Sos Pasta jika dibeli memang boleh tahan mahal harganya. Sebenarnya kalau kita nak berjimat dan lebih berbaloi hasilnya, elok buat sendiri je di rumah. Mudah je malah bahan-bahan pun senang cari. Bukan apa bila dah ada stok pasta sauce ni di rumah senang nak buat menu-menu yang lain, seperti pasta, lasagna, topping pizza dan macam-macam lagi.

Nak tahu macam mana cara buat Homemade Pasta Sauce ini boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Izani Shadila sebagai panduan;

Hari ni nak share resepi homemade pasta sauce. Berbaloi buat sendiri, bahan pun mudah dan murah.Boleh jadi sumber pendapatan juga tau. Jangan tak percaya.

Firstly nak say thanks banyak-banyak pada guru saya, Chef Adrian yang ajarkan resepi ni. Worth to cook sebab as you can see, hasilnya dapat penuh satu bekas aiskrim ni.

Mother of pasta sauce ni boleh buat masak;

Pelbagai jenis pasta,
Topping pizza,
Lasagna of course my favourite mamma mia,
Roti sausage,
Dipp untuk any artisan bread & pastries pun boleh.

Resepi seperti di bawah. Saya halalkan untuk share ya.

Homemade Pasta Sauce

Bahan-Bahan:

700gm fresh tomato
500gm tomato stock (air rebusan tomato tu)
200gm tomato paste
50gm chopped onion
20gm garlic
30gm olive oil
10gm English parsley
10gm coriander
2 leaves Bay leaf
additional herbs – Thymes, Oregano, Basil
salt, sugar & pepper

Cara Membuat:

1. Bahagian bawah tomato dikelar 4. Untuk mudahkan tanggalkan kulit nanti.(Dalam video kelar atas, silap kelar pulak. sepatutnya bawah tau).

IKLAN


2. Rebus fresh tomato sampai lembut. Keluarkan dan toskan. Buang kulit. Simpan stock rebusan tu.
3. Dalam pan yang lain, panaskan olive oil. Tumis garlic dan onion sampai layu sikit. Tak perlu caramel sangat. Masukkan bay leaf.
4. Masukkan tomato, stock tomato dan tomato paste. Boleh hancur-hancurkan tomato tu tadi ya. Stock tomato tak semestinya semua ya. Masuk sikit demi sikit ikut nak pekat dia macam mana.
5. Masukkan bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam, gula dan blackpepper course. Masak sampai color dah cantik, dah siap dah.


6. Boleh simpan dalam freezer/chiller. Anytime nak guna just defrost jer.
*Nak blend kasar-kasar sikit pun boleh.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Beli Banyak Tomato, Masak SAMBAL PENYET Buat Stok Dalam Peti!
Cara Semai Tomato Ceri Dari Biji Benih, 4 Bulan Boleh Dapat Hasil

IKLAN

Mingguan Wanita : Mudah je rupanya jika nak buat sendiri sos pasta ni. Jimat berbaloi dan bahan-bahan pun mudah nak cari. Memang lebih jimat bila buat sendiri, lebih yakin halal dan bersih serta boleh digunakan untuk macam-macam masakan dan menu nanti. Kena cuba sendiri.

Sumber : Izani Shadila

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

 

IKLAN

 

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita