Apa juga amalan diet pemakanan pastikan ia seimbang dan janganlah sampai menyeksa diri hingga boleh meragut nyawa.

Seorang pempengaruh media sosial pengamal diet sayur dan buah segar Zhanna Samsonova,39 atau lebih dikenali Zhanna D’Art menemui ajalnya baru-baru ini. Wanita tersebut tidak minum air kosong selama enam tahun dan hampir tidak boleh berjalan sebelum mati kerana ‘kebuluran dan keletihan’ gara-gara diet pemakanan yang diamalkan.

Wanita kelahiran Rusia ini dilaporkan meninggal pada 21 Julai. Ibunya melaporkan kematian anak perempuannya disebabkan jangkitan bakteria kolera yang menyebabkan cirit birit.

Wanita Maut Kebuluran, 10 Tahun Amal Diet ‘Vegan’ Ekstrim Hanya Makan Buah & Sayur!

Kebuluran & Keletihan Melampau

Walaubagaimanapun laporan perubatan mendakwa Zhanna mengalami kekurangan zat makanan yang menyebabkan dirinya kebuluran dan keletihan melampau.

Kawannya berkata, Zhanna menderita anoreksia dan menjadi sangat lemah pada minggu-minggu terakhir sebelum kematiannya akibat diet ekstrim yang diamalkan. Dia hanya mampu terbaring dan memerlukan beberapa minit untuk dirinya berdiri dan berjalan di tangga.

IKLAN

Malah keadaan Zhanna juga sangat ‘lemah’ dan tetap enggan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.Malah tetap percaya dengan amalan diet sayur dan buah segar yang diamalkan selama ini.

Wanita Maut Kebuluran, 10 Tahun Amal Diet ‘Vegan’ Ekstrim Hanya Makan Buah & Sayur!

Diet Sayur & Buah-Buahan

Zhanna dilaporkan mengamalkan diet “buah-buahan, pucuk biji bunga matahari, ‘smoothie’buah-buahan dan jus” ini selama 10 tahun.

IKLAN

“Saya melihat badan dan minda saya berubah setiap hari. Saya suka melihat perubahan diri saya yang baru dan takkan kembali semula kepada tabiat pemakanan dahulu,” kata Zhanna.

Zhanna turut mempromosikan pendirian dalam amalan dietnya, termasuk resipi untuk orang ramai mencuba. Bagaimanapun, menurut New York Post, rakan-rakannya didakwa percaya dietnya harus dipersalahkan atas kematiannya.

Wanita Maut Kebuluran, 10 Tahun Amal Diet ‘Vegan’ Ekstrim Hanya Makan Buah & Sayur!

Mesti Baca:“Jangan Taksub Dengan Jenis Diet, Esok Lusa Mati Juga, Enjoy Your Life…” – Dr Malar

IKLAN

Artikel Menarik:41 Tahun Amal Diet AIR KOSONG Tanpa Makan, Wanita Kekal Sihat Bertenaga!

Mingguan Wanita: Salam takziah buat keluarga mangsa. Apa pun sebelum mengamalkan apa juga jenis diet pemakanan, pastikan ia selamat dan seimbang. Jangan sampai menyeksa diri hingga boleh meragut nyawa.

Sumber: Hype, Daily Mail

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.