Jangan ambil mudah iya, bekas bapa mertua juga boleh diseret ke mahkamah jika anaknya gagal melunaskan nafkah cucu cucunya.

Anak lelakinya gagal bayar nafkah anak, bapa mertua boleh disaman! Isteri take note!

Jika selama ini ramai bapa mertua atau datuk kepada anak anak ibu tunggal lepas tangan bila anak lelaki mereka bercerai.

Jangan ambil mudah iya, bekas bapa mertua juga boleh diseret ke mahkamah jika anaknya gagal melunaskan nafkah cucu cucunya. Ikuti perkongsian Dr Karya Kayra ini dan hadam baik baik iya:

Bapa Mertua Boleh DiSaman!

Penulisan ini bagi ibu-ibu yang tidak tahu bahawa bapa-mertua boleh disaman dan diheret ke mahkamah syariah dan diarahkan hakim membayar nafkah cucu jika anak lelakinya gagal memberi nafkah anak.

Anda tidak perlukan slip gaji bapa mertua atau slip gaji bekas suami itu. Anda hanya perlu buat aduan ke mahkamah syariah dan “pastikan” sepanjang anda berkahwin, anda dapatkan salinan IC bekas suami dan salinan IC bapanya untuk “langkah persediaan” sekiranya anda diceraikan suami.

Lakukan tindakan berikut selepas sah bercerai…

Bila Anak Lelakinya Gagal Bayar Nafkah Anak

PERTAMA:
a) Tuntut nafkah anak di mahkamah syariah.
b) Kira semua yang berkaitan sebagai nafkah anak. Makan minum, persekolahan, hari raya.
c) Jika anak anda sakit, kira kos perubatan anak.
d) Jika anda tiada wang untuk upah peguam, Majlis Agama Islam Persekutuan (MAIWP) dan Biro Bantuan Guaman Kerajaan Malaysia ada menyediakan Perkhidmatan Peguam Percuma untuk ibu-ibu tunggal mendapatkan hak nafkah anak.

KEDUA:
a)Tunggu 3 bulan bekas suami gagal beri nafkah anak.
b) Buat aduan ke mahkamah syariah.
c) Mohon mahkamah masukkan nama bapa mertua sebagai pemberi nafkah anak.
d) Di dalam Islam, datuk sebagai wali wajib memberi nafkah kepada cucunya jika anak kandung lelakinya gagal memberi nafkah kepada cucunya itu.

IKLAN

Isteri Take Note!

KETIGA:
a) Bekas suami dan bapa mertua masih gagal beri nafkah anak, mohon waran tangkap dikeluarkan mahkamah syariah.
b) Waran tangkap keluar, surat makluman berkenaan waran tangkap akan diberikan kepada anda sebagai plaintif oleh mahkamah syariah.
c) Maklumkan ustaz pegawai Penguatkuasa Jabatan Islam Negeri lokasi bekas suami tinggal, lokasi bekas suami bekerja dan semua nombor handphone berkaitan bekas suami dan bapa mertua.

KEEMPAT:
a) Bekas suami dan bapa mertua buat bodoh tak beri nafkah anak, mohon Waran Tangkap dikeluarkan atas mereka berdua kerana kedua mereka ingkar arahan mahkamah dalam memberi nafkah anak.

KELIMA:
a) Mahkamah panggil keduanya bicara untuk bayar hutang nafkah tertunggak dan arahan potongan gaji terus ke akaun bank ibu sepertimana dokumen mahkamah di bawah ini.
b) Mereka berdua datang atau tidak, hakim akan putuskan hukuman dan arahkan pihak Penguatkuasa Jabatan Agama Islam buat tangkapan kerana Waran Tangkap sudah keluar.
c) Selagi bekas-suami ingkar arahan mahkamah, ibu boleh minta nafkah anak dinaikkan kerana kos kehidupan yang semakin tinggi.

KEENAM:
a) Sejak tahun lepas, kami biasa jumpa bapa kandung yang sudah ditangkap dan ditahan di lokap, nafkah tertunggak anak itu dibayar kesemuanya. Ada kes bapa itu bayar lumpsum nafkah anak tertunggak berjumlah RM175,000.00 kerana si bapa tidak mahu dipenjarakan jika gagal bayar hutang nafkah tertunggak. Ada pun duit kan, yang susah sangat nak beri nafkah anak selama ini dah kenapa??
b) Bapa Kandung bertugas sebagai penjawat awam jika dipenjarakan walau sehari kerana tidak beri nafkah anak boleh dibuang kerja. Jadi mereka akan bayar lumpsum semua nafkah tertunggak anak untuk mengelak dari dipenjarakan.

IKLAN

Tiada Pilihan Jika Gagal

Pilihan bapa yang gagal beri nafkah anak ini cuma ada dua setelah waran tangkap dikeluarkan dan mereka diheret ke lokap:
1) Bayar lumpsum semua hutang nafkah tertunggak sebelumnya dan sign borang persetujuan nafkah anak pada masa akan datang dibuat secara potongan gaji oleh jabatan atau syarikat bekas-suami bekerja.
2) Masuk penjara jika tak bayar hutang nafkah tertunggak.
Kes di bawah ini adalah satu dari beratus kes waran tangkap sudah dikeluarkan sejak dua tahun lepas ke atas lelaki-lelaki di Malaysia yang gagal memberi nafkah anak.

Ramai antara lelaki itu yang bekerja sebagai pegawai kerajaan, ada yang bekerja swasta tetapi kami dapat bukti hitam putih gaji lelaki itu lebih RM50 ribu sebulan. Kami akan pastikan kesemua lelaki-lelaki ini dibawa ke lokap polis atau dipenjarakan jika gagal beri nafkah anak seperti mana arahan mahkamah.

We began this battle five years ago and we want to see the result this year!
Kayra, Putrajaya.

Mingguan Wanita : Bab nafkah ini jangan dibuat main. Biarpun suami, isteri telah bercerai, hubungan ayah dan anaknya tidak akan terputus sampai bila bila.

IKLAN

Sumber : Dr Karya Kayra

Artikel Berkaitan:

Aidil Zafuan Akui Beri Nafkah Anak-Anak Setiap Bulan Tanpa Gagal Yang Ditetapkan Mahkamah

Angelina Jolie Tuduh Brad Pitt Gagal Bayar Nafkah Anak Selama 18 Bulan!

Baru Berkahwin Seminggu, Gara-gara Nafkah RM8.80 Sehari, Suami Ditinggalkan Isteri

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI