
Resipi Agar-agar Milo Serbuk & Kotak, Mewah Betul Rasa Coklat
Milo cukup terkenal dengan tagline, ‘Minum Milo Anda Jadi Sihat dan Kuat.’ Bermacam-macam resipi boleh dihasilkan menggunakan Milo salah satunya ialah agar-agar Milo.
Resipi agar-agar Milo ini cukup menarik untuk dicuba kerana hanya dengan empat bahan sahaja, kita boleh hasilkan seloyang pencuci mulut yang lazat. Anak-anak mesti suka makan terutama apabila dihidangkan sejuk-sejuk.
Jom kita cuba resipi agar-agar Milo seperti yang dikongsikan oleh Ayu Mashrudin ini.
RESIPI AGAR-AGAR MILO
BAHAN-BAHAN:
1 kotak air Milo (1 liter)
1 paket agar-agar serbuk
2 sudu besar gula
3 sudu besar Milo
CARA MEMBUAT:
1. Masak semua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
2. Tuang dalam acuan.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama 4 hingga 5 jam. Hidangkan.
Sumber kredit: Ayu Mashrudin
Resipi Biskut Mazola ‘Lagend’ Guna Peanut Butter, Paling Mudah Dan Melting

Kalau masa raya, biskut mazola inilah yang dicari oleh tetamu. Sedap dan melting bila masuk mulut. Itu kalau membuatnya kena caranya.
Bukan emua orang boleh buat biskut mazola lagend ni. Tak tahu teknik, boleh jadi keras dan tak sedap. Sebolehnya, kalau nak makan, bila masuk mulut terus berderai. Barulah nikmat bila makannya.
Biasanya, kalau berderai itu, ada yang gunakan hanya kacang tumbuk sebagai bahan utama. Malah, mak-mak nak kena tumbuk atau mesin kacang itu sehingga betul-betul lumat, barulah menjadi.
Kali ini, Azlina Ina Fans berkongsi resipi biskut mazola sama dengan asalnya, sedap dan melting. Kalau biasa kita gunakan kacang tumbuk tapi sekarang tak perlu, hanya guna peanut butter sahaja. Itu sudah cukup dan rasnya sama seperti ori.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Tepung Pelita Guna Sukatan Cawan, Tak Perlu Kukus, Buat Sendiri Puas Hati!
Resipi Walnut Almond Paling Senang, Biskut ‘Kayangan’ Tak Perlu Bakar, Mixer, Sedap Sangat!
Info Lebih Menarik DI SINI
Biskut Mazola Paling Mudah
“Kalau rasa malas nak tumbuk atau kisar kacang, boleh cuba cara senang, Cuma gaul sahaja. Sebiji sama dengan ori.
Cara Membuatnya:
1. Rasa sama seperti biskut mazola yang ori.
2. Susun cantik-cantik dalam bekas.
3. Bahan-bahan:
Sukatan cawan (Tak kisah cawan jenis apa, asalkan sukat pakai cawan yang sama.
160 gm ladies choice peanut butter
1 cawan gula halus (ikut citarasa)
1/2 cawan susu tepung biasa
3/4 cawan minyak masak biasa
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
4. Campurkan semua bahan kecuali minyak
5. Ini hasil campuran tadi.
6. Masukkan peanut butter tadi, gaulkan bersama semua bahan tadi.
7. Kemudian, tambahkan minyak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
8. Doh dah cantik.
9. Bentukkan bulat-bulat dan sapukan kuning telur di atasnya.
10. Letakkan kacang yang dibelah dua di atasnya.
11. Bakar pada suku 170 darjah selsius selama 25 minit.
12. Siap dan sejukkan. Barulah masukkan ke dalam bekas.
MW: Cara paling mudah, tak perlu nak tumbuk kacang bagai, guna peanut butter saja. Rasa pun sebiji sama seperti ori.
Sumber: Azlina Ina Fans
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
Letak Secubit Garam Dan Sesudu Nescafe Rahsia ‘Teh Tarik Banjir’ Rasa Lemak, Manis, Kelat & Wangi

Rupanya letak secubit garam dan sesudu Nescafe merupakan rahsia agar Teh Tarik mempunyai rasa sempurna cukup lemak, manis, kelat dan wangi.Jika sebelum ini, Wan LuQman pernah kongsikan dengan mak-mak semua cara nak buat Air Nescafe warna Sungai Pahang, kali ini beliau sudi kongsikan cara nak buat ‘Teh Tarik Banjir’ yang sedap pula.
Berikut merupakan antara perkongsian oleh lelaki ini;
Salam 1 jemaah kaki tarik teh. Semalam dah flashback air nescafe, alhamdulillah ramai yang share. Semoga bermanfaat. Air ni sedapnya kalau warna dia cantik..tapi tengok teh ais tepi jalan sekarang ada letak perwarna sampai kita pun konpius tu teh ke atau air carrot? Oren bebenau warnanya..
Harini kite tengok pulak air teh. Teh tarik banjir. Air teh ni memang sedap dibuat waktu minum petang dan sesi bergosip. Sebab tu kita panggil “ngeteh” atau sesi “tarik teh”. Selain nescafe, air teh susu juga merupakan satu ketagihan. Haha..Ingat pesan kander, jangan minum selalu. Sehari 1-2kali cukup ya.Macam biasa, kander punya kurang manis tapi cukup rasa.
Kalau orang have-have dia suka tea session dekat harrods, english breakfast, earl grey atau chamomile tea (which is boringgg…haha).
Orang-orang non have, kat warung ke restoran ke mamak ke boleh bantai gelak sambil jerit teh tarik satu! Kena pulak dengan keropok lekor ke, cucur udang tak pun cucur badak…ferghhhh.
Bahan-Bahan (1 gelas):
2 uncang Teh Lipton
1 sudu besar Teh Wangi Cap Masjid
1 sudu kecil Nescafe
300ml Air (untuk dijerang)
2 setengah kecil Susu Pekat Manis
5 sudu kecil Susu Cair
Cara Membuat:
1.Mula-mula masukkan 2 uncang teh dan sesudu besar teh wangi. Rebus dalam 5 minit macam tu lah.Nak pakai electric kettle pun boleh.Air yang direbus ni sebanyak 300ml.Dalam episod kali ini, untuk uncang teh guna lipton
Teh wangi ialah teh cap mesjid.
2.Bila air dah dah menggelegak..haaa ni yang sifu anuar ajar haritu. Letak setengah sudu kecil nescafe. Teh ni sedap bila kelat dan pahit after taste.
3.Kacau kemudian tutup api. Sambil tu kita prepare bancuhan susu. 2 setengah kecil susu manis dan 5 sudu kecil susu cair. Bancuh dan kacau siap-siap.
4.Teh yang dah siap rebus tu, kita tapis ke dalam jug siap-siap.
5. Rasanya ni semua orang tahu masukkan secubit garam untuk melemakkan rasa teh.
6.Bila dah tuang, kacau sebati.
Untuk gambaran jelas warna airnya, saya letak dalam transparent glass. Nampak tak warna dia? Asli, pekat, lemak manis.
Teh macam ni lah kita nak.
Lemak, manis, kelat, wangi.sedappp sangat. Macam air banjir lumpur kan? Hahaha
Semoga bermanfaat, selamat mencuba!
Sumber: Wan LuQman
Ayam Bakar Blackpepper Sedap ‘Juicy’, Masin Manis Cantik Berkilat!

Nampak sedap sungguh Ayam Bakar Blackpepper ni, masin manis secukup rasa dan cantik berkilat. Jika berkumpul ramai-ramai, nak buat BBQ boleh ikut resipi mudah yang dikongsikan ini. ‘Gerenti’ sedap menjilat jari.
RESEPI AYAM BAKAR
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
*Boleh kisar atau tumbuk
Bahan C (kuantiti sesuai selera)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
Cara Membuat:
1. Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30 min.
Bahan D
2. Guna gula atau madu. Boleh skip kalau tak suka. Saya letak madu supaya tak de la nanti rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.
3.Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
4. Bakar dalam oven ikut suhu masing-masing. Saya guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Siap! Semoga Bermanfaat
Mesti Baca:Cara Ekspres Perap AYAM BAKAR, Mudah Sangat Guna Perencah Nasi Goreng!
Baca Lagi Di Sini:Ayam Percik Kelantan Sedap, Lumur Kuah Berulang Kali Ketika Bakar!
Artikel Menarik:Resipi Jilat Jari Ayam Perap Mayo, Digoreng Boleh Dibakar Lagi Sedap!
Mingguan Wanita:Begini rupanya nak buat Ayam Bakar Blackpepper sedap, masin manis cantik berkilat.Mudah je, boleh cuba buat sendiri di rumah nanti.
Sumber: Dani
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.