Jangan Cuma Berani Ada Kereta Sendiri, Tapi 30 Tip Penting Ini Pun Tak Tahu

Kenderaan bermotor macam kereta tu dah jadi keperluan wajib untuk mak ayah. Itulah kenderaan yang akan hantar anak ke sekolah, bawa suami isteri ke tempat kerja. Hari-hari di’lenjan’ kenderaan empat roda itu.

Tapi sejauh mana mak ayah, ambil peduli akan tahap ‘kesihatan’ kenderaan anda itu. Silap-silap dah sampai had ‘mileage’ pun tak hantar servis.

Kena jaga baik-baik kenderaan yang satu dan sedia berkhidmat untuk keluarga itu. Sebagaimana pemilik bengkel, APENG Impian AUTO Service ini memberikan 30 tip yang perlu mak ayah hadam.

Katanya, “Anda jangan berani memiliki kenderaan sendiri, kalau tidak tahu perkara-perkara penting ini.

Dan kalau ada tip-tip dan pesanan yang tertinggal di status perkongsian ini, tolong masukkan di ruangan komen agar kita semua dapat berkongsi ilmu sesama kita semua.”

 

30 Tip Penting Untuk Mak Ayah Yang Ada Kereta

1. Minyak hitam (harus Mengikut paras had min/Max dan jenis minyak/mengikut jenis enjin)

2. Oil filter (diwajibkan tukar semasa menukar minyak hitam)

3. Spark plug/palam pencucuh (tukar setiap 30,000 km)

4. Battery (Minta pomen check dan tambah air setiap kali servis)

5. Belting (tukar setiap 80,000km)

6. Clutch plate (mengikut keadaan dan cara penggunaan). Semasa kereta bergerak elakkan letak kaki atas padel cluct untuk ketahanan cluct plate dari cepat haus/habis.

7. Fuel filter (tukar setiap 30,000km). Agar fuel pump di dalam tangki/luar tangki kereta anda tak cepat rosak akibat fuel filter kotor dan tersumbat.

8. Air filter (tukar setiap 30,000km). Agar enjin terasa ringan ketika pemanduan. Bila terlalu kotor air filter tu, minyak petrol pun akan terasa kuat penggunaannya.

9. Gear oil/Auto oil/ATF Oil (tukar setiap 20,000km). Kalau tidak mahu gearbox anda cepat rosak.
Begitu juga dengan auto filter yang terdapat di dalam gearbox kereta anda.

IKLAN

Tukar setiap 80.000km dan bersihkan magnet yang memerangkap habuk-habuk besi yang melekat di magnet dekat oilsam.

Supaya habuk-habuk besi itu tidak naik ke atas dan akan mengakibatkan gearbox anda cepat rosak.

10. Brake fluid (Buat flushing minyak brake kereta anda mengikut keadaan jika terlalu kotor kerana minyak brake yang terlalu kotor dan tidak pernah ditukar akan menyebabkan brake pump kereta anda akan bocor atau jem sekaligus membahayakan pemanduan anda dan keluarga tersayang).

Tak Jaga Awal Boleh Sebabkan Kos Baik Pulih Lebih Mahal

11. Brake pad (Mengikut keadaan).

12. Power steering fluid harus ditukar atau buat flushing jika kotor atau dah terlalu lama tidak ditukar. Ia akan menyebabkan power stering pump anda bunyi kasar/bocor dan stering rack anda bocor akibat minyak power stering pump yang tidak pernah ditukar.

Seterusnya akan menyebabkan anda mengeluarkan kos perbelanjaan yang besar untuk baik pulih keadaan.

13. Radiator coolant (tukar setiap 40,000km) agar sistem air radiator sentiasa bersih dan sistem dalaman saliran air tidak berkarat. Karat inilah yang akan menyebabkan radiator tersumbat sekaligus menyebabkan suhu enjin jadi panas dan head gasket terbakar.

Akibatnya anda akan kerugian beratus dan beribu ringgit untuk proses baik pulih mengikut jenis kereta.

14. Wiper (tukar setiap 30,000km) agar penglihatan sentiasa jelas ketika memandu di dalam hujan lebat.

15. Air conditioner (servis filter dan suis dibuka 1/2). Apabila parking kereta di tengah panas pastikan tombol suis adjuct pada kedudukan angin luar dapat masuk ke dalam.

IKLAN

Ia bertujuan agar haba panas di dalam kereta tidak terperangkap di dalamnya dan anda tidak terasa bahangnya ketika hendak meneruskan pemanduan.

16. Tyre (Harus dipam/check pada setiap bulan) agar tayar tak haus/botak, sentiasa balance jer. Dan pastikan aligmen diperiksa setiap 7000km.

Angin tayar yang kurang juga akan menyebabkan stering jadi berat dan kereta jadi berat ketika pemanduan dan sekali gus penggunaan minyak petrol juga kuat semacam jer.

Beli Kereta Mahal, Masa Belok Tak Reti Bagi Signal, Sila Meninggal

17. Radio (pastikan ditutup/off sebelum mematikan enjin). Takut jika radio yang dah bermasalah akan menyebabkan bateri cepat lemah dan kereta tak boleh start.

18. Radiator (Pastikan dibersihkan menggunakan air paip/air suling. Jangan lupa gunakan cooland agar saliran air/paip air water pump/blok tidak berkarat )

19. Fan radiator + aircond (Pastikan kipas hidup bila temp 1/2).

20. Lamp bulb (Periksa lampu kereta anda depan dan belakang setiap minggu agar tidak membahayakan anda dan pengguna jalanraya yang lain).

21. Steering alignment/ balancing (servis setiap 7,000km). Seeloknya laaa… Agar tayar sentiasa makan balance dan tidak makan tepi/botak sebelah luar ataupun dalam.

22. Power window (Check setiap suis power window).

IKLAN

23. Benda macam ni korang harus alert/beri perhatian. Kalau beli kereta memahal pun kalau membelok tak reti nak bagi signal sila pergi meninggal cepat-cepat. Atau anda akan cepat meninggal akibat disumpah pemandu depan, tepi dan belakang anda.

Bodoh anda jangan menyusahkan dan membahayakan pengguna jalanraya yang lain. Tolong bagi signal awal-awal sebelum nak membelok. Jangan itu jam nak belok, itu jam jugak baru nak bagi signal. Bodoh namanya tu..

24. Angin spare tayar dan spanar buka tayar serta jack pastikan sentiasa ada.

25. Kalau park kereta di tengah panas pastikan ajuct lubang angin aircond tu pakai udara luar agar haba panas dalam kereta mudah bebas.

Jaga-jaga Bila Ada Habit, Amaran Minyak Dah Berkelip Pun Masih Nanti-nanti Tak Isi

26. Untuk kereta-kereta injection pastikan minyak petrol sentiasa cukup. Jangan sampai lampu warning dah menyala baru nak topup minyak. Fuelpump mudah rosak jika diamalkan begitu.

27. Sentiasa rajin check fan belt pastikan dalam keadaan baik.

28. Untuk pengguna kereta auto pastikan enjin panas terlebih dahulu baru mulakan perjalanan. Sekurang-kurangnya 2/3 minit dah memadai.

Bergerak waktu enjin sejuk punca utama gearbox auto mudah rosak. Ibarat anda baru bangun dari tidur. Terus dipaksa berlari 1 padang. Macamana tu agaknya…Mamaikan!

29. Jangan main tambah-tambah minyak hitam jika enjin dah mempunyai penyakit makan minyak hitam. Ia akan cepat merosakkan enjin anda akibat jaring penyedut minyak hitam tertutup/tersumbat akibat minyak yang terlalu pekat melekat pada jaring itu.

30. Mencegah lebih baik dari merawat. Setiap kali masuk ke bengkel untuk service minta tolong abang-abang pomen checkkan kereta anda A to Z agar anda mudah tahu kalau-kalau ada benda-benda yang bermasalah dan perlu ditukar.

Berpesan pesan amalan mulia.
Kereta ok barulah selesa memandu.
Pandu cermat jiwa selamat.
Sayangi keluarga anda.
Kecam is neraka.

MW : Semoga panduan penjagaan kereta ini akan memudahkan perjalanan mak ayah ke mana-mana destinasi kelak. Sekaligus menjimatkan RM mak ayah untuk elak kes kereta rosak berganda-ganda.

Paling penting, penjagaan berkala kenderaan anda ini akan melancarkan perjalanan, sekaligus menyelamatkan nyawa mak ayah sekeluarga semasa pemanduan.

Sumber/Foto : APENG Impian AUTO Service

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.