Didiklah anak lelaki sebaiknya kerana jika salah didikan mereka akan menjadi raja yang membuatkan ahli keluarga menjadi hambanya. Anak lelaki perlu dididik untuk menjadi seorang pemimpin, setidak-tidak sebagai seorang ketua keluarga. Juga seharusnya diajar untuk bertanggungjawab atas setiap tindakannya.

Ibu Bapa Bila ‘Tersalah’ Didik Anak Lelaki

Ibu Bapa Bila ‘Tersalah’ Didik Anak Lelaki, Kesannya Boleh Buat Anak Jadi Ketua Keluarga Yang Gagal

Ada banyak kes anak lelaki buat perangai bila sudah berumah tangga, siap ada yang cuma tahu mengarah isteri dan lagi teruk tak hormat mak ayah, apa lagi menjaga hati mentua. Sebab itu nak membesarkan anak lelaki mak-mak kena tahu cara supaya bila sudah besar nanti dia tak jadi besar kepala dan mungkin boleh buat isterinya merana.

Nak tahu lebih jauh soal kesilapan mak ayah dalam mendidik anak lelaki, jemput baca perkongsian Puan Nurul Ilyani ini.

1.TIDAK AJAR CINTA ALLAH, AL-QURAN DAN CARA HIDUP NABI MUHAMMAD SAW 

Sama ada kita sangat sibuk dengan tanggungjawab kita mencari nafkah. Mungkin kita sangat sibuk memenuhi keperluan material hidup di dunia, penuh hawa nafsu dan keinginan.

Ibu bapa sangat sibuk memenuhi keperluan hobi dan minat sendiri hingga lalai dengan tanggungjawab mendidik anak faham ajaran Al Quran dan Sunnah. Ambil dunia sekadarnya sahaja.

Kesannya Boleh Buat Anak Jadi Ketua Keluarga Yang Gagal

Ibu Bapa Bila ‘Tersalah’ Didik Anak Lelaki, Kesannya Boleh Buat Anak Jadi Ketua Keluarga Yang Gagal

2. KITA TIDAK MENDEKATI DAN MERASAI JIWA ANAK LELAKI

IKLAN

Kita selalu pesan, “abang kuat, anak lelaki mana boleh nangis”❌ Ini perlu dibetulkan.

Kata-kata ini membuatkan anak lelaki selalu memendam rasa, sedangkan mereka perlu juga meluahkan rasa sedih, kecewa supaya mereka dapat lebih belajar tentang hidup.

Ada satu kisah yang direkod dalam Sahih Bukhari, Nabi sallahu alaihi wasallam selalu approach seorang kanak-kanak, Abu Umayr dan tanya pasal burung yang dia bela. Satu hari burung Abu Umayr itu mati, dia datang dengan keadaan sedih. Nabi sallallhualaihi wasallam pun pujuk.

Kalau ikut kisah ini, it is okay to be sad eventhough you are a boy or a guy. Tugas kita, pastikan anak lelaki tidak abaikan emosi negatif dengan cuba jadi kuat dan control macho.

Ibu Bapa Bila ‘Tersalah’ Didik Anak Lelaki, Kesannya Boleh Buat Anak Jadi Ketua Keluarga Yang Gagal

IKLAN

3.ABAIKAN ASAS KEADILAN 

Anak lelaki selalu respon lebih baik pada sesuatu yang adil.

Ada satu cerita yang direkod oleh Imam Abu Daud, ibu Abu Amru panggil anaknya kemudian janji nak bagi sesuatu. Nabi sallallahualaihi wasallam beritahu kapada ibu itu, kalau kamu tidak beri apa yang dijanji, ia dikira berbohong.

Ini biasakan kita baca? Jangan bohong anak. Malah anak lelaki, jika kita bohong, maka hilang kepercayaan pada kita, jadi proses mendidik dan mendisiplinkan lebih sukar, mereka tidak mahu respon lagi pada arahan dan kata-kata kita.

Kesimpulannya didiklah anak lelaki sebaiknya. Jika betul cara didikan ibu bapa maka mereka akan menjadi pemimpin idaman ahli keluarga.

IKLAN

Artikel ini diolah daripada Mingguan Wanita

Artikel berkaitan: Anak Lelaki, Anak Perempuan, Lepas Kahwin Sama-sama Kena Jaga Ibu Bapa

Anak Lelaki Sembunyikan Perasaan Ini, Walhal Itulah Yang Dia Nak Sangat

Anak Lelakinya Gagal Bayar Nafkah Anak! Bapa Mertua Boleh DiSaman, Isteri Take Note!

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI