakan penanda aras kita supaya kita berasa puas hati menjadi terbaik untuk anak-anak.

Hakikatnya, motherhood merupakan satu perjalanan dan perjuangan yang sangat panjang, penuh dengan cerita suka duka. Ada hari yang mengembirakan dan ada juga hari yang penuh dengan kekecewaan.

IKLAN

Tapi percayalah saat duka yang kita alami tak menjadikan kita seorang ibu yang gagal, cuma ianya hanya saat kita tergelincir jatuh kedalam motherhood trenches dan kita perlu bangun serta bangkit untuk teruskan perjuangan dan memelihara apa yang Allah amanahkan kepada kita.

Percayalah, kita tetap ibu yang baik, walaupun

Kita penat dan perlukan berehat
Rasa serabut dengan ragam anak-anak
Ada perasan rasa bersalah
Rindukan kebebasan dan hobi lama
Bercampur baur perasaan dan tersalah letuskan emosi kepada anak
Berdiam diri dan menjauhkan diri seketika daripada anak

Dalam dunia ini tiada langsung perkara yang boleh jadikan kita ibu yang baik dan sempurna. Kerana dalam dunia sementara ini tiada yang sempurna. Hanya pada Allah Maha Esa yang terdapat kesempurnaan. Semua ibu pernah lakukan kesilapan dan punya sejarah silam masing-masing.

Tapi Allah sediakan kita masa hadapan untuk kita perbaiki. Percayalah, Allah tidak pernah menghantar seseorang yakni anak penghuni rahim dalam kehidupan kita tanpa tujuan dan asbab yang jelas atau sia-sia.

Yang penting kita sayangi anak-anak kita, hiasi mereka walaupun ada kalanya terluah pelbagai emosi dan pengalaman yang berbeza. Namun tetap tak menjadikan kita ibu yang gagal.

IKLAN

Sama-sama kita doa dan perbaiki kehidupan kita ke arah yang lebih baik.

“As a mama i’m not perfect. I make mistakes. I forget things. I lose my cool. And somedays I go a little crazy. But, it’s okay because in the end, no one could ever love my child the way I do.

Pernah tak ibu-ibu risau tak mampu menjadi yang terbaik untuk anak-anak? Rasa bersalah dan menyesal? Hakikatnya kita ibu yang baik bila kita terfikir bagaimana ingin menjadi yang terbaik untuk anak-anak.

Mingguan Wanita : Kadang-kadang, kita sebagai mak mesti ada rasa menyesal sebab tak mampu layan anak dengan baik. Tapi ketahuilah Allah hantar anak menghuni rahim kita atas asbab yang jelas untuk kita ada perasaan sayang anak-anak dan perbaiki dengan lebih baik lagi.

Sumber: Hanis Athirah Rusli

IKLAN

Baca Menarik Lagi DI SINI:Mak Ayah Jangan Janjikan ‘ HADIAH’ Sebagai UMPAN Anak Berjaya, Elak Mengungkit, Hilang Percaya

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI