Sesekali tukar selera dengan menu orang Korea menarik juga.Bagi mak-mak peminat makanan Korea, atau suka layankan anak-anak yang makanan Korea boleh cuba buat sendiri resipi ‘Danmuji’ ini. Jeruk Kuning Lobak Putih yang rangup dan rasanya masam manis. Bagi ibu-ibu yang menyusu pula, ia boleh dijadikan snek untuk membantu meningkatkan pengeluaran susu badan.

Bukan apa kalau beli boleh tahan mahal juga harganya. Bila buat sendiri, kita menggunakan bahan-bahan yang diyakini halal.Makan dengan meehoon, mee atau nasi goreng memang sedap sungguh. Makan begitu sahaja pun dah sedap. Memang tak sedar makan habis sebalang.

Boleh cuba buat sendiri ‘Danmuji’ ini ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Fieya Jemah ini.

Aritu ada pm tanya buat radish kimchi macam mana.Sabar. Cili flake dari korea saya tak sampai lagi. Nanti saya share okay. Tapi harini nak share buat danmuji (yellow pickles radish) Crunchy, sweet, sour uhuuuuu dap.

Fie selalu snackkan aje danmuji ni. Masa breastfeeding dhia inilah snack paling membantu booster susu. Hahahhaa. Ni kena dengan mee goreng pun sodap. Dengan bihun goreng pun sodap. Masa makan bihun sup kunyah dia sakali pun arghhhhhh deebak.
Dorg makan ngan ramen la ape la. Kita makan la ikut tekak melayu kite la eh.

Bahan-Bahan:

Lobak putih

*Ikut la nak potong macam mana pun kuib ke, bintang ke, panjang-panjang ke, pendek-pendek ke. Kat Korea ada yang diorang jerukkan sebiji-sebiji pun ada. Hahaha. Fie potong bulat and kiub. Sebab aminul selalu ambik yang kiub tu dari yang bulat tu. Apesal tah dia. Hahaha.

½ liter Air
2 helai Bay leaves
½ sudu Kunyit
1 sudu Lada hitam
2½ cawan Gula Perang
1 cawan Apple cider vinegar
2 sudu kecil Garam

Cara Membuat:

1. Masak sampai semua bahan-bahan sampai mengelegak.Tutup api.

2. Kemudian masukkan lobak putih yang dah dipotong tadi ke dalam periuk. Sebatikan.
3. Masuk dalam balang.

IKLAN

4. Letak kat luar dalam 4 hingga 5 jam atau satu hari kat luar.
5. Kemudian masukkan dalam peti ais.
6. Sebab lagi sedap makan sejuk-sejuk.

Siap!
Selamat makan dan selamat mencuba.

Baca Lagi Di Sini:
Masak Sendiri Makanan Korea ‘Jjajangmyeon’, Buat Sos Blackbean Guna Taucu!
Kena RENDAM Dalam Air Sejuk,Kekenyalan Topokki Mesti Sama Macam Getah Pemadam!

Mingguan Wanita : Semoga perkongsian resipi ini bermanfaat bagi mak-mak yang cuba sendiri atau layankan anak-anak dengan menu dari Korea. Mudah je nak buat. Sambil-sambil layan drama korea tu, bolehlah makan ‘Danmuji’ yang rangup dan sedap ni!

Sumber: Fieya Jemah

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita