Senang je rupanya nak buat sendiri Mango Cheesecake ni. Tak payah dibakar, letak dalam peti sejuk dan boleh terus dimakan. Bahan-bahan pun tak banyak dan sedia ada di rumah. Mak-mak yang nak buat cheesecake ni bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Mohamad Irman Khairruddin ini.
“Bila tiada pasangan terpaksa la buat sendiri ‘Mango Cheesecake’ ala bujang terlajak (no bake). Resepi ada dibawah dan hasilnya tadaaaa.”
Mango Cheesecake(no bake) letak dalam peti sejuk
Bahan-Bahan (BASE)
70 gram butter (cairkan)
30 ketul biskut (tak kisah jenama apa janji biskut tawar)
*Hancurkan biskut dan masukkan butter (dicairkan) dan gaul serta letak ke dalam loyang.
Bahan-Bahan (BAHAGIAN TENGAH):
250 gram cream cheese
200 ml whipped cream
80 gram gula
1 1/2 sudu makan gelatin
Perahan lemon ikut Kita
1 biji Mangga yang diblend (tapiskan) bahagikan 2 bekas
Ads
Cara Membuat:
1.Campurkan cream cheese,gula,perahan lemon dan mango puree pukul hingga kembang.
2.Mangkuk lain pukul whipped cream, gula (ikut nak letak atau tak), perahan lemon dan campur gelatin yang dicairkan atau serbuk agar-agar pukul hingga kembang.
3.Campur kedua-dua step 1 & 2 secara kaup balik secara sebati masukkan kedalam loyang.
Mango Puree (Topping)
Mango yang blend tadi
1 1/2 sudu mkn Gelatin/ serbuk agar (bersama air panas sehingga menjadi likat dan larut.)
*Kalau nak sedap lagi tambah lemon atau parutkan kulit lemon sikit kedalamnya.
Ads
Info Ekstra!
Whipping cream dia dairy kalau whipped cream dia non diary.
Guna gelatin atau serbuk agar-agar.
Nak keluarkan kek dari loyang tanpa calar-calar, alas baking paper dalam loyang tu, lebihkan dia..tarik perlahan-perlahan masa nak bawa keluar.
Letak pada chiller bahagian bawah peti sejuk.
Saya guna loyang yang boleh bukak tepi dan bawah. Saiz saya tak pastu sebab pakai amik je beli.
MW: Mudahnya nak buat ‘Mango Cheesecake’, bahan-bahan tak banyak dan takde oven pun tak jadi masalah sebab tak perlu dibakar. Simpan je dalam peti sejuk dah boleh makan.
Rupanya lobak merah pun boleh dijadikan snek yang sedap dan sihat. Bagi anak-anak yang suka makan snek tapi payah nak makan sayur, mak-mak boleh cuba buat ‘Carrot Chips’ ini di rumah.Bakar garing dalam oven, atau guna air fryer pun boleh. Hanya guna 3 bahan je, nak buat pun mudah.
Boleh cuba resipi Carrot Chips yang sihat dan senang nak buat ni daripada Puan Noraliza Alwi sebagai panduan;
“Ok. Hari ni saja nak share idea untuk mak/mak yang pening bila anak asyik nak snek..nak snek. Resepi mudah buat carrot chip sihat untuk anak. Guna Air fryer pun boleh, 3 bahan saja.”
“Resepi Carrot Chips Mudah”
Bahan-Bahan:
Lobak Merah – ikut suka banyak mana
Minyak Zaitun
Garam sedikit sahaja
*Mesti ada peeler ya dirumah nak senang kerja.
Cara Membuat:
1. Basuh bersih carrot.
2. Bolehlah ‘peel’ carrot dengan agak tebal.
3. Cuba elakkan dari terputus-putus.
4. Dah siap peel, gaul sama garam dan renjis sikit dengan olive oil.
Bakar pada suhu tinggi 250C selama 20 minit.
Siap bakar garing boleh kunyah-kunyah macam potato chip.
Owh ya chip ini pun baby friendly sebagai finger food mereka.
Nuget adalah kegemaran anak-anak (mak ayah pun suka kan?) membuatkan mak ayah akan membeli dan menyimpan stok itu di rumah. Tak kira nuget biasa atau nuget tempura. Dua-dua sedap kan?
Nuget Buatan Sendiri Lebih Enak
Nurul Ain Syed Mohd https://www.facebook.com/ainsyeh berkongsi cara membuat sendiri nuget ala tempura di rumah. Bila buat sendiri, rasa puas hati kerana kita tahu setiap ramuan yang kita masukkan di dalamnya.
Tahu Semua Isi Kandungannya
Kata orang, versi lebih sihat lah kan? Cara nak membuatnya pun mudah je. Bahan pun tak banyak.
Hujung minggu ni bolehlah buat nuget ala tempura ni dan simpan untuk stok anak-anak. Tak perlu lagi beli yang frozen di luar. Rasanya gerenti lebih sedap sebab kita buat fresh, terus goreng. Jom tinjau Resipi Nuget Homemade Ala Tempura ini. Selamat mencuba!
Resipi Nuget Tempura Homemade
Bahan bahan:
3 keping isi ayam bahagian dada
2 biji telur
1/2 labu bawang merah besar (bawang kecil pun boleh)
3-4 ulas bawang putih
5 sudu kecil tepung ubi
Sedikit tepung serba guna (saya guna tepung bestari)
Sedikit mentega
Sedikit garam dan serbuk lada hitam Minyak untuk menggoreng * Untuk baby tak perlu letak garam dan lada hitam, boleh tambah sayur seperti lobak merah, brokoli dan lain lain. Tambah nasi pun boleh.
Cara memasak:
Potong semua bahan,satukan di dalam blender dan kisar hancur. Kecuali tepung serba guna dan mentega.
Masukkan adunan yang dikisar tadi ke dalam loyang yang disapu mentega untuk mengelakkan ia lekat. Kukus selama 30 minit atau tunggu sehingga masak. Setelah masak, keluarkan dan tunggu sejuk sebelum dipotong mengikut saiz dan bentuk yang diinginkan.
Bancuh tepung serba guna dengan sedikit air masak. Tak terlalu pekat, tak terlalu cair. Celup nuget ke dalam bancuhan tepung tadi. Kemudian goreng atau grill sehingga warna kekuningan.
Ada dua cara sebenarnya. Boleh juga golek dalam serbuk roti sebelum goreng. Ikut cita rasa masing masing. Selamat mencuba! Kiri dengan serbuk roti. Kanan tanpa serbuk roti. Menggunakan adunan yang sama tadi. Selamat mencuba!!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Rendang memang antara menu wajib setiap kali tibanya raya. Memandangkan tahun ni beraya di rumah sendiri, kenalah buat rendang sendiri untuk dimakan dengan ketupat dan lemang nanti. Jangan risau, walaupun tak pernah masak rendang sendiri di rumah, boleh cuba buat ikut resipi mudah, ringkas dan sedap yang dikongsikan ini. Dijamin terasa keaslian Rendang Ayam warisan zaman berzaman macam mak-mak dan nenek-nenek kita buat dulu.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ini sebagai rujukan;
“Saya nak kongsikan resepi Rendang Ayam mudah dan ringkas.Walaupun ringkas, memang sedap dan rasa keaslian rendang warisan zaman berzaman.Makan bersama ketupat atau lemang memang terasa nikmat kesedapan bagai meletup- letup kemeriahan di dalam mulut. Hahaha..”
Mudah. Orang yang tak pernah memasak seumur hidup pun boleh cuba buat ikut resepi ni..
Resepi Rendang Ayam
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam
2 cawan santan
2 sudu kerisik
2 asam keping
1 helai daun kunyit diracik halus
3 helai daun limau purut di hiris kasar
Minyak untuk menumis
garam & gula secukup rasa
Bahan-bahan (Dikisar) :
20 biji cili kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci kunyit hidup
3 inci halia
3 inci lengkuas
Cara Membuat:
1.Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
2.Masukkan santan dan ayam. Gaul rata.
3.Masukkan kerisik dan kacau rata. Masukkan garam gula.
4.Bila kuah dah pekat, masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
Warga emas tegur remaja main motosikal maut dipukul besi cota. Seorang lelaki warga emas berusia 60 tahun maut selepas dipercayai dipukul dengan sebatang besi cota dalam kejadian di Kampung Buluh, Gual Ipoh pada petang Khamis.