SAWI DWARF PAKCOY Cantik Subur Mudah Ditanam, 18 Hari Dah Boleh Tuai! Sawi antara sayur berdaun hijau yang kita sering gunakan dalam masakan. Baik untuk digoreng, dibuat sup dan dicampurkan dan mee. Seronok sungguh jika dapat tanam pokok sawi yang subur, berdaun lebar dan besar-besar di rumah.

Sawi Dwarf Pakcoy atau juga dikenali Sawi Jepun, rasanya lebih manis dan lembut berbanding sawi jenis lain. Mudah dijaga dan ditanam malah, boleh tuai dalam tempoh sekejap. Lebih kurang 18 hari je. Apabila dapat tanam sayur-sayuran sendiri lebih baik, tiada penggunaan racun serangga, baja kimia malah dapat menjimatkan belanja dapur.

Benih Sawi Jepun boleh beli di sini: https://invl.io/clfhyrr

Baca tip yang dikongsikan oleh Puan Harun Arun ini mengenai Sawi dwarf pakcoy sebagai panduan;

Sawi Dwarf Pakcoy

Antara jenis sawi yang mudah ditanam, dijaga & tak byk songgeh.Tempoh tuaian yang singkat.Jenis sayuran yang boleh rawat buah pinggang yg dah ada toxic & mula rosak,kata Dr Noordin Darus,bukan kata saya sebab saya sekolah sampai darjah 6 jer.

Sepenuhnya guna tinja ayam proses jenis serbuk sebagai baja asas yang digaul sekali semasa penyediaan medium tanaman.Lepas gaul siram dengan EM.Biarkan antara 7- 14 hari baru mula tanam, bagi microbe uraikan dulu baja tu supaya nutrientsnya tersedia diambil oleh pokok.

SAWI DWARF PAKCOY Cantik Subur Mudah Ditanam, 18 Hari Dah Boleh Tuai!

Bagusnya baja jenis tinja ni dia jenis slow release,tak rosakkan tanaman kalau letak berlebihan, bagus pada tanah untuk jangkamasa yang panjang, lengkap dengan NPK termasuk TE/trace element yang mana pada sesetengah baja kimia tak dapat supply.Kekurangannya pokok lambat sikit membesar berbanding baja kimia sebab dia jenis slow release.Takpaa arr laju-laju sangat nok gi manerr.

Satu plot tuu tak silap saya letak tinja dalam 3-5 kg (kos lebih kurang rm2.00-rm4.00).Seminggu sekali *foliar spray dengan seaweed + fish protein & siram dengan EM.Tempoh tuaian dari mula alih dari semaian lebih kurang 18 hari.Tanam tanpa kawalan serangga..buleh arr tanam sekadar main-main je.

IKLAN

SAWI DWARF PAKCOY Cantik Subur Mudah Ditanam, 18 Hari Dah Boleh Tuai!

EM ialah effective microorganisms.Microb baik untuk suburkan tanah,jaga tanah,bantu akar serap nutrient-nutrient yang lockout dalam tanah.

Info Ekstra:

Boleh juga guna tinja ayam. Tinja ayam lagi tinggi kandungan nitrogen berbanding tinja kambing.Personallly saya lebih suka guna tinja kambing untuk pokok berbuah atau sayur berbuah.

Saya tanam di tempat terbuka,kena panas dari pagi hingga petang..masa anak pokok ada 2 atau 3 daun sebenar (tak termasuk dua daun yang mula-mula keluar, yang tu kotiledon bukan daun lagi) dalam tray semaian dah boleh bagi sikit-sikit air baja.Boleh larutkan setengah sudu baja kopi dengan 1 atau 2 liter air,spray pada anak pokok.

IKLAN

SAWI DWARF PAKCOY Cantik Subur Mudah Ditanam, 18 Hari Dah Boleh Tuai!

Tinja Ayam boleh di beli di kedai pertanian ada jual.Jangan beli yang paket kecik,rugi,mahal.Beli terus 1 guni.Tempat saya yang jenis serbuk ni 1 guni besar (40kg) rm30.Kalau yang jenis pallet mahal sikit,tapi bau kuat skit.Yang serbuk langsung takda bau.

Foliar ialah spray pada keseluruhan pokok,terutama bahagian-bahagian bawah daun, ada yang panggil foliar feeding maksudnya bagi makan pokok melalui daun-daun.

SAWI DWARF PAKCOY Cantik Subur Mudah Ditanam, 18 Hari Dah Boleh Tuai!

IKLAN

Mesti Baca:Cara Buat JERUK SAWI Sendiri, Lebih Bersih Tak Terlalu Masin!

Baca Lagi Di Sini:TANAM SAWI Rendam Keratan Batang Dalam Air 4,5 Hari Nampak Pucuk Baru!

Artikel Menarik:TEKNIK Tanam SAWI GERGASI, Campur Benih Dengan Sedikit Pasir, Jarakkan 10cm Setiap Pokok

Mingguan Wanita: Mak-mak yang suka berkebun tu, boleh cuba tanam Sawi Dwarf Pakcoy ini ikut tip yang dikongsikan ini. Mudah ditanam, senang dijaga malah 18 hari dah boleh tuai.

Sumber: Harun Arun

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI