Resipi Keledek Goreng, Rangup Dan Sedap, Sama Macam Peniaga Pisang Goreng Jual
Keledek goreng memang sedap dinikmati sebagai kudapan petang. Selalunya kita hanya beli gerai-gerai tepi jalan. Memang sedap tapi kalau nak puas makan, eloklah kalau kita buat sendiri sahaja.
Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan keledek goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual, boleh cuba resipi perkongsian Aiza Shereen ini. Bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jom mama kita cuba buat!
RESIPI KELEDEK GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Ubi keledek – kupas kulit
Tepung gandum
Marjerin
Garam
Minyak masak
Air suam
Serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Bersihkan keledek, kupas kulit dan potong keledek panjang-panjang.
2. Untuk bancuhan tepung, satukan tepung gandum, marjerin, garam, minyak masak, serbuk kunyit dan air suam.
Ads
3. Jika suka letak gula, boleh letak. Sukatannya agak-agak sahaja ikut sebanyak mana keledek yang anda guna.
4. Bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan biar betul-betul panas. Goreng keledek secara berperingkat.
6. Bila keledek sudah garing keemasan, angkat, toskan dan sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
KHASIAT UBI KELEDEK:
Ads
1. Vitamin B6
Ubi keledek mengandungi vitamin B6 yang membantu mengurangkan larutan kimia homosisteina di dalam badan. Homosisteina dikaitkan dengan penyakit degeneratif termasuk serangan jantung.
2. Vitamin C
Vitamin C di dalam ubi keledek penting untuk pembentukan tulang dan gigi, penghadaman, dan pembentukan sel darah. Ia juga baik untuk menyembuhkan selesema dan virus influenza. Vitamin C juga mempercepatkan penyembuhan luka dan menghasilkan kolagen yang membantu mengekalkan keanjalan kulit bak remaja.
3. Anti-oksidan
Memakan ubi keledek membantu melindungi badan dari toksin yang membawa kepada kanser.
4. Zat Besi
Kandungan zat besi di dalam ubi keledek menyokong sistem imun dan memastikannya berfungsi dengan baik di dalam badan. Ia memberikan tenaga, membantu pengeluaran sel darah putih, menentang stres, dan memetabolismekan protein.
5. Magnesium
Ubi keledek merupakan sumber magnesium. Magnesium penting untuk kesihatan arteri darah, tulang, jantung, otot, dan fungsi saraf.
6. Pottasium
Potassium yang diketahui ada di dalam pisang juga turut ada di dalam ubi keledek. Potassium mengawal degupan jantung dan signal saraf. Ia juga melegakan pengecutan otot, mengurangkan bengkak, dan melindungi serta mengawal aktiviti buah pinggang.
Ads
7. Gula
Rasa ubi keledek yang semulajadi manis tidak bermakna ia tidak baik untuk kesihatan. Ia dilepaskan dengan perlahan ke dalam darah untuk memastikan keseimbangan sumber tenaga.
8. Karotenoid
Warna oren pada ubi keledek menunjukkan yang ia tinggi karotenoid seperti beta karoten dan sejenisnya. Karotenoid membantu menguatkan penglihatan dan menggalakkan ketahanan kita kepada penyakit. Ia merupakan antioksidan kuat yang mencegah kanser dan melindungi diri daripada tanda-tanda penuaan.
Bagi peminat kek keju, Basque Burnt Cheese Cake antara kek sedap yang mesti kena cuba! Kek ini memang agak mahal mahalnya jika dibeli, memandangkan mempunyai kandungan keju yang banyak. Namun sebenarnya tak susah nak buat Basque Burnt Cheese Cake hanya guna 6 bahan je.Malah lebih jimat dan berbaloi.
Mak-mak boleh cuba resipi Basque Burnt Cheese Cake yang dibuat niaga seperti yang dikongsikan oleh Puan Raja Rehan Raja Zammil ini. Menurut wanita ini, adunan ini boleh dapat dalam 8 biji kek dan paling penting jangan derhaka pada resipinya.
“Kat sini akak nak share resepi Basque Burnt Cheese Cake yang dibuat niaga.. Baca satu-satu tau.. Please jangan derhaka kat resepi. Doakan sekali rehan murah rezeki yer kesayangan semua.”
Resepi Basque Burnt Cheese Cake by Rehan’s Homemade
Bahan-Bahan:
2kg cream cheese Royal Victoria (keluarkan dari peti sejuk sejam awal)
14 biji telur gred A
60gm Tepung gandum
600gm gula halus
2 penutup Esen vanilla
1 litre Whippingcream (pukul kental terlebih dahulu)
Cara Membuat:
1. Pukul Whippingcream sehingga kental dan ketepikan (masuk balik dalam peti ais).
2. Mix cream cheese dengan gula halus sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji beserta esen vanilla.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum dan mix sebati.
5. Kemudian, masukkan pula Whippingcream yang dah kite simpan dalam peti ais tadi.. Mix sekadar sebati kan sahaja.
6. Untuk loyang 6 inch.. Adunan ni dapat dalam 8 biji kek. Alaskan kertas parchment paper kat loyang.. Anggaran sebelum bakar untuk sebiji kek dalam 550gm.
7. Bakar pada suhu 200c selama 45minit kemudian tukarkan suhu kepada 170c selama 15 minit.
8. Sejukkan dalam peti ais selama 2 jam sebelum dihidangkan.
Nota:
Sebelum buat semua ni.. Sila panaskan oven terlebih dahulu, guna api atas bawah.
MW: Bagi peminat cheese cake boleh cuba resipi ini. Nak beli agak mahal harganya, lebih jimat dan berbaloi bila buat sendiri.
Resipi Sambal Masak, tradisi orang Selama Perak, belajar dari arwah mak mentua.Memang nampak sedap sungguh resipi sambal masak ni. Malah bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak, malah nak buat pun mudah.
Menurut perkongsian daripada Puan Yusnita Nayan, sambal ni merupakan menu tradisi berasal daripada masyarakat setempat di daerah Selama Perak. Sambal ni sedap dinikmati dengan terung bakar, jering, jantung piasang rebus, pucuk paku dan sebagainya.
Sejak kahwin dengan orang Selama, Perak..baru kenal sambal ni. Belajar dari arwah mak mentua sampai la jadi peberet. Makan pulak dengan jantung pisang rebus, pucuk paku rebus,terung bakar..Memang sedap la.
Dah tak tahu nak masak apa? Maklum saja, sebelum PKP bolehlah sekali sekala beli makanan kat luar. Tapi macam sekarang nie tak adalah banyak pilihan. Daripada pening nak fikirkan pasal makanan yang tertentu sahaja dijual, lebih baik makan sendiri. Baru puas hati.
Biasa mak-mak masak makaroni keju, makaroni goreng yang mewah dengan lauk daging, udang ayam dan macam-macam lagi yang diletaknya. Apa kata kali ini mak-mak cuba masala makaroni. Resipi ini dikongsi oleh Zulfaza Loves Cooking ZLC. Katannya:
“Kalau mak-mak nak masak makaroni untuk hidangan keluarga, boleh cuba sesuatu yang berbeza. Masala makaron nie sesuai untuk penggemar sayur sebab ia tak guna sebarang daging dan lauk lain. Anak-anak yang tak suka makan sayur pun boleh jadi suka.
Masala Makaroni
Bahan-bahan:
1 paket makaroni (atau sebarang pasta pilihan) – rebus dengan air dan garam hingga lembut, toskan)
Minyak untuk menumis
1 biji bawang besar @ holland- cincang
6 ulas bawang putih – cincang
2 inci halia – cincang
1 biji capsicum – cincang
3 biji tomato – cincang
2 – 3 biji cili hijau – hiris (saya guna cili padi)
Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan serbuk kunyit. Tumis sebentar. Masukkan sos tomato, sos cili. Gaul rata dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato, lobak dan cili hiris. Tumis hingga tomato lembut. Masukkan perahan limau, kacau rata.
Masukkan pasta. Gaul rata. Masak hingga sos dan pasta sebati. Masukkan kacang peas. Gaul rata. Kacau2 seketika.
Masukkan capsicum dan daun ketumbar. Gaul rata. Kacau2 sekejap. Akhir sekali masukkan parutan keju. Gaul rata. Siap….
Ibu tiga anak digilis lori simen ketika berhenti di lampu isyarat, kegagalan brek jadi punca. Seorang anggota penjara yang juga ibu kepada tiga anak,...