Ada Sebabnya Manfaatkan Waktu SAHUR, Masa Paling Sesuai Mak Ayah Nasihat Anak! Bulan Ramadan merupakan bulan yang cukup istimewa dan penuh keberkatan. Segala amal ibadat dilipat gandakan pahalanya pada bulan mulia ini.

Sebenarnya waktu sahur adalah masa paling sesuai dan perlu dimanfaatkan oleh mak ayah untuk memberi nasihat pada anak-anak berbanding waktu lain. Ini kerana pada ketika ini segala nasihat, pesanan dan nilai positif yang disampaikan pada anak-anak akan lebih terus ‘melekat’ di hati mereka.

Untuk faham lebih lanjut, baca perkongsian pengalaman daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini sebagai rujukan.

Bila kita bercakap tentang berpuasa di bulan Ramadan, kita cenderung cerita tentang kemeriahan dan keseronokan ketika berbuka puasa. Kenikmatan bersahur pula tak berapa dapat perhatian.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang amalkan bangun bersahur dan makan nasi yang berlauk lengkap. Semua orang akan bangun dan makan dengan tekun. Senyap je semua.

Manfaatkan Waktu Bersahur Nasihat Anak

Ibubapa saya biasanya akan manfaatkan waktu bersahur ni untuk memberi pesanan atau nasihat. Saya rasa ia waktu yang amat sesuai kerana waktu ni fikiran kita akan polos.

Maksudnya,pada ketika itu minda kita tak serabut, emosi kita tenang, dan jiwa kita tenteram. Maka apabila diberikan pesanan dan nasihat, kita lebih reseptif dan rasional.

Tambahan pula suasana sebelum Subuh ini lebih aman; suram, sunyi, dan dingin. Tiada gangguan TV atau komputer. Suasana begini memudahkan kita untuk fokus pada apa yang disampaikan.

IKLAN

Secara peribadi, apabila saya berpesan atau menegur sesuatu pada anak-anak ketika bersahur, mereka lebih mendengar dan patuh. Selain itu, saya bacakan doa pelembut hati sesuai lafaz niat berpuasa.

Lazimnya sepanjang hari berkenaan, mereka akan berkelakuan lebih baik. Mereka lebih mendengar kata. Lebih mudah nak diuruskan. Mungkin kerana minda mereka telah di”primed” (disiapsiagakan).

Ada Sebabnya Waktu SAHUR Masa Paling Sesuai Mak Ayah Nasihat Anak!

Selain Bulan Ramadan Hasil Tak Sama

Ini antara sebab saya sangat ternanti-nanti Ramadan. Saya dah cuba terapkan konsep yang sama pada bulan selain Ramadan, cuma masanya diubah kepada waktu sebelum tidur atau sewaktu sarapan.
Hasilnya tak sama.

IKLAN

Pada saya ini adalah salah satu keistimewaan waktu bersahur di bulan Ramadan. Ia waktu yang sangat kondusif untuk menerapkan nilai-nilai baik dan positif kepada minda anak-anak.

Kalian boleh cuba, manalah tahu boleh dapat hasil yang sama seperti mana yang saya dapat.

Semoga bermanfaat!

IKLAN

Kamarul Ariffin Nor Sadan
Keibubapaan di Bulan Ramadan

Mesti Baca:Nasihat Anak Perlu Kena Masanya, Barulah Mesej Sampai Walaupun Keras
Baca Lagi Di Sini:4 Waktu Paling Sesuai, Berkesan Nasihat Anak Sampai Terus Ke Hati!
Artikel Menarik:Keberkatan Bangun SAHUR Bagi Orang Berpuasa, Menjemput DOA Para Malaikat!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak ayah, jika ini menasihatkan anak, rebutlah peluang pada waktu sahur di bulan ramadan ini. Kesannya tak sama seperti kita memberi nasihat pada waktu lain. Ia terus sampai ke hati anak-anak.

Sumber: Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI