Nak suami sayang, kenalah ‘ikat perutnya’. Begitulah yang selalu orang tua-tua cakap, dengan memasak ia mampu mengikat kasih sayang suami isteri.

Tapi, dengan keadaan sekarang ini, dengan isteri pun turut sama bekerja untuk membantu suami, kadang-kadang tak sempat untuk masak, adakah ia tidak membuatkan suami sayang?

Jangan cepat melatah dan anggap suami sayang dengan hanya isteri memasak dan menyediakan makanan untuk suami. Kalau macam itu, para isteri kenalah memasak supaya suami sentiasa sayang.

Kena ingat, keadaan sekarang ini, tidak sama seperti dahulu. Mungkin dulu, isteri hanya surirumah saja tetapi sekarang ini isteri pun turut sama bekerja untuk membantu suami. Masa yang terhad menyebabkan suami tidak sempat masak.

Sudahlah penat bekerja waktu siang, balik rumah sudah lewat, masih larat lagikan isteri nak masak dan agak-agak jam berapa baru dapat makan? Begitulah.

Suami yang memahami tentu tidak akan menyusahkan isteri dan untuk menyenangkan isteri, suami snediri yang sarankan untuk membeli saja makanan di luar. Itu kan lebih baik dan bukanlah suami tak sayang pun.

Jangan cepat beranggapan kalau masak baru suami sayang. Sedangkan tak masak pun boleh saja rumahtangga bahagia. Banyak lagi cara untuk bahagiakan rumahtangga dan bukan hanya dengan memasak saja.

Ikuti perkongsian daripada Marlia Ramli ini tentang kebanyakan kes yang dikendalikan tentang hal ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ibu Letak Syarat Jadi Isteri Shuib “Mesti Kena Pandai Masak Daddy Kuat Makan. Macam Ibu (Arwah Sarah) Kena Masak Pukul 2 Pagi

IKLAN

BAHAGIA Isteri Bila Suami Sediakan DAPUR SELESA, Masak ‘Campak-Campak’ Pun Jadi Sedap!

Info Lebih Menarik DI SINI

Suami Sayang Sebab Selalu Masak?

Ramai yang masih hidup terikat dengan budaya. Isteri tak masak? Rumahtangga tak bahagia katanya. Isteri tak masak? Suami tak gembira katanya. Siapa yang cakap tu? Ayah hang cakap atau agama yang cakap?

Persoalannya, benarkah memasak mengikat hati suami?

Mungkin benar, memasak mengikat hati suami. Tapi tidak semestinya mengikat hati isteri.
Maka, ujurnya akak tidak melihat satu bahagian semata-mata dalam perhubungan.

Rumahtangga ni ada overall checklist. Bukan setakat, SELALU MASAK, SUAMI SAYANG.

IKLAN

Tak masak pun suami sayang jugak sebab checklist rumahtangga bukan sekadar masakan isteri semata-mata.

Checklist rumahtangga lebih kepada mindset, corak pergaulan dan gaya hidup kedua-dua pasangan.

Kes 1 :
Dah lebih 10 tahun suami cakap dah stop jangan masak lagi – kita fokus business & career. Di awal perkahwinan akak berniaga makanan, nak cakap masakan akak tak sedap tu, tak logik la.

Tapi dah 10 tahun… Balik kerja, kami janji singgah kat mana-mana dinner bersama-sama. Malamnya, spend masa dengan anak-anak dan buat aktiviti business. Bahagia je… Oh ya! Mungkin rumahtangga akak masih baru 16 tahun maka masih mentah kot?
.
Kes 2 :
Senior Manager kat tempat akak, 28 tahun berumahtangga. Tak ada dapur basah pun. Cuma ada dapur kering ruang minum air je. Suaminya sangat romantik, 24 jam berkepit dan dikenali sebagai pasangan bahagia. Kita yang tengok couple ni pun rasa happy. Sejuk… Dan ya, berpuluh-puluh tahun, dapur tak berasap juga. Tapi, kenapa suaminya kekal bersama dan bahagia?
.
Kes 3 :
Seorang lagi rakan sekerja akak, habis kerja tak boleh nak stay back di pejabat. Me time nak mengopi dengan kami rakan sepejabat pun tak de. Habis kerja terus balik nak kejar memasak. Uruskan anak-anak. Isteri nak kena pastikan makanan wajib air tangan isteri sebab suami tak suka makan di kedai. Cuci tangan pun, sediakan mangkuk khas di meja makan. Anak dua, tahun ke-5, isteri ini dalam proses penceraian. Sebab penceraian : tidak sefahaman. Suami kantoi curang.
.
Jadi, bahagian mana ana kalau tak masak, rumahtangga tak bahagia? Any statistic or data penceraian yang berlaku sebanyak 8 kes setiap jam di Malaysia disebabkan isteri tak masak ke?
.
Akak dan suami? Kami lihat konteks berbeza. Bila ekonomi keluarga semakin baik – makan di luar adalah sangat praktikal buat kami kerana :

1) jimat masa
2) berkongsikan rezeki dengan peniaga
3) lebih masa dapat fokus career & business
4) kami sama-sama tak penat, hubungan lebih romantik
5) tangan bini lembut dan gebu.

IKLAN

Nak bagi pandangan? Silakan

Cuma izinkan akak ulang perkataan ini :
Memasak mungkin mengikat hati suami tapi belum tentu mengikat hati isteri.

Mingguan Wanita : Memang betul pun, jangan jadikan alasan tak masak suami tak sayang ye. Kalau pasangan nak curang atau cari lain bukan sebab masakan pun.

Sumber: Marlia Ramli

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita