Gambar Sekadar Hiasan

Sekarang ini tak cukup kalau nak mengharapkan suami seorang yang bekerja mencari nafkah. Mengharapkan gaji suami untuk tanggung isteri dan keluarga, rasanya tak sempat cukup bulan dah habis.

Pening pula kepala suami memikirkan nak cari duit dan tanggung isteri keluarga. Nak tak nak isteri pun kena kerja sambilan untuk dapatkan duit tambahan dalam meneruskan kehidupan.

Itu tidak jadi masalah pun demi tingkatkan pendapatan keluarga. Apa yang menjadi masalah bila suami mula berkira-kira dan kedekut dengan isteri teurtamanya bila isteri ada duit sendiri.

Mulalah fikir, kalau isteri berhenti kerja dan suami seorang yang tanggung isteri dan keluarga, mahunya tak cukup duit setiap bulan. Lepas itu berkira-kira dan kedekut pula dengna isteri.

Sebenarnya, percayalah rezeki pasti akan melimpah ruah bila suami utamakan isteri dan anak-anak. Duit habiskan pun tak kisah, hati tenang sebab mampu puaskan hati keluarga.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Isteri TAK KERJA ‘Habiskan Duit Suami’, TAK BERDOSA PUN! Semua Untuk Anak, Dirinya!

Suami Isteri Gaji BESAR Tapi Kereta Biasa-Biasa, Ada Alasannya! Dia Kedekut Yang Cerdik

Tanggung Isteri Keluarga, Rezeki Makin Bertambah

Jangan kedekut dengan isteri, nanti Allah limpahkan lebih banyak rezeki pada suami.

Dah 4 tahun isteri saya menghabiskan duit suaminya…

Dulu, isteri seorang wanita yang bekerjaya, ada pendapatan tetap, gaji bersihnya hampir RM3k setiap bulan. Hidup mewah bila suami isteri bekerja…dari anak seorang, sehinggalah lahir yang ketiga.

Selesa, tak rasa langsung sesak tengah bulan…

Bila isteri ada pendapatan, maka apa yang ada dalam fikiran saya? Kalau duit saya tak cukup, saya bloeh mintak kat dia. Lepas itu, hadirlah nafsu untuk tukar HP, sport rim, modified kereta dan sebagainya.

Tak tanya isteri dah, terus buat keputusan sendiri.

IKLAN

Balik rumah dgn HP baru, sport rim baru, isteri berleter la kejap, lepas itu dia cool. Kalau bulan yang spend duit untuk beli macam-macam tu mesti bajet lari, maka mintak duit isteri. Walaupun isteri beri tapi siap dengan pakej berleter.

Isteri Terpaksa Berhenti Kerja

Bila pengasuh tiba-tiba tak boleh jaga anak ketiga yang masih baby tu, isteri ambil cuti untuk jaga sementara nak cari pengasuh baru. Kami duduk berbincang, bersembang hati ke hati.

Saya tak bersedia lagi untuk dia berhenti sebab komitmen bulanan tu masih sama, plan atas gaji 2 orang. Tapi bila difikirkan tentang anak-anak, maka isteri kata keputusan yang terbaik adalah berhenti kerja, duduk rumah, uruskan anak-anak sebab mereka dah mula nak sekolah.

Apa perkara pertama yang terlintas di fikiran saya? Cukup kah gaji seorang saja ni.

Alhamdulillah, tahun ni dah tahun keempat isteri menjadi suri rumah sepenuh masa tanpa sebarang punca pendapatan. Komitmen masih sama, hutang masih sama, dan ditambah pula dengan yuran sekolah untuk setiap anak.

Sepanjang 4 tahun dia menghabiskan duit suaminya, duit suaminya TAK PERNAH HABIS.

Ajaibkan aturan Allah, semuanya suami belikan, sediakan, semuanya suami bagi, tapi rezeki suami makin murah, makin mencurah-curah. Tiap=tiap tahun gaji asyik naik sahaja, bonus suami pun banyak.

Suami Mudahkan Urusan Isteri

Rupa-rupanya, tak miskin si suami yg tanggung isteri sepenuhnya. Tak susah si suami yang memudahkan urusan isteri dan tak berkira dengan isteri.

IKLAN

Sepanjang 4 tahun ni jugak, Allah berikan kesihatan yang cukup baik kepada saya. Jarang sakit untuk keluar mencari rezeki buat keluarga…

Setiap urusan tu rasa mudah dan setiap kali bekerja tu hati rasa tenang, walaupun gaji dihabiskan untuk keluarga. Tapi ianya tak menyebabkan diri rasa serabut dan DUIT TAK CUKUP.

Setiap bulan sentiasa saja cukup…Allah s.w.t tak pernah kedekut dan kejam pada hamba-Nya yang menjalankan tanggungjawab serta kewajipan yang diamanahkan kepadanya untuk DITUNAIKAN…

Mingguan Wanita : Betul sangat, jangan berkira dengan isteri dan ank, sebab semua rezeki Allah dah atur cantik-cantik.

Sumber : Firdaus Shakirin

Tak Jatuh MISKIN Suami Tanggung Isteri Sepenuhnya, Hati Tenang Duit Habis Untuk Keluarga!

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

IKLAN

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita