Ada caranya jika nak buat bawang goreng yang rangup krup krap ni. Paling penting ‘original’ tak campur apa-apa tepung untuk menjadikannya rangup. Bukan apa kebanyakan bawang goreng yang dijual di pasaran harganya memang boleh tahan mahaal malah selalunya ada bahan campuran lain. Silap beli ada yang berbau ‘tengik’ malah mudah lembik.

Bila buat bawang goreng sendiri memang puas hati. Apatah lagi bawang goreng ni sebagai pelengkap rasa dan penambah selera pada sesuatu masakan.

Boleh cuba cara buat bawang goreng seperti yang dikongsikan Puan Umie Qut ini.

Akhirnya…Setelah mencuba beberapa kali nak buat bawang goreng persis kepunyaan ibu mertuaku, kali ini menjadi dengan jayanya.Bawang goreng rangup krup krap krup krap, letak kat apa-apa hidangan semua ngam.Kalau dibiarkan, ratah macam tu pun bole habis sebotol.

Bahan-Bahan:

20 ketul bawang rose
*Kalau rajin kupas banyak-banyak tambah la lagi
Garam
Air secukupnya

Cara membuat:

1. Kupas dan hiris bawang rose. Tak perlu terlalu nipis, macam nak campak dalam tumis tu pun boleh.

2. Tabur garam atas bawang yaag dah dihiris, lepas tu letak air dan rendam. Jangan lama, 20 minit pun dah ok.

3. Tapis dan sedia digoreng.

4. Masa menggoreng tu pun kena hati-hati. Api jangan kuat sangat jangan slow sangat. Bila tepi-tepi dah mula ada yang garing, jangan tinggal. Kacau laju-laju.

IKLAN

5.Agak-agak dah mula garing dah boleh angkat. Tak perlu tunggu brown baru nak angkat. Sebab dekat tapis nanti dia pun pandai perang sendiri. Rasa-rasa minyak dah elok turun, salin bawang goreng ke dalam pinggan berlapik tisu dan biarkan dia sejuk dekat situ.

Cara Buat BAWANG GORENG Rangup Krup Krap, ‘Ori’ Tak Campur Tepung!

Yang ni ori tau, tak ada campur-campur tepung apa semua.

Cara Buat BAWANG GORENG Rangup Krup Krap, ‘Ori’ Tak Campur Tepung!

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Cara Buat BAWANG PUTIH Goreng Rangup, Tak Pahit Elok Lerai Satu-Satu!

Rendam Air Garam Sekejap, Bawang Putih Goreng Rangup, Cantik & Tak Pahit

Begini Caranya Nak Buat Kacang Bawang Putih Sedap, Kena Rebus & Perap Semalaman Dulu Barulah Digoreng!

Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat bawang goreng rangup krup krap yang ori tak campur tepung. Boleh cuba nanti, lebih jimat dan puas hati.

IKLAN

Sumber: Umie Qut

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI