Tip

Lerai Jagung Cara Mudah, Tak Perlu Lagi Cungkil, Lurut Isi Jagung Dengan Pisau

Jagung bila kita hendak leraikan isinya bukan main mencabar lagi bukan. Berbagai cara sudah dicuba namun kerja-kerja meleraikan isi jagung sangatlah menguji kesabaran.

DIY Baja Guna Kulit Nanas, Pokok Tanaman Berbuah Lebat & Cantik

Tahukah anda, selain kulit bawang, kulit nanas pun boleh dijadikan baja organik. Isi nanas kita makan, kulitnya kita jadikan baja.

Lesung Batu Ada Kesan Kunyit Melekat, Ini Cara Nak Hilangkan

Lesung batu yang ada kesan-kesan kunyit yang melekat tebal memang agak payah untuk dihilangkan. Kesan kekuningan itu seakan sudah sebati.

DIY Baja Kulit Pisang & Kulit Telur, Inilah Rahsia Pokok Tanaman Membiak & Subur

Kulit pisang dan kulit telur banyak kegunaannya yang ramai terlepas pandang. Kedua-dua bahan yang dianggap 'tidak berguna' ini boleh digunakan untuk menghasilkan baja yang berfungsi untuk menyuburkan pokok tanaman.

Tip Simpan Ayam Dalam Peti Sejuk Beku, Ayam Seketul-Seketul Tak Melekat

Menyimpan barang-barang basah seperti ayam, daging dan makanan laut dengan betul dalam peti sejuk dan ruang sejuk beku adalah penting untuk memastikan keselamatan makanan dan menjaga kualiti.

Tip Tanak Pulut Supaya Cantik Berkilat, Langsung Tak Berkerak

Pulut memang enak dinikmati dengan berbagai jenis sajian antaranya kari ayam atau daging, bubur durian, rendang dan sebagainya. Selalu bila kita tengok pulut nampak cantik berkilat rasa ingin tahu macam mana hendak dapat pulut begitu bukan?

Tingkap Nako ‘Berwajah Baru,’ Tak Perlu Guna Modal Besar Pun Nak Bagi Lawa

Tingkap nako kebiasaannya mudah dijumpai di kediaman yang telah berusia binaannya. Tidak perlu ambil peduli andai ada orang cakap tingkap nako sudah tidak trend, tapi idea yang diolah dapat memberi nafas baru kepada tingkap kediaman.

Pagar Aluminium Kembali ‘Merelit’ Hilang Sudah Rupa Kusam

Selalunya masalah pagar rumah yang sering dialami ialah pagar kelihatan kusam dan sudah hilang seri dan kilatnya.

Ruang Tamu Kediaman Jenis Memanjang & Bersambung Dengan Dapur, Ini Tip Cara Nak Deko

Kediaman dengan keluasan terhad menyebabkan idea hendak menghias kediaman pun jadi sedikit 'terbantut.' Serba-salah dibuatnya terutama ketika hendak membeli perabot.

Petua Mudahkan Urusan ‘Kerja’ Di Rumah, Guna Barang Yang Sedia Ada Je

Banyak petua-petua yang boleh dimanfaatkan oleh suri rumah tangga bagi memudahkan urusan di dapur. Bahan-bahan yang digunakan pula mudah didapati dan hanya menggunakan bahan-bahan di dapur sahaja.

Wanita Bijaksana Uruskan Kewangan, Sentiasa Beringat Simpan Wang Untuk Masa...

Wanita hari ini sangat hebat dan peka dalam bab menguruskan kewangan keluarga. Malah golongan hawa ini juga kebiasaannya sangat bijak dan memastikan tidak berbelanja...