Sejak beberapa hari ini berlegar-legar di media sosial, luahan ‘pemilik rumah’ yang tidak berpuas hati dengan keadaan rumah yang telah disewakan serta melabelkan ‘penyewa dari neraka’. Malah ‘pemilik rumah’ juga dikatakan enggan memulangkan deposit sepenuhnya yang telah dibayar gara-gara rumah ditinggalkan dalam ‘keadaan teruk’ dan meskipun pun hanya kerosakan kecil.

Perkongsian ‘pemilik rumah’ ini ternyata mendapat pelbagai reaksi dari orang ramai. Ramai yang mengecam tindakan ‘pemilik rumah’ tersebut yang dianggap berlaku tidak adil dan terlalu berkira pada perkara yang tidak sepatutnya.

Baca perkongsian daripada Puan Siti Nur’ Rahmah ini

Salam semua, sungguh tak sangka post saya viral sangat & mengundang kecaman. Atas nasihat husband, saya close comment tapi saya biarkan post asal agar owner sebenar menilai.

Saya takde niat nak viral atau mengganggu emosi orang, saya buat posting ni dengan meletakkan kedudukan saya sebagai owner.

TRUTH IS: SAYALAH PENYEWA DARI N***K* ITU

Kami memang jaga rumah sebaiknya, bayaran on time & ikut apa dalam contract untuk pemasangan. Kami masuk rumah tu unit kosong dan dah lama tiada penghuni.

Dengan budi bicara, kami sendiri minta contract extend kepada 2 tahun kerana kos masuk rumah baru pun sangat tinggi sebab banyak yang kena beli baru, saya tak mahu owner suruh kami keluar dalam masa setahun sahaja.
Ye ada perkara yang saya request untuk sediakan as part of sewa beli process. Ada yang dia boleh sediakan dan ada yang tak boleh.
Walau ada yang disediakan sangat menyedihkan, kami keluarlah duit sendiri untuk buat sendiri.

Kami juga bertanya verbally jika kami keluar lebih awal dari contract 2 tahun, mereka kata atas budi bicara dibolehkan asalkan diberitahu lebih awal & lepas at least setahun.

Long story short:
Habis tempoh contract 1 June dan kami mintak untuk keluar pada 8 March.
Seperti biasa kami text sebab dia busy sebagai seorang yang berjawatan tinggi.

Dia kata boleh dengan syarat rumah ok.
Namun disebabkan waktu terbatas perjumpaan tak dapat dijumpa & kami pun sudah berpindah atas tiket semuanya baik & depo pun masih di tangan dia. Time tu saya sedang sarat, sibuk puasa & raya jadi kami uruskan pindah dahulu. Salah kami sebab merasakan owner ada budi bicara.

Kami bukan lari & waktu yang tak dapat jumpa bukanlah salah kami sahaja, owner juga beberapa kali reschedule kerana urusan beliau. Kami tak boleh nak delay sebab atas tiket confirmation kami sudah bayar sewa tempat baharu, takkan nak bayar dua2 tempat.

IKLAN

Kami beberapa kali sudah follow up juga.
Kami masuk cara baik, keluar baik.
Sesiapa yang mengenali kami, tahu lah.

Sekarang dia claim rumah ada kerosakan besar & tanak pulangkan langsung deposit kami.

Padahal dalam latest agreement dibenarkan.
Kami siap offer untuk delay payment & boleh terima 1 bulan sahaja depo balik. Malah kami boleh je panggil contractor betulkan balik “damages”
Perkara ni tidak terjadi jika owner memang reply tak boleh. Kami memang dalam kerugian juga sebab jika benar apa dia claim sekarang, kami akan further nego dengan owner rumah baru yang kami nak pindah ni & juga nego dengan beliau juga.

Kami tidak pernah bawa masalah.. Bodohla kami jika buat masalah time begini. Kami jaga rumah sebaiknya, ramai tetamu dtg ke rumah kami & kenal kami.

Sekarang dia claim macam-macam & mahu buat legal case. InsyaAllah saya bersedia & tq sangat atas support semua.

IKLAN

Doakan saya & kelahiran saya baik
Maaf sekali lagi jika post misleading, saya adalah seorang coach yang apply seek to understand & masuk ke dalam “shoes” orang lain untuk saya paham situasi. Saya terima jika saya salah.

Malah link facebook post saya tu saya share masa subuh dengan owner sebelum ada apa-apa komen dari netizen kerana saya bersedia jika benar saya salah.

Saya post untuk dapatkan pandangan sebagai owner rumah & saya juga terima dengan kesalahan & feedbacks yang saya boleh ambil sebagai seorang penyewa.

I AM READY, COZ I BELIEVE IN HAVING DIFFERENT VIEWS.

Kenapa tak terus post sebagai penyewa yang tersakiti? Sebab saya percaya jika saya buat begini kawan-kawan saya akan back up saya, saya mahukan pandangan neutral & berharap owner boleh juga ambil pengajaran.

Tapi nampaknya again, dia twist ayat saya yang posting saya menghina dia padahal yang kena kecam adalah saya sampai body shaming segala saya jaga privacy dia & mahukan pandangan yang neutral dan saya terima saya yang dikecam.

IKLAN

Doakan ya, insyaAllah duit boleh dicari namun kami sangat terluka bila jadi begini.
Tq again.

Mesti Baca:Sudahlah Tidak Bayar Sewa Enam Bulan, Penyewa Dari Neraka Tinggalkan Lautan Sampah, Najis
Baca Lagi Di Sini:Housemate Dari Neraka. Baru Duduk 2 Minggu, Bilik Penuh Sampah Tambah Perangai Pun Buruk
Artikel Menarik:“Susah Dapat Jiran Mental”, Wanita Kongsi Pengalaman Gaduh Besar Bila Jiran Bolot Tempat Parking

Mingguan Wanita: Hati memang kena kental dan bersedia menerima apa juga keadaan rumah jika menjadi pemilik rumah dan menyewakannya kepada orang lain.Paling penting baik penyewa mahupun pemilik rumah saling bertolak ansurlah untuk keharmonian bersama.

Sumber: Siti Nur’ Rahmah

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI