Tidak dinafikan wanita perlu lebih berhati-hati dengan keselamatan diri kerana ancaman bahaya berada dimana-mana.Baru-baru ini viral rakaman CCTV seorang wanita dibelasah sebelum disamun oleh seorang lelaki di dalam sebuah lif di Stesen MRT. Cukup menakutkan, dibelasah tanpa perasaan simpati!

Sebenarnya dalam situasi yang boleh mengundang bahaya wanita perlu mengambil langkah lebih bijak yang boleh menyelamatkan diri.

Berikut antara tindakan yang boleh dilakukan mengikut situasi;

1. Apa patut seorang wanita lakukan jika dia berseorangan dengan seorang lelaki asing ketika dia masuk ke dalam lif pada waktu lewat malam di sebuah bangunan tinggi?

Saranan Pakar: Masuk ke dalam lif, sekiranya mahu ke tingkat 13, tekan semua butang setiap tingkat hingga ke tingkat yang hendak pergi. Tidak ada siapa berani menyerang anda jika lif itu berhenti di setiap tingkat.

2. Apa perlu dilakukan jika seseorang asing cuba menyerang ketika berseorangan di rumah?

Saranan Pakar: Larilah ke dapur, kerana diri sendiri tahu dimana letaknya serbuk cili dan kunyit disimpan dan dimana simpannya pisau dan pinggan mangkuk.

IKLAN

Semua ini boleh menjadi senjata yang membahayakan. Jika tidak ada senjata lain, baling saja pinggan mangkuk kearahnya.Tak mengapa pecah. Jerit! ingatlah bunyi bising adalah musuh utama penceroboh. Dia tidak mahu ditangkap.

3. Apa yang perlu dilakukan jika terpaksa menaiki kenderaan atau teksi pada waktu malam?

Saranan Pakar: Sebelum menaiki teksi pada waktu malam, tulis maklumat nombor teksi dan buat panggilan kepada keluarga atau kenalan, dan maklumkan maklumat teksi itu dengan lengkap dalam bahasa yang difahami oleh pemandu teksi.

Walaupun tidak ada jawapan kepada panggilan anda, berpura-pura anda sedang berbual dengan ahli keluarga anda.Sekarang pemandu itu tahu maklumat mengenainya diketahui oleh orang lain. Dia sangat bermasalah jika cuba berbuat tidak baik.

IKLAN

4. Apa perlu dibuat jika pemandu itu membawa anda ke arah lain, dan anda merasai diri anda dalam bahaya?

Saranan Pakar: Guna tali pada bag tangan atau sesuatu tali untuk menjerut leher pemandu dan sentap kuat tarik ke belakang sekuat hati. Dalam masa singkat dia akan tersedak dan tidak bermaya.

Jika tidak ada tali bag dan sebagainya, tarik kolar bajunya ke belakang, butang bajunya akan melakukan muslihat yang sama.

5. Apa yang perlu dilakukan jika anda diekori pada waktu malam?

IKLAN

Saranan Pakar: Masuk ke mana-mana rumah atau kedai yang terbuka dan jelaskan keresahan anda kepada pemilik rumah atau kedai.Jika kedai tutup, carilah tempat ATM kerana di situ ada CCTV. Orang yang cuba menggangu mungkin tidak berani, kerana tidak mahu dikenali.

Bagaimana pun, tidak panik dan berwaspada, adalah senjata yang terbaik yang boleh dimiliki. Ia membuatkan diri lebih tenanng dan dapat berfikir dengan rasional, tindakan wajar paling tepat boleh dilakukan ketika menghadapi situasi kecemasan yang boleh membahayakan keselamatan ini.

Sila sebarkan maklumat ini kepada wanita (ibu, kekasih, isteri, adik perempuan, kakak dan kenalan) yang anda ambil berat mengenai keselamatan mereka.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan pesanan ini menjadi peringatan penting buat setiap wanita.

Sumber: Faez Naser

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI