Mak-mak yang suka buat kuih muih dan masakan guna pes daun pandan, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah tak perlu beli. Caranya pun cukup mudah malah boleh tahan selama sebulan jika disimpan dalam peti sejuk.Tapi syaratnya kena tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tersebut. Bukan apa bila buat sendiri pes pandan ini, lebih jimat kos malah diyakini halal dan tahap kebersihannya.

Boleh cuba cara buat pes daun pandan ini perkongsian Puan Ellyin Tan ini;

“Biasanya saya akan beli Paste Pandan ni kat kedai jual bahan-bahan kek je. Botol kecil pon dah RM6. Last-last saya buat je pati pandan sendiri memandangkan daun pandan ada banyak stok. Senang je buat dia tapi kena sabar tunggu 3 malam baru dapat pati hasil mendapan air daun pandan tu. Malam tadi buat Agar-Agar Pandan Santan.. wangi je bau paste pandan buatan sendiri. Jom tengok cara dan resepi Agar-agar Pandan Santan tu.”

“Paste pandan ni simpan dalam peti sejuk boleh tahan sebulan. Macam-macam kuih muih dan masakan boleh buat.”

Bahan-Bahan:

30 Helai Daun Pandan
3 cawan air

Cara Membuat:

1.Basuh bersih-bersih daun pandan, potong kecil dan toskan.

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

2.Saya blend dalam 3 cawan air, perahkan air daun pandan tu dan simpan dalam peti sejuk selama 2,3 malam.

IKLAN

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

3.Ini selepas 3 hari.Air pandan tu jadi 2 layer. Yang bawah tu lah pati atau paste pandan. Yang keruh tu boleh dijadikan esen pandan.

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

4.Keluarkan air bahagian atas tu.. ambil yang hijau pekat tu sahaja.

IKLAN

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

Info Ekstra!

  • Yang atas tu, sesuai untuk buat esen pandan. Kita ambik yang pekat kat bahagian bawah tu (paste pandan). Tuang hati-hati supaya tak berkeladak semula.Keluarkan air bahagian atas tu, ambil yang hijau pekat tu sahaja.
  • Esen Pandan nak buat kuih buah melaka atau kuih ketayap pun sesuai.Esen sebagai pewangi je, paste tu perisa. Tapi nak cantik kena jugak la tambah pewarna hijau jugak.

Resepi Agar-Agar Pandan Santan

(Sesuai untuk loyang 8 x 8 inci)

10 gram Agar-agar Serbuk
1 mangkuk kecil Gula Pasir
1600 ml Air (asingkan 200 ml untuk bancuhan santan)
1 biji Telur
2,3 sudu besar Paste Pandan
1 sudu besar Pewarna Hijau
1 kotak Santan Pekat
Secubit Garam

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

IKLAN

Cara Membuat:

1. Satukan santan, telur, 200 ml air & secubit garam dan kacau-kacau guna whisk. Ketepikan.
2. Masukkan air selebihnya ke dalam periuk. Masukkan sekali agar-agar serbuk. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan gula, paste pandan dan pewarna hijau.
4. Kacau-kacau hingga gula larut.
5. Masukkan bancuhan santan tadi dan kacau perlahan2 sampai mendidih.
6. Bila dah mendidih biarkan terus merenih selama 3,4 minit. Tapi kena selalu kacau supaya tak membuak keluar agar-agar tu.
7. Tutup api. Tuangkan dan tapis agar-agar ke dalam loyang atau bekas yang dah dibasahkan air terlebih dahulu.
8. Biarkan sejuk diluar selama 3 jam lebih baru masukkan ke dalam peti sejuk.

Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!

Siap! Selamat Mencuba. Semoga bermanfaat!

Baca Disini: Gadis Ini Kongsi Resipi & Tip Buat Donut Pandan Wangi Gebu Yang Dibuat Niaga

MW: Buat mak-mak yang ada banyak daun pandan dekat rumah tu, bolehlah cuba buat sendiri pes daun pandan ni. Mudah dan jimat kos, malah dijamin halal dan bersih bila kita buat sendiri. Nak buat macam-macam kuih, kek pun senang!

Sumber:Ellyin Tan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI