Gambar Sekadar Hiasan

Sekarang ini tak cukup kalau nak mengharapkan suami seorang yang bekerja mencari nafkah. Mengharapkan gaji suami untuk tanggung isteri dan keluarga, rasanya tak sempat cukup bulan dah habis.

Pening pula kepala suami memikirkan nak cari duit dan tanggung isteri keluarga. Nak tak nak isteri pun kena kerja sambilan untuk dapatkan duit tambahan dalam meneruskan kehidupan.

Itu tidak jadi masalah pun demi tingkatkan pendapatan keluarga. Apa yang menjadi masalah bila suami mula berkira-kira dan kedekut dengan isteri teurtamanya bila isteri ada duit sendiri.

Mulalah fikir, kalau isteri berhenti kerja dan suami seorang yang tanggung isteri dan keluarga, mahunya tak cukup duit setiap bulan. Lepas itu berkira-kira dan kedekut pula dengna isteri.

Sebenarnya, percayalah rezeki pasti akan melimpah ruah bila suami utamakan isteri dan anak-anak. Duit habiskan pun tak kisah, hati tenang sebab mampu puaskan hati keluarga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Isteri TAK KERJA ‘Habiskan Duit Suami’, TAK BERDOSA PUN! Semua Untuk Anak, Dirinya!

Suami Isteri Gaji BESAR Tapi Kereta Biasa-Biasa, Ada Alasannya! Dia Kedekut Yang Cerdik

Tanggung Isteri Keluarga, Rezeki Makin Bertambah

Jangan kedekut dengan isteri, nanti Allah limpahkan lebih banyak rezeki pada suami.

Dah 4 tahun isteri saya menghabiskan duit suaminya…

IKLAN

Dulu, isteri seorang wanita yang bekerjaya, ada pendapatan tetap, gaji bersihnya hampir RM3k setiap bulan. Hidup mewah bila suami isteri bekerja…dari anak seorang, sehinggalah lahir yang ketiga.

Selesa, tak rasa langsung sesak tengah bulan…

Bila isteri ada pendapatan, maka apa yang ada dalam fikiran saya? Kalau duit saya tak cukup, saya bloeh mintak kat dia. Lepas itu, hadirlah nafsu untuk tukar HP, sport rim, modified kereta dan sebagainya.

Tak tanya isteri dah, terus buat keputusan sendiri.

Balik rumah dgn HP baru, sport rim baru, isteri berleter la kejap, lepas itu dia cool. Kalau bulan yang spend duit untuk beli macam-macam tu mesti bajet lari, maka mintak duit isteri. Walaupun isteri beri tapi siap dengan pakej berleter.

Isteri Terpaksa Berhenti Kerja

Bila pengasuh tiba-tiba tak boleh jaga anak ketiga yang masih baby tu, isteri ambil cuti untuk jaga sementara nak cari pengasuh baru. Kami duduk berbincang, bersembang hati ke hati.

IKLAN

Saya tak bersedia lagi untuk dia berhenti sebab komitmen bulanan tu masih sama, plan atas gaji 2 orang. Tapi bila difikirkan tentang anak-anak, maka isteri kata keputusan yang terbaik adalah berhenti kerja, duduk rumah, uruskan anak-anak sebab mereka dah mula nak sekolah.

Apa perkara pertama yang terlintas di fikiran saya? Cukup kah gaji seorang saja ni.

Alhamdulillah, tahun ni dah tahun keempat isteri menjadi suri rumah sepenuh masa tanpa sebarang punca pendapatan. Komitmen masih sama, hutang masih sama, dan ditambah pula dengan yuran sekolah untuk setiap anak.

Sepanjang 4 tahun dia menghabiskan duit suaminya, duit suaminya TAK PERNAH HABIS.

Ajaibkan aturan Allah, semuanya suami belikan, sediakan, semuanya suami bagi, tapi rezeki suami makin murah, makin mencurah-curah. Tiap=tiap tahun gaji asyik naik sahaja, bonus suami pun banyak.

Suami Mudahkan Urusan Isteri

IKLAN

Rupa-rupanya, tak miskin si suami yg tanggung isteri sepenuhnya. Tak susah si suami yang memudahkan urusan isteri dan tak berkira dengan isteri.

Sepanjang 4 tahun ni jugak, Allah berikan kesihatan yang cukup baik kepada saya. Jarang sakit untuk keluar mencari rezeki buat keluarga…

Setiap urusan tu rasa mudah dan setiap kali bekerja tu hati rasa tenang, walaupun gaji dihabiskan untuk keluarga. Tapi ianya tak menyebabkan diri rasa serabut dan DUIT TAK CUKUP.

Setiap bulan sentiasa saja cukup…Allah s.w.t tak pernah kedekut dan kejam pada hamba-Nya yang menjalankan tanggungjawab serta kewajipan yang diamanahkan kepadanya untuk DITUNAIKAN…

Mingguan Wanita : Betul sangat, jangan berkira dengan isteri dan ank, sebab semua rezeki Allah dah atur cantik-cantik.

Sumber : Firdaus Shakirin

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI