Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut! Kuih Peneram atau Denderam antara kuih tradisional kesukaan ramai. Bahan-bahan yang digunakan pula cukup mudah, hanya guna 3 bahan. Namun nak buat kuih ini perlu cara yang betul. Jika tak kuih ni akan jadi keras dan tak sedap rasanya.

Ikut resipi mudah kuih peneram yang dikongsikan oleh DEq MOkchik ini sebagai rujukan;

Siapa dekat sini yang suka kuih denderam angkat tangan. Meh sini saya nak share resepi kuih denderam yang saya buat meniaga yang pastinya lembut tak perlu nak perap-perap adun-adun terus goreng hanya 3 bahan sahaja.

Bahan-Bahan:

500gram tepung beras teratai(satu pack)
400gram gula merah
240gram air

Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut!

Cara Membuat:

1.Masak gula merah bersama dengan air dan kacau sehingga larut.
2.Letakkan tepung beras di dalam mangkuk.
3.Masukkan air gula yang dimasak tadi (panas-panas)ke dalam mangkuk yang berisi tepung jangan lupa tapis ye air gula semasa tuang.
4.Kacau-kacau bagi semuanya merata.
5.Selepas itu kita biarkan dalam 5 minit bagi sejuk(kalau cara saya,saya terus goreng je).
6.Sebelum nak uli sapu minyak dahulu di atas tempat uli dan cetak menggunakan cetak donut yang mini tu.

Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut!
7.Minyak biar betul-betul panas supaya kuih menjadi kembang semasa goreng.
8.Goreng dalam api yang sederhana.
9.Siap untuk dimakan, makan panas-panas sedap.

IKLAN

Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut!

Mula-mula memang kita akan nampak kuih tu macam keras tapi tunggu dalam beberapa jam kuih tu akan jadi lembut dan gebu.

Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut!

IKLAN

Selamat Mencuba!

Saya halalkan resepi yang saya bagi dan mana tahu ini boleh jadi sumber pendapatan.

Baca Lagi Di Sini:Perap Bancuhan 6 Jam, Goreng Dalam Minyak Betul-Betul Panas Barulah Kuih Peneram Tak Keras!
Artikel Menarik:Rahsia Kuih GOYANG Tak Melekat Acuan, Rendam Semalaman & Biarkan Acuan Panas
Mingguan Wanita:Resipi KUIH ROS Confirm Jadi, Sedap Rangup Elok Cantik Kejadiannya!

IKLAN

Mingguan Wanita: Menarik dan mudahnya resipi kuih denderam ni hanya guna 3 bahan. Yang penting tak perlu perap pun, boleh terus goreng tetap elok gebu dan lembut rasanya.

Sumber:DEq MOkchik

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI