Kelahiran anak-anak kembar pastinya dinanti-nantikan bagi setiap pasangan suami isteri. Melihat keletah anak-anak yang comel, bergaya sedondon dan membesar bersam-sama. Kembar dua dan tiga mungkin perkara biasa, namun bagaimana jika ditakdirkan hamil dan bersalin kembar 9 sekaligus? Memang tak dapat dibayangkan situasinya.

Wanita Bersalin Kembar 9

Seorang wanita dari Mali selamat melahirkan bayi kembar sembilan di Maghribi, kata kerajaan negara itu walaupun pihak berkuasa Maghribi masih belum mengesahkannya.

Halima Cisse, 25, berasal dari sebuah wilayah miskin di Barat Afrika, pada mulanya dijangka bakal melahirkan bayi kembar tujuh, berdasarkan ujian ultrasound yang dijalankan di Mali dan Maghribi. Cisse diterbangkan kerajaan Mali ke Maghribi bagi mendapatkan penjagaan kesihatan yang lebih baik.

Namun demikian doktor terlepas pandang pada 2 orang lagi bayi menjadikan jumlah keseluruhan 9 bayi kembar selamat dilahirkan secara pembedahan caesarean.

Ibu Dan Bayi Keadaan Sihat

Kementerian Kesihatan Mali dalam satu kenyataan memaklumkan Cisse selamat melahirkan lima bayi perempuan dan empat bayi lelaki menerusi pembedahan .

“Ibu dan semua bayinya berada dalam keadaan baik,” menurut Menteri Kesihatan Mali, Fanta Siby, yang menerima maklumat mengenai perkembangan terbabit menerusi doktor Mali yang menemani wanita berkenaan.

Siby berkata lagi, ibu dan semua bayinya dijangka pulang dalam tempoh beberapa minggu lagi.Siby turut mengucapkan tahniah kepada pasukan perubatan di Mali dan Maghribi yang amat profesional dalam menyambut kelahiran semua bayi berkenaan.

Menurut media tempatan, namun doktor menzahirkan kebimbangan dengan tahap kesihatan Cisse dan kelangsungan hidup bayi-bayi kembar yang dilahirkan. Ini kerana kelahiran bayi kembar 9 sangat jarang berlaku, malah kebarangkalian selalu berlaku komplikasi kesihatan memandangkan kerana bayi dilahirkan tidak cukup bulan.

Namun demikian, Jurucakap Kementerian Kesihatan Maghribi, Rachid Koudhari, berkata pihaknya tidak mendapat sebarang maklumat bahawa ada kelahiran sedemikian di mana-mana hospital di negara itu.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
8 Tip Peluang Hamil Anak Kembar, Perkongsian Oleh Dr Hamid Arshat
PERCAYA Jodoh Kehidupan Lampau, Adik Beradik KEMBAR 5 Tahun ‘Dikahwinkan’

MW:Kebesaran tuhan.Hebatnya mampu mengandung dan bersalin anak kembar 9. Semoga ibunya kembali sihat dan anak-anak kembarnya membesar dengan sempurna.

Sumber: Bharian, The Guardian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Wanita Mali Dijangka Hamil 7 Bayi, Rupanya Selamat Bersalin Kembar 9!

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Wanita Mali Dijangka Hamil 7 Bayi, Rupanya Selamat Bersalin Kembar 9!

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Wanita Mali Dijangka Hamil 7 Bayi, Rupanya Selamat Bersalin Kembar 9!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI