mini surau

Sebenarnya banyak kelebihan jika setiap keluarga mempunyai mini surau sendiri di rumah. Mini surau tidak memerlukan ruang yang besar pun, memadai suatu tempat khas dikhususkan untuk beribadah sekaligus mampu merapatkan hubungan seisi keluarga.

Berikut antara perkongsian pandangan yang dikongsikan  oleh Encik  Shaari Anuar;

Kenapa perlu ada perlu mini surau kat rumah?

1. Elak Terpijak & Najis Merebak Satu Rumah

Yang utama, tak nak gunakan toilet untuk tempat mengambil wuduk.Asingkan, bilik air surau ini, gunakan hanya tempat ambil wuduk saja.Bukan apa, taknak anak anak kita yang tak ada alas kaki masuk ke toilet dan terpijak najis, dan menyebabkan kuman najis tu merebak satu rumah, hingga tempat kita bersolat.

2. Tempat Ibadat Satu Keluarga

Kalau kita nak makan, anak anak kita akan ke dapur, nak tengok tv, samada kat ruang tamu atau bilik TV, tapi untuk beribadat, mesti ada tempat khusus untuk mengaji, dan bersolat.Kalau dapur kita boleh renovate mahal mahal, kenapa tidak boleh buat tempat beribadat?

IKLAN

3. Tempat Untuk Anak-Anak Menghilangkan Ketagihan Media Sosial Samada Ipad Atau Games.

Letakkan buku buku, Lego yang menjana minda.Sebelum ni, saya bagi kebebasan untuk anak saya, Rayyan menonton youtube. Beliau sukakan video video sukan lasak dari barat. Kesan dari tersebut, bukan saja dia sendiri semakin lasak, dia terdedah dengan bahasa bahasa kotor dan siap menghafal satu persatu.

4. Tempat Untuk Bersantai Satu Keluarga

Kalau orang lain kata, bilik TV tempat merapatkan keluarga, bagi saya salah.Keluarga moden sekarang, satu rumah, ada 3-4 biji tv.

IKLAN

Ada satu case, kawan saya bercerita yang beliau berpisah dengan isteri dia.Terkejut jugak, dia tu, dah lah kaki masjid, baik pulak tu.Bercerai ketika umur masuk 40 tahun, dah ada anak anak pula tu.Then, beliau start bercerita.

IKLAN

“Salah satu faktor terbesar, beliau tak rapat dengan anak-anak sangat.Selalu kena outstation dan isteri beliau jugak sibuk dengan career.
Memanglah beliau selalu ke masjid, tapi beliau tak pernah bersolat atau mengaji bersama anak anaknya.Infact, tak pernah pun mengajar dan serahkan tanggungjawab itu pada sekolah.”

Dan kalau balik kerja awal pon , malam malam suka “bermamak” dengan kawan kawan. Dah jadi satu budaya dari muda, keluar malam-malam. Masa mereka berpisah, semua anak anak ikut isterinya.Isteri beliau juga ada business, juga seorang yang independent.

Pesan beliau kat saya, hargai family yang ada.

Boleh share, jika rasa bermanfaat, untuk kita sama sama jaga keluarga kita..

Sumber: Shaari Anuar

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI