Bila perhatikan, ramai antara kita yang suka makan di restoran mamak. Malah, rata-rata bila ada temujanji atau lepak dengan kawan-kawan, tempat inilah yang menjadi pilihan.

Kadang-kadang terfikir juga apa istimewanya restoran mamak ini. Mungkin masakannya atau layanan pekerja di restoran itu. Anda saja yang tahu.

Boleh dikatakan restoran mamak yang ada kebanyakan mamak muslim, apatah lagi dengan nama restoran saja membuatkan kita tidak was-was untuk makan di kedai itu.

Walau bagaimanapun, jangan mudah keliru atau terpengaruh dengan nama restoran mamak yang ada, bimbangnya ada yang bukan muslim tetapi beragama hindu.

Seperti perkongsian daripada Afyan Mat Rawi, apa yang dikatakan ini bukanlah entnag isu halal haram tapi isu yang mengelirukan dan menyamar sebagai muslim. Maklum sajalah, restoran mamak ini tentulah meletakkan poster dan tulisan jawi serta ayat Al Quran untuk tarikan pelanggan.

Nak tahu restoran mamak ini Muslim atau tidak boleh ikuti panduan yang diberikan. Moga ia memberi manfaat untuk semua terutamanya pelanggan yang memang suka ke kedai itu.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Ayah Jangan Risau Anak Lambat Pandai, Asalkan Minat Belajar, Teranglah Hatinya!

Jangan Asyik Nak Murah ‘Harga Kawan’ Je Sampai Keluar Semua Hadith, Ayat Quran

Info Lebih Menarik DI SINI

Ketahui Restoran Mamak Muslim Yang Sebenar

1. Biasanya restoran Hindu akan ditutup ketika cuti Deepavali

Sebagaimana kebiasaannya orang Islam akan tutup kedai waktu raya Aidilfitri, orang Cina akan tutup kedai ketika musim Gong Xi Fa Cai.

Beberapa tahun lepas saya pernah menulis perihal ini, ada seorang owner restoran Mamak yang bercuti ketika Deepavali, mesej saya secara personal dan mengakui pekerjanya ramai hindu walaupun beliau Muslim.

Terkejut saya dibuatnya sebab restoran tersebut pernah saya pergi beberapa kali. Isu utama ialah berkenaan Hindu yang menyamar atau memberi persepsi sebagai Mamak Muslim. Contohnya restoran tadi, pekerjanya memakai kopiah yang memberi persepsi bahawa mereka Muslim. Selepas insiden itu, saya semakin berhati-hati jika ke restoran Mamak.

Cara ini bukanlah konkrit untuk mengenalpasti sama ada sesebuah restoran Mamak itu Muslim atau fake. Sebab ada juga yang bercuti pada mana-mana perayaan atau ada sebab-sebab lain. Jangan risau, ada cara lain.

2. Ada lagi cara lain yang boleh dilakukan waktu biasa

Periksa sama ada makanan mereka ada masakan lembu atau tidak. Restoran mamak Muslim biasanya akan ada masakan daging lembu. Jika restoran Hindu atau mamak tiruan, selalunya tidak menghidangkan masakan daripada haiwan suci mereka.

Saya pernah test satu restoran “mamak”.

IKLAN

“Mamak, daging ada?”
“Kambing ada. Lembu tak ada”
“Kenapa lembu tak ada?”

Dia jawab tergagap-gagap, terus saya angkat kaki.

Namun, ia bukan cara paling ampuh. Ada juga restoran Mamak Muslim yang menyediakan kambing sebagai menu utama mereka, tanpa daging lembu.

3. Cara paling ampuh, berikan salam dengan lafaz “Assalamualaikum”

Jika jawab salam tergagap-gagap, lari jauh-jauh. Cara ini boleh diuji kepada tauke dan pekerja mereka.

Ada juga kadang-kadang tauke Muslim tapi pekerja non-Muslim. Saya pernah beberapa kali menggunakan “test” cara ini dan dapati ada juga restoran Mamak Muslim yang mengambil pekerja pekerja dari kalangan Hindu.

Ada sesetengah restoran Mamak yang famous tapi pekerja mereka gagal apabila saya gunakan “test” ini. Terus saya angkat kaki jika pekerjanya gagal jawab salam. Pada saya, ia agak mengecewakan kerana sepatutnya restoran dengan imej Muslim, sepatutnya mengambil pekerja Muslim sahaja.

Cara ini paling ampuh berbanding cara-cara lain. Mustahil orang Islam tak boleh jawab salam. Kalau nak lebih dramatik, test bacaan surah al-fatihah. Saya pernah test ke atas seorang peminta sedekah selepas solat Jumaat, dan terketar-ketar akhirnya apabila mengaku bukan Islam.

Saya ulangi, isunya ialah bukan kepada restoran Muslim menggunakan pekerja Muslim. Isunya ialah orang Hindu yang menyamar atau memberi persepsi sebagai Mamak Muslim. Tidak kira sama ada tauke atau pekerja.

4. Restoran mamak Muslim akan ditutup waktu solat Jumaat

Malah ada yang menyediakan tempat solat atau surau untuk pelanggan. Jika restoran Mamak palsu tidak akan ada.

IKLAN
5. Jangan mudah terpengaruh dengan poster-poster dan frame gambar tulisan-tulisan jawi yang nampak seperti ayat-ayat suci Al-Quran, gambar masjid, gambar Mekah dan sebagainya.
Ia selalunya dijadikan hiasan untuk menarik pelanggan Muslim datang ke restoran.

 

6. Boleh juga semak nama restoran dengan website Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA). Klik https://www.presma.com.my/info/senarai-ahli/

Persatuan ini memang dipelopori oleh para pengusaha restoran Mamak Muslim. Ada database keahlian mereka di seluruh negara. Namun berdasarkan semakan saya tadi, ada juga restoran Mamak Muslim yang tidak mendaftarkan diri sebagai ahli PRESMA.

Sebenarnya bukan isu halal haram yang saya ingin highlightkan. Tapi isu Hindu yang mengelirukan dan menyamar sebagai Muslim. Pekerja Hindu tapi dipakaikan kopiah supaya nampak macam orang Islam.

Jika dia Hindu dan tidak mengelirukan pelanggan Muslim, dan pelanggan yakin ia halal, tiada masalah di situ. Cuma saya akan elakkan jika tahu begitu.

Sebenarnya posting seumpama ini, pernah saya kongsikan beberapa tahun lalu, juga ketika cuti Deepavali.

Pagi tadi kebetulan hantar anak sekolah, pusing-pusing kawasan sekitar ini. Sekolah anak saya tak cuti ketika Deepavali, maka saya pun tak cuti juga.

Masa buat aktiviti ini tadi, saya baru perasan beberapa perkara;

1. Banyak betul restoran Mamak di sini. Rasanya kedai makan Melayu pun tak sebanyak ini.
2. Restoran Mamak majoritinya berada corner lot atau paling kurang end lot. Susah nak cari kedai Melayu yang berkedudukan strategik sebegini.
3. Nama restoran Mamak memamg simple. Selalunya ada perkataan Arab (Thaqwa, Berkat, Haji, Al-Azhaar, Abdullah, Al) atau ada perkataan “Maju” atau kedua-duanya.
4. Awal-awal pagi dah buka. Mungkin juga sebab 24 jam.
5. Kebanyakan masa di restoran Mamak sentiasa ramai orang. Apa rahsia mereka?

DISCLAIMER: Gunakan kesemua cara yang dikongsikan untuk memilih restoran Mamak Muslim.

Apabila ditutup pada hari Deepavali, bukanlah secara automatik ia adalah restoran Mamak palsu. Hanya owner restoran sahaja yang tahu kenapa ia ditutup. Jika hari lain ia dibuka dan para pekerjanya memang lulus “test” Assalamualaikum tadi, kemudian namanya ada dalam direktori PRESMA, insya Allah Mamak Muslim.

IKLAN

Wallahua’lam.

Mingguan Wanita : Kadang-kadang tertanya juga apa istimewanya restoran mamak ini sebab pelanggannya sentiasa ramai.

Sumber: Afyan Mat Rawi

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:


Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita