DIY

DIY Baja Guna Kulit Nanas, Pokok Tanaman Berbuah Lebat & Cantik

Tahukah anda, selain kulit bawang, kulit nanas pun boleh dijadikan baja organik. Isi nanas kita makan, kulitnya kita jadikan baja.

DIY Baja Kulit Pisang & Kulit Telur, Inilah Rahsia Pokok Tanaman Membiak & Subur

Kulit pisang dan kulit telur banyak kegunaannya yang ramai terlepas pandang. Kedua-dua bahan yang dianggap 'tidak berguna' ini boleh digunakan untuk menghasilkan baja yang berfungsi untuk menyuburkan pokok tanaman.

Tingkap Nako ‘Berwajah Baru,’ Tak Perlu Guna Modal Besar Pun Nak Bagi Lawa

Tingkap nako kebiasaannya mudah dijumpai di kediaman yang telah berusia binaannya. Tidak perlu ambil peduli andai ada orang cakap tingkap nako sudah tidak trend, tapi idea yang diolah dapat memberi nafas baru kepada tingkap kediaman.

Pagar Aluminium Kembali ‘Merelit’ Hilang Sudah Rupa Kusam

Selalunya masalah pagar rumah yang sering dialami ialah pagar kelihatan kusam dan sudah hilang seri dan kilatnya.

Petua Mudahkan Urusan ‘Kerja’ Di Rumah, Guna Barang Yang Sedia Ada Je

Banyak petua-petua yang boleh dimanfaatkan oleh suri rumah tangga bagi memudahkan urusan di dapur. Bahan-bahan yang digunakan pula mudah didapati dan hanya menggunakan bahan-bahan di dapur sahaja.

Kerusi Kayu Yang Buruk & ‘Usang’ Jangan Dibuang, Lepas ‘Makeover’ Terus Nampak Mahal

Kerusi kayu dengan kusyen ini antara kerusi 'lejen' yang boleh dikatakan setiap rumah memilikinya suatu ketika dahulu. Ramai yang masih simpan kerusi kayu lama ini sebab ada nilai sentimentalnya.

Tip Hilangkan Simen Melekat Pada Lantai & Jubin, Boleh Cuba Cara Tukang Rumah Ini Kongsi

Tip hilangkan simen melekat pada lantai, boleh cuba cara tukang rumah ini kongsi. Kebiasaannya apabila rumah baru siap dibina, masalah kesan simen yang melekat pada lantai kerap berlaku.

Tip Awet Kayu Supaya Tak Mudah Reput Dan Rosak Walau Berhujan, Berpanas

Tip awet kayu supaya tak mudah reput dan rosak walau berhujan, berpanas. Selalunya masalah yang sering dialami ialah kayu yang digunakan untuk kerja-kerja DIY menjadi reput dan rosak.

DIY ‘Storage Bench’ Meja Makan, Mudah Sangat Macam Buat Kotak, Dalam Boleh Simpan Macam-Macam!

DIY Storage Bench Meja Makan, Mudah Sangat Macam Buat Kotak, Dalam Boleh Simpan Macam-Macam! Sesekali nak ubah 'wajah' untuk penstoran dan dekorasi ruang dapur boleh cuba buat sendiri 'Storage Bench' ini. Dah ada ukuran yang betul, mudah je nak buat macam pasang kotak. Paling penting boleh simpan macam-macam barang nanti.

Tak Payah Tukar Pagar Baru, Pasang ALUMINIUM PANEL Nampak Mewah & Jimat!

Tak payah tukar pagar baru, pasang Aluminium Panel nampak mewah dan jimat! Menarik sungguh idea transformasi pagar standard yang pemaju sediakan, menjadi pagar baru yang nampak mewah. Tak perlu membazir tukar pagar baru yang lain, hanya perlu 'make over' DIY pasang Aluminium Panel je.

Wanita Bijaksana Uruskan Kewangan, Sentiasa Beringat Simpan Wang Untuk Masa...

Wanita hari ini sangat hebat dan peka dalam bab menguruskan kewangan keluarga. Malah golongan hawa ini juga kebiasaannya sangat bijak dan memastikan tidak berbelanja...