Santan kotak, antara bahan masakan yang paling mudah untuk mak-mak gunakan kerana tak perlu fikir nak perah dan ada hampasnya. Lagipun, dengan keadaan sekarang, semua nak cepat, jadi baiknya ada produk segera seperti ini.

Memandangkan ia santan kotak, nak tak nak memang nak kena guna habis, kalau dah simpan nanti rasanya dah tak ‘fresh’, lagi teruk nak guna berketul-ketul dan ada yang dah rasa masam.

Kalau nak buang, sayang pula, maklumlah pakainya hanya sedikit saja. Jadi, jangan membair, ada cara untuk pastikan lebihan santan kotak ini tahan lama dan tak berketul bila digunakan lagi.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tip Simpan Ubi Kentang Elak Bertunas Awal, Boleh Bertahan Sampai 4 Bulan

Petua Dari Penjual, Tip Simpan Mi Basah Tak Hapak Bertahan 2-3 Minggu

Santan Kotak, Tahan Lama & Tak Berketul

Menuru perkongsian Cikrey dalam tikotknya, ada dua cara yang boleh mak-mak gunakan untuk menyimpan lebihan santan kotak yang digunakan.

Caranya:
Hanya guna dua bahan saja iaitu:
1. Plastik dan
2. Getah pengikat.

IKLAN

Mak-mak boleh saja guna plastik panjang atau kecil, asalkan ia cukup untuk memasukan lebihan santan yang dah digunakan.

Masukkan lebih tadi dan ikat. Kemudian, letakkan ke dalam bekas kedap udara. Simpanlah dalam peti ais.

Cara Cepat & Mudah Mak-Mak Simpan SANTAN KOTAK Supaya Tahan Lama, Tak Berketul

Ingat: Kalau betul-betul nak pastikan santan elok, jangan terdedah kepada udara.

IKLAN

Cara Cepat & Mudah Mak-Mak Simpan SANTAN KOTAK Supaya Tahan Lama, Tak Berketul

Sementara cara mak-mak yang nak cepat dan malas. Boleh saja masukkab santan kotak ke dalam zip plastik dan simpan terus dalam peti ais

Cara Cepat & Mudah Mak-Mak Simpan SANTAN KOTAK Supaya Tahan Lama, Tak Berketul

IKLAN

 

Hasilnya yang dia lakukan, dalam masa 5 hari, santan ini masih lagi elok dan boleh digunakan untuk masakan lain pula.

Jadi, jangan terus buang kalau ada lebihan santan, masih boleh simpan dan guna. Tak adalah membazirkan.

Mingguan Wanita : Paling penting, simpan lebihan santan tu dalam bekas kedap udara ye.

Sumber: Cikrey (tiktok)

@cikrey_ana32 Santan kotak paling renyah! Pakai sikit esok dah tak okay kan? #gengdapur mesti selalu dah ni. Jom try tips ni! Kita dah siap seminggu simpan pon elok tak ketul 💪🏻 #fyp #fypシ #santan #kotak #gengdapur #kitchen #kitchenhacks #tipsandtricks #freesiabox #freesiabox_barangdapurmurah ♬ Dj Jalan Pargoy X Goyang Jaypong – DJ MIFTAH


Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita