Jemput-jemput nasi. Kadang-kadang, pening kepala memikirkan kuih apa yang nak dibaut untuk berbuka, sahur atau buat kudap-kudapan lepas terawih. Memandangkan masih ada baki nasi, bolehlah buat jemput-jemput kan.
Kali ini, Aisyah Humaira berkongsi resipi buat jemput-jemput nasi. Nampak simple tapi mengenyangkan. Paling penting anak-anak pun suka sebab ada jejari ketam lagi kan.
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam, Ranggup Dan Lembut
Ranggup dan lembut di dalam. Sangat sedap dan mengenyangkan. Bolehlah buat nanti untuk anak-anak.
Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan air atau boleh agak-agak
2 1/2 cawan kecil tepung gandum
15 batang crabsticks – di potong kecil
Daun kucai secukupnya – di hiris halus
Sedikit garam serbuk cukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya:
1. Kisar nasi bersama air sehingga lumat dan sebati.
Ads
2. Kemudian, masukkan tepung gandum ke dalam bekas bersama bahan kisar dan semua bahan lain.
Ads
3. Kacau sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak dan keperangan.
5. Siap. Sedap cicah dengan sos.
Ads
Mingguan Wanita : Simple dan sedap. Buat untuk anak-anak nanti.
Resepi mudah donut 1 cawan, comel gebu boleh dapat 8 biji! Ada masa tekak memang teringin nak makan kuih donut. Nak keluar beli malas, nak buat sendiri takut tak habis sebab kebiasaannya untuk adunan banyak.
Ikut resipi yang dikongsikan ini memang mudah, buat donut guna secawan tepung je. Boleh dapat 8 hingga 10 biji donut. Bolehlah buat makan untuk minum petang. Tak risau kalau tak habis sebab banyak sangat.
Boleh cuba resipi Donat 1 cawan seperti yang dikongsikan oleh Puan Khairunnisa Mohammad ini sebagai panduan.
Resepi Donat 1 Cawan
Nak beli? Malas keluar. Nak buat? Takut banyak sangat, takda orang makan. Begitu syulitttt. Takpa. Hari ni kita buat satu cawan tepung je.
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung gandum (saya pakai cawan metrik)
1 biji telur
1 sudu kecil yis (sudu KFC)
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula
1/4 cawan air suam
Cara Membuat:
1. Campur semua bahan, gaul dan uli sekejap.
2. Lepastu masukkan 1/2 sudu besar marjerin. Kalau doh melekit, tambah dalam 2 sudu besar tepung. Sambung uli sampai doh licin. Perap 1 jam.
3. Lepas perap, bahagikan kepada 8/10 bahagian kecil. 4. Bulatkan. Penyekkan. Lubangkan di tengah.
5. Perap lagi 30 minit.Lepastu goreng.
6. Dah siap, boleh salut dengan gula atau susu.
8 biji rasa macam banyak jugak? Jangan risau. Kecik je donatnya ni. Makan suami isteri sambil duduk depan TV, tak sedar tiber dah habis.
Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.
Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.
Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.
Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.
Susu pekat manis boleh dikatakan barang ‘wajib’ setiap kali membeli barangan keperluan dapur. Untuk membuat minuman yang bersusu, kuih muih dan sebagainya. Harga satu tin susu pekat manis ni, boleh tahan mahal jugak harganya.
Buat mak-mak yang selalu guna susu pekat manis ni, sebenarnya boleh buat sendiri je susu ini di rumah.Hanya guna 4 bahan. Cukup mudah dan lebih menjimatkan, tak perlu lagi beli di kedai.
Jom ceduk resipi susu pekat manis yang dikongsikan oleh Syazwani Bakhari ini;
“Terima kasih yang sudi berkongsi resepi *SUSU PEKAT MANIS HOMEMADE* Jimat, tak payah beli dah hat dalam tin lepas ni. Selamat dan dijamin bersih. Sekali buat dapat banyak pula tu.”
Bahan-Bahan:
1 cawan air panas
½ cawan marjerin
2½ cawan gula halus
300g susu tepung
Cara Membuat:
1.Masukkan air panas, gula, marjerin dan susu tepung ..blend je semua sampai halus.siap!
p/s: Kalau kurang manis campur gula lagi kalau cair letak lagi susu tepung. Adjust ikut nak takat mana, cayaq ka pekat.
Selamat Mencuba! Semoga perkongsian ini bermanfaat.
MW: Senang je rupanya nak buat susu pekat manis sendiri di rumah. Tak payah lagi nak beli kat kedai malah lebih jimat!
Kalau buat kuih che mek molek, selalu gagal terutamanya bila goreng akan keluar air gulanya. Mugkin sebab terlalu banyak letak gula atau adunan che mek itu terlalu nipis.
Terus terbantut nak makan che mek molek yang elok. Tapi rasanya tetap sedap dan lembut. Rupanya ada tip rahsia dan teknik yang betul supaya ia cantik dan menjadi.
Perkongsian daripada Ju Mohamad tentang tenik betul buat che mek molek supaya tak pecah masa goreng dan kekal lembut, sedap.
~ 1.5kg Ubi keledek dikupas (jenis garnet paling senang nak jadi, tak lembik – kulit kemerahan, isi oren)
~ 1 besar sudu tepung ubi
~ 2 sudu besar tepung gandum
~ 1/2 sudu besar marjerin
~ Gula untuk inti
Cara Membuat:
1. Rebus ubi dengan 2 sudu kecil garam dan 1 ½ cawan air sehingga hampir kering.
2. Lenyekkan ubi dengan pelenyek atau tumbuk dengan lesung batu. Kemudian sejukkan ke suhu bilik.
3. Masukkan 2 sudu gandum, 1 sudu tepung ubi & 1/2 sudu marjerin. Uli sehingga sekata.
4. Bulat-bulatkan adunan (tanpa gula) mengikut kesesuaian saiz yang dikehendaki dan letakkan di dalam peti ais selama 2@3 jam (lebih suka uli malam dan goreng keesokan hari).
5. Selepas 2@3 jam, panaskan minyak, pastikan kuantiti minyak yang digunakan akan menenggelamkan keseluruhan Cek Mek.
6. Leperkan adunan bulat tadi dan masukkan gula. Bentukkan Cek Mek secara membujur dan tajam di hujung (kuantiti gula adalah terpulang kepada kesukaan masing-masing).
7. Sewaktu masukkan Cek Mek ke dalam minyak panas, api hendaklah agak kuat. Pusing-pusingkan Cek Mek tanpa henti ketika api kuat sehingga membentuk satu lapisan kulit di bahagian luar Cek Mek**
8. Setelah Cek Mek kelihatan membentuk lapisan kulit, barulah perlahankan api**
***Tips ini adalah bagi mengelakkan Cek Mek mengembang dan menggelembung tidak sekata serta mengelakkan dari pecah dan keluar air gula jika menggoreng dengan api perlahan dari awal.
Tip 1 : Uli adunan malam, bulat-bulatkan, letak dalam peti ais. Esok baru goreng. Nanti tepung tu cantik. Tak bau gandum.
(**bulatkan kosong tanpa gula, nak goreng nanti baru letak gula).
Tip 2 : Masa mula-mula masukkan Cek Mek dalam minyak, besarkan sikit api. Golek-golek bagi bahagian lapisan luar tu jadi KULIT. Lepas tu, baru perlahankan api.*
*Teknik ni kita nak elakkan dari Cek Mek jadi buncit dan pecah keluar air gula masa goreng disebabkan api perlahan.
*Letak gula masa nak goreng. Dah letak gula, bentukkan terus masuk dlm kuali.
**Gula terpulang nak letak banyak mana.
***Ada tip letak baking powder, ada yg letak marjerin. Bagi adunan ini, saya guna tepung gandum je. Tak ada letak bahan lain. Garam dah letak masa rebus ubi. Tapi kalau rasa tak cukup masin, boleh tambah masa uli.
Mingguan Wanita : Sedapnya. Sebiji tak cukup ni. Selamat mencuba.
Ibu hilang ingatan akibat komplikasi bersalin anak ke-18, "semua benda tak ingat kecuali Qurannya...". Insiden seorang lelaki kurang upaya dibelasah di Terengganu cukup mendatangkan...