Fasha Sandha maafkan jururawat,”kali ini saja, pastikan fakta sebelum tulis” tuduh dirinya kurus kerana buat bariatik. Wajar jika Fasha Sandha naik angin. Ini kerana media sosial sering menjadi medan “membuka fitnah” apatah lagi yang sering menjadi mangsa adalah golongan selebriti.

Ekoran dikatakan kurus kerana membuat pembedahan bariatik, Fasha Sandha tampil memberi penjelasan panjang lebar dan menuntut seorang jururawat  @sizuka_momoshi / HANIS SYAFIQAH membuat permohonan terbuka kepadanya mengenai tuduhan dia kurus disebabkan melakukan pembedahan bariatik itu.

Fasha Sandha Maafkan Jururawat

Menulis di instagramnya @fashasandha, dirinya memberi penjelasan panjang lebar mengenai hal ini. Paling penting dapatkan fakta sebenar sebelum menulis,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha)

 Sebaiknya buatlah research dan kajian sebelum buat tuduhan dan andaian.

Bariatic atau jenis pembedahan berkaitan dengannya hanya boleh dibuat sekiranya, BMI melebihi daripada sepatutnya, 28 keatas ( kategori obese) dan juga sekiranya seseorang itu berpenyakit. (Darah tinggi / gastric/ atau sakit2 lain)

Sebelum ni BMI sy 25.5 dan saya di kategori OVERWEIGHT dan bukan obese dan saya tidak mempunyai apa2 penyakit Alhamdulillah.

Saya TIDAK akan judge atau memandang rendah pada orang yang melakukan bariatic kerana ada beberapa orang terdekat saya yang terpaksa melakukan bariatic kerana faktor kesihatan dan nasihat doktor, termasuk ibu sy sendiri pada Feb 2020 kerana obes/ darah tinggi dan sakit lutut kronik. Saya yang MEMBAYAR kos RM25,000 untuk procedure tersebut dan saya juga yang menjaga ibu ketika itu.

Saya tidak akan judge atau pandang rendah kerana mungkin suatu hari nanti saya juga akan memerlukan treatment tersebut.

IKLAN

Penurunan berat badan saya bukan cepat, ianya mengambil masa lebih 6 bulan. Sekarang saya hanya jaga pemakanan saya exercise dan malam-malam ambil berryfull.
Hanya itu saya perlukan buat masa sekarang…

Jadi jika sesiapa ada masalah hati, atau mungkin iri hati atau tak puas hati dengan pencapaian saya ini, boleh beli Berryfull sekarang dan cuba. Mana tau, lepas beberapa bulan boleh jadi macam saya.

“Kali Ini Saja, Pastikan Fakta Sebelum Tulis” Dirinya Kurus Kerana Buat Bariatik

Kepada penulis ni, atau siapa yang berkaitan dengan penulisan komen ni saya bagi masa 24 jam untuk tampilkan bukti atau buat permohonan maaf secara terbuka. @sizuka_momoshi . Misi HUKM mana yang menyebarkan berita palsu? Saya jaga ibu saya 3 tahun lalu, alih-alih buat cerita saya buat bariatic.

Saya harap perkara ni boleh dijadikan pengajaran agar jangan mudah nak gunakan sosial media untuk menyebarkan berita palsu sebelum mendapat kesahihan. Terima kasih.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI – “Setiap Hari Manjakan Anak, Tapi Kalau Buat Salah Kena Juga…” – Fasha Sandha

IKLAN

‘Tak Rimas Ke Dengan Budak-budak’ Ini Jawapan Jujur Fasha Sandha

Fasha Sandha Belum Bersedia Hamil Lagi “Aidil Memang Cakap Nak ‘Baby Boy’ Pula”

Ekoran dari penjelasannya ini dan meminta jururawat berkenaan meminta maaf secara terbuka, tak sampai 24 jam ia dikongsikan di instagramnya, jururawat berkenaan meminta maaf kepadanya kerana menulis komen tanpa bukti sahih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha)

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Bukan Menantu Pilihan
Dah kahwin, mak mentua pulak tak sebulu, serba tak kena dengan menantu. Apa nak buat bila dah macam ni? Ini jawapan yang dikongsikan oleh Ustaz Syed Abdul Kadir Aljoofre, Pendakwah Bebas dan perkongsian daripada Puan Yanti Yushilla.

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI