Senang bila mak-mak boleh buat sendiri cucur ayam crispy ini untuk keluarga. Bahan utamanya pun cuma guna 5 bahan saja. Bak kata pemilik resepi ini, Cik Dayang Zuhaila, bila dah makan tak cukup sepinggan.
Resipi ayam crispy yang dikongsikan ini juga boleh dijadikan cucur frozen. Haa.. bolehlah simpan di tempat peti beku. Tahan lebih lama, bila nak jadikan sarapan anak-anak boleh keluarkan dan goreng.
Kongsinya, “Alhamdulillah. Semalam pakat ramai nak resepi ni kan. Malam ni hampa boleh try buat tau. Tak cukup sepinggan aih lagu ni. Malam ni kan santai-santai lagu ni pekena cucoq ayam ranggup kat luaq juicy kat dalam. Fuhhhhh ketaq pala aih.
Cucoq ayam Crispy ni hanya guna 5 bahan saja utama. Senang cepat mudah sedap lazat menjilat uii.
Resepi ni cikdyg bagi step by step kat gambaq nah. Kalau rajin buleh terus buat. Kalau tak bopa nak rajin hampa share dulu nanti-nanti pon buleh buat.
Resepi Cucur Ayam Crispy
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 ketoi isi dada ayam
1 senduk nasi
1/2 batang carrot (lobak merah)
2 tangkai daun sup
1 biji bawang merah
Cara Membuat
Kisar isi ayam dan juga nasi sehingga lumat.
Ads
Kemudian masukkan carrot, daun sup dan juga bawang. Gaul rata sehingga sebati.
Seterusnya masukkan 2-3 sudu besar tepung gandum, lada sulah dan perasakan dengam garam, gula mengikut citarasa masing-masing.
Jemputkan mengikut saiz kesukaan. Guna camca buleh tangan buleh. Kaki ja yang tak buleh.
Kalau nak buat Frozen. Goreng api slow saja. Bukan half cook. Betpi betpi cook. Cuma jangan caring. Simpan freezer. Nanti nak makan goreng semua bagi garing atau boleh guna air fryer saja.
Sesekali ubah selera keluarga masak makanan cina sedap juga. Boleh cuba buat sendiri di rumah Chee Cheong Fan Udang yang meleleh makan dalam mulut ni. Chee Cheong Fan udang ni biasa dijual di kedai dimsum atau kedai sarapan. Kadang dimakan bersama yong taufu. Bila buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Li Yow ini.
Satu lagi resepi yang senang sangat nak buat. Kalau di kedai sarapan cina atau kedai dimsum, mereka menggunakan kain untuk buat Chee Cheong Fan ni. Kalau pakai kain, chee cheong fan yang dihasilkan akan lebih nipis. Lagi senang nak leleh dalam mulut.
Bagi kita yang home cook ni, pakai ja alat dapur mana yang boleh kita cari. Saya buat dengan menggunakan tray seperti dalam gambar. Cuma perlu bersabar skit sebab kita nak ratakan air tepung senipis dan serata mungkin.
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air
* Kacau sehingga sebati. Sebelum dikukus, kacau lagi.
Bahan-Bahan (Kuah)
1 cawan air
3 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu besar gula
* Campur semuanya dan didihkan kuah.
Rujuk gambar untuk cara-cara nak buat.
1. Tray besi yang dioles minyak. Tak perlu banyak. Sekadar nak bagi licin ja.
2. Letak elok-elok dan rata. Kena adjust ke kiri ke kanan supaya air tepung dapat tutup semua permukaan.
3. Jangan letak air tepung terlalu banyak. Buat senipis mungkin.
4. Letak udang. Kalau udang kecil, masa kukus dikurangkan.
5. Kukus selama 1 minit 30 saat. Kalau udang kecil, adjust waktu kukus.
6. Angkat tray dan buang air lebihan jika ada.
7. Cedok perlahan lahan. Gulung udang.
8. Seperti ini gulungannya.
9. Letak kuah.
10. Sedikit bijan.
11. Sedikit daun bawang.
12. Sedikit bawang goreng.
13. Dan sambal udang untuk lebih rasa. Ni beli kat cosway.
Info Ekstra!
Cara ni bagi yang tak ade kukus. Boleh guna kuali dan penutup. Janji dapat tutup bekas tu.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan atau lebih. Boleh tambah bahan jika keluarga kita ramai.
Senang ja. Tutup mata pun jadi.
Selamat mencuba.
Baca Lagi Di Sini:
Laksam Tak Melekat, Bergulung Sendiri Syaratnya Pakai Pinggan Plastik Sapu Sikit Minyak!
Sup DUMPLING Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Makan 40pcs!
Mingguan Wanita : Menarik juga resipi masakan cina Chee Cheong Fan Udang SEDAP, yang meleleh makan dalam mulut! Buat sendiri dijamin halal, malah jimat dan puas hati makan.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Rahsia Nasi Ayam Penyet yang sedap pastinya terletak pada keenakan ayam goreng dan sambal penyetnya yang ‘kick’. Perkataan ‘Penyet’ berasal daripada Bahasa Jawa yang bermakna ‘lumat’. Bahan-bahannya dimasak lumat dihidangkan pula dengan sambal khas yang di tumbuk lumat, serta dimakan bersama nasi putih, tempe, tauhu dan ulam ulaman.
Nak buat Nasi Ayam Penyet ini tak susah mana, Nur Alyaniada kongsikan respi ini untuk rujukan mak-mak semua. Jadi lepas ni tak perlulah bolehlah buat sendiri, tak perlu beli lagi.
Berikut antara perkongsian beliau;
Rebusan Ayam
1.Panaskan air+lengkuas titik + halia titik+ daun salam(bay leaf) + kunyit garam bawang putih (tumbuk) asing dan campak dalam tu.Perasakan je terus garam,limau nipis sebab nak bagi ayam tu ada rasa.
2.Masukkan ayam.Tunggu sampai separuh masak, nak sampai masak betul pun boleh, sebab nanti nak goreng jugak.
Sambal Penyet (paling penting)
Ni bahan-bahan untuk sediakan sambal penyet, cili api,cili besar, bawang putih, cili kering (yang dah direbus) , TOMATO (3 biji) tapi dalam gambar lupa nak letak.
Goreng satu-satu semua bahan sambal termasuk tomato kecuali cili kering tak payah goreng terus tumbuk je.
Dah siap goreng semua, bahan-bahan tadi ditumbuk hancur (tumbuk sekali dengan bahan-bahan yang dah goreng tadi. Perasakan dengan garam,gula, asam limau. Nakletak belacan bakar sikit pun boleh.
Tauhu, tempe ni saya rebus dulu dalam air rebusan ayam tu pastu goreng je.
Penyedap makan waktu sahur, Sambal Garing Bilis Tempe ini salah satu menu yang dicari-cari bila nak masuk bulan Ramadan. Tetapi kalau tak dapat tangkap di kedai, maka mak-mak kenalah buat sendiri.
Nah, ini rahsia buat sambal garing bilis daripada Puan Sutera Ayu yang mendapat perhatian ramai di laman media sosial. Apa yang menarik, wanita ini juga tak lokek kongsi tip macam mana nak goreng tempe dengan betul. Tak pecah dan hancur bila digaul.
Sambal garing bilis tempe pedas masam manis.
Untuk persediaan lauk di bulan ramadan.
Resepi 1kg ikan bilis
1 kg ikan bilis kopek 4
10 keping tempe rega 50 sen
250 gram cili padi hijau
50 gram cili api
200 gram bawang putih
50 gram asam jawa(ambil airnya)
300gram gula putih
2 sudu besar chikenstock
2 sudu teh garam
5 sudu besar gula flame
Basuh ikan bilis, tapis dah air kering baru goreng hingga rangup.
Potong-potong nipis cili dan bawang putih, goreng asing-asing sehingga kering tapi jangan hangit. Nanti pahit. Cili itu setengah kering pun boleh, dah goreng terus tapis macam ni.
Kali ni saya tak letak halia, sebab budak-budak ada yang tak suka. Kalau nak letak halia pun boleh. Sama je caranya, halia potong nipis-nipis dan terus goreng sampai kering.
Panaskan minyak dalam 1 cawan, masukkan serbuk cili babas, air asam jawa, gula flame dan gula putih. Kacau hingga naik minyak dengan api perlahan dan naik minyak dan berbuih tutup api. Baru kita masukkan cili goreng bawang, tempe dan bilis tadi. Gaul hingga sebati.
Setelah pecah minyak dan gula macam ni terus tutup api. Masukkan bawang dan cili yang dah goreng tadi. Gaul rata, masukkan tempe dan bilis. Gaul-gaul perlahan hingga sebati.
Tip Supaya Tempe Tidak Patah Masa Dihiris Dan Goreng
Beli tempe hari ini, jangan terus goreng. Biarkan dulu 2 malam dalam peti ais, nanti dia akn padat dan senang untuk dipotong. Tak pecah-pecah.
Dah sejuk baru kita simpan dalam botol-botol kecil macam ni, senang nak makan, habis satu, ambik lagi satu. Kalau rajin boleh buat open order untuk kengkawan ataupun jiran.
Sambal ni tak perlu disimpan dalam peti ais sebab tahan dalam sebulan lebih.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Founder wanita antara ditahan terlibat pengedaran pil kuda di Kelantan, nilai rampasan RM6.16 juta. Memaparkan gaya hidup mewah termasuk menayang kenderaan mewah antara trend...