Senang je rupanya nak buat sendiri Mango Cheesecake ni. Tak payah dibakar, letak dalam peti sejuk dan boleh terus dimakan. Bahan-bahan pun tak banyak dan sedia ada di rumah. Mak-mak yang nak buat cheesecake ni bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Mohamad Irman Khairruddin ini.

“Bila tiada pasangan terpaksa la buat sendiri ‘Mango Cheesecake’ ala bujang terlajak (no bake). Resepi ada dibawah dan hasilnya tadaaaa.”

Mango Cheesecake(no bake) letak dalam peti sejuk

Bahan-Bahan (BASE)

70 gram butter (cairkan)
30 ketul biskut (tak kisah jenama apa janji biskut tawar)
*Hancurkan biskut dan masukkan butter (dicairkan) dan gaul serta letak ke dalam loyang.

Bahan-Bahan (BAHAGIAN TENGAH):

250 gram cream cheese
200 ml whipped cream
80 gram gula
1 1/2 sudu makan gelatin
Perahan lemon ikut Kita
1 biji Mangga yang diblend (tapiskan) bahagikan 2 bekas

Cara Membuat:

1.Campurkan cream cheese,gula,perahan lemon dan mango puree pukul hingga kembang.
2.Mangkuk lain pukul whipped cream, gula (ikut nak letak atau tak), perahan lemon dan campur gelatin yang dicairkan atau serbuk agar-agar pukul hingga kembang.
3.Campur kedua-dua step 1 & 2 secara kaup balik secara sebati masukkan kedalam loyang.

IKLAN

Mango Puree (Topping)

Mango yang blend tadi
1 1/2 sudu mkn Gelatin/ serbuk agar (bersama air panas sehingga menjadi likat dan larut.)

*Kalau nak sedap lagi tambah lemon atau parutkan kulit lemon sikit kedalamnya.

IKLAN

Info Ekstra!

  • Whipping cream dia dairy kalau whipped cream dia non diary.
  • Guna gelatin atau serbuk agar-agar.
  • Nak keluarkan kek dari loyang tanpa calar-calar, alas baking paper dalam loyang tu, lebihkan dia..tarik perlahan-perlahan masa nak bawa keluar.
  • Letak pada chiller bahagian bawah peti sejuk.
  • Saya guna loyang yang boleh bukak tepi dan bawah. Saiz saya tak pastu sebab pakai amik je beli.

IKLAN

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Senangnya Buat Souffle Cheesecake, Hanya 3 Bahan & Tak Guna Tepung Langsung!

MW: Mudahnya nak buat ‘Mango Cheesecake’, bahan-bahan tak banyak dan takde oven pun tak jadi masalah sebab tak perlu dibakar. Simpan je dalam peti sejuk dah boleh makan.

Sumber: Mohamad Irman Khairruddin