Kuih Lepat Ubi banyak meninggalkan kenangan manis dan nostalgia buat sebahagian kita. Apatah lagi kuih lama ni, paling mudah dibuat oleh mak-mak dan nenek-nenek kita.Jika dahulu, kuih ni lah yang paling mudah dibuat untuk hidangan minum petang, sarapan pagi mahupun waktu kenduri kendara. Memandangkan ubi kayu mudah didapati dan ditanam sekeliling rumah.

Tak sangka rupanya 6 bahan je diperlukan untuk buat kuih tradisonal Lepat Ubi yang kenyal-kenyal dan sedap ni.

Peminat kuih Lepat Ubi boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Mas Intan Masman ini sebagai panduan.

Ada peminat lepat ubi? Yang kenyal-kenyal ghithuu.Sis bagi resepi.

Bahan-Bahan:

3 cawan ubi yang sudah diparut dan ditapis guna kain dan diperah.
250ml Sekotak santan
250ml Sekotak air
Secubit garam
Secawan gula merah atau suka nak semanis mana.
1-2 sudu tepung gandum
Daun pisang dan layurkan atas api biar layu sikit.

Cara Membuat:

1. Campur semua bahan dalam ubi yang dah diparut dan ditapis.
2. Gaul semua dan rasa manisnya ( sis suka manis-manis buah je).

3. Ambil daun pisang dan letak sesudu besar ubi yang macam dalam gambo tu.
4. Bungkus lipat (sis punya banyak-banyak bentuk).

5. Susun dan kukus selama 25 minit.
6. Bila dah masak biarkan lepat ubi menjadi suam-suam baru bukak daun. Dah boleh makan.

Nanti try ek.

Baca Lagi Di Sini :
Tak Payah Cari Daun Pisang, Bungkus Lepat Jagung Guna Kulitnya Lagi Sedap Wangi!
Bingka Ubi Kayu SEDAP, Separuh Masak Sapu ‘Butter’ Bakar Sampai Garing!

IKLAN

Mingguan Wanita : Sedapnya kuih tradisional Lepat Ubi ni,apatah lagi makan waktu panas-panas lepas kukus.Nak buat pun mudah dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Mak-mak boleh cuba nanti.

Sumber : Mas Intan Masman

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

IKLAN

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita