kena saman

Siapa sangka, niat asal seorang lelaki, Adib Amirul cuma nak mencari rezeki tetapi tetiba kena saman di Thailand sampai kena bayar 51k kalau nak jamin.

Allah… berat sungguh ujian buat isterinya. Dengan keadaan anak yang masih kecil, dia cuma mampu menulis di laman media sosial meluahkan apa yang dilalui dan berharap orang ramai sudi menghulur walau cuma RM1.

Macam mana keadaan suaminya sekarang, hanya Allah yang tahu. Tetapi sekurang-kurangnya dia berusaha untuk ikat jamin suaminya walau jumlah wang yang diperlukan terlalu banyak.

Adib Mangsa Keadaan

Adib pertama kali kerja menjadi pemandu pelancong dan pertama kali pergi keluar negara.Excited buat passport. Adib dah fikir nak makan kat Hatyai tu makanan sedap-sedap.

14.12.2018 

Bertolak ambil pelancong di Perak terus menuju ke sempadan. Dah lepas border semua lepastu dekat Sadao ada roadblock. Adib kena tahan sebab Walkie Talkie. Then Adib call yg bawa satu lagi kereta supaya sorok Walkie Talkie. Adib ingat kes ni kecil boleh settle. Rupanya kes ni berat. Lagi berat dari bawa pistol.

15.12.2018

Masuk penjara disana. Sampai sekarang masih disana. Nak jamin Adib kena ada 400k Bath / 51k Malaysia. Harga tinggi sebab Adib bukan warganegara Thailand.

Adib disaman atas 3 kes :-

1. Walkie Talkie
2. Pas pelancong
3. Permit kenderaan

Sepatutnya kes diatas, syarikat yang Adib bekerja patut tahu sebelum masuk negara orang. Sekarang ni yang duduk dalam penjara Adib, dah la pertama kali masuk penjara, negara orang pulak tu. Sebab semua kes tu jatuh ke Adib sebab dia pemandu pelancong.

Boss Adib ada bagi duit tapi tak banyak hanya setengah sahaja bkn separuh. Boss kata dia tak mampu kalau banyak sangat sebab perniagaan dia baru berjinak 2 tahun lebih. Jadi sekarang ni kami dah ada separuh dari 51k dan nak cari lagi separuh.

Kami nak minta jasa baik semua untuk bantu Derma Kilat walaupun RM1 itu dah memadai.

Boleh bank in acc :- 12289020080097
Bank Islam
Nur Afiqah Binti Baharuddin
Ref :- Bantu Adib

Sesiapa nak tanya lebih lanjut boleh whatsapp / call :- 019 398 7679

Hanya الله sahaja dapat balas jasa baik semua dan Doa kalian juga dapat meringankan beban kami semua.. Aminn.

Wang masih tidak mencukupi, namun sekurang-kurangnya hari ini isterinya ada update jumlah terkini yang terkumpul atas pertolongan orang ramai.

Anak Pun Rindu Ayahnya

Dari 14.12.2018 hingga ke hari ini Althaf tak jumpa lagi Daddy. Hmm lama jugak tu.. tak pernah lagi Daddy berjauhan dengan Althaf. Kalau boleh video call mungkin boleh terubat rindu tapi sekarang nak call pun tak boleh.

Sepanjang Daddy dia takda , Althaf tak pernah tanya daddy dia p mana.. Tapi fy je kadang2 tanya “Althaf where’s Daddy ?” dan Althaf jawab “Daddy Work”

Nak kata rindu , Althaf tak reti, cuma dia akan tunjuk murung dia , taknak makan , nak berkepit dengan lelaki (seperti ayah fy & uncle2 dia) mungkin rindu bau Daddy dia..hmm

Ya الله kau permudahkan urusan kami sekeluarga? Kau kuatkan lah kami sekeluarga untuk menjalani segala ujian yang kau beri?

Mesti biy rindu kami kan ? Sebab kami pun rindu biy.

Jangan risau, aku kuat sebab orang sekeliling aku sentiasa ada dengan aku.

Nota: Jangan ada yang sedih pulak baca punya coretan ikhlas ni.

Jika ada yang sudi membantu, boleh panjangkan cerita wanita ini kepada orang ramai. Siapa tahu, pemberian RM1 kita itu dapat meringankan beban ibu kepada Althaf. Apa pun team Mingguan Wanita mendoakan semoga urusan Puan Afiqah dipermudahkan dan untuk
menghubunginya boleh ke instagram Puan fy_baharuddin atau melalui talian 019-398 7679.

Jangan Lupa Komen

komen